Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Місце Карла Маркса в історії філософської думки.

Читайте также:
  1. Акти місцевого самоврядування.
  2. Актуальні проблеми шкільного підручника з історії
  3. Ангел Історії
  4. Аудіо- та відеозасоби навчання історії
  5. Вивчення історії хвороби: серцево-судинні захворювання
  6. Видавнича діяльність Адольфа Маркса.
  7. Види пізнавальних умінь, що формуються у шкільних курсах історії
  8. Визначення рівня розвитку пізнавальних здібностей школярів до вивчення історії
  9. Витоки та особливості філософської думки доби Київської Русі.
  10. Г) Учение Карла Шнайдера о шизофренических симптомокомплексах

 

Філософія Карла Маркса - це, по-перше, високий рівень і завершення німецької класичної філософії, а звідси - вершина і кінець тієї європейської філософської думки, яка була розпочата в античності. Після Маркса і в особі Маркса європейська філософська думка розриває рамки своєї, так би мовити, європейськості, і виходить на арену світової філософської думки. Будучи породженням специфіки античної філософії, філософія Маркса стала приналежністю світової філософської думки. Філософія Маркса виявилася здатною органічно втілитися у філософські та культурні традиції не європейської культури, розвиватися в нових для неї умовах (в Індо-Китаї, на Близькому Сході, серед тюркських народів і т.п.) і в той же час залишатися самою собою. Для людства, яке починало жити глобально, найбільш придатною філософією виявилася саме та філософія, основи якої були закладені Карлом Марксом. За аналогією можна сказати, що в середовищі філософії марксизм є тим, чим в середовищі релігій є християнство. Це - по-перше.

По-друге - Маркс вивів свою філософію за рамки чистого теоретизування та органічно пов'язав її з потребами життя, практикою. Метод викладу світоглядної думки Гегелем він називає "Фехтувальним мистецтвом" (З ранніх творів, стор 12) і робить для себе висновок: "Філософи лише по різному пояснювали світ, а справа полягає в тому, щоб його змінити" ("Тези про Фейєрбаха", Соч., т. 42, стор 266). Зміни світу Маркс пізніше і на все життя пов'яже з революційним перетворенням, яке має здійснити пролетаріат. А тому місію своєї філософії Маркс вбачав у тому, щоб вона підготувала і спонукала робочий клас до революції. "Ідеї стають матеріальною силою, коли вони опановують масами", - писав він. Для оволодіння масами філософські ідеї належало зробити доступними для цих мас. Виходячи з цього, марксистська філософія стала надбанням не вишуканою інтелігенції, не кабінетних мислителів, НЕ студентських аудиторій, а найширших верств населення, руками і думкою яких створюються абсолютно всі матеріальні і духовні блага суспільства. "Подібно до того, як філософія знаходить у пролетаріаті свою матеріальну зброю, так і пролетаріат знаходить у філософії свою духовну зброю ", - писав молодий Маркс (Тв., т. 1, стор 422). У результаті, філософія Карла Маркса набула такого поширення в масах, якого не знала і до цього часу не знає жодна філософія в світі. Марксизм, будучи філософією і залишаючись нею, в той же час став світоглядом знедолених мас. (Видатний політичний діяч сучасної Росії Явлінський - народилася у Львові - зло і влучно назвав комунізм (марксизм) педикульозом бідняків. А бідняки, які містяться на кордоні животіння, і зараз становлять 80% населення земної кулі - понад 4 млрд. чоловік. Отже, у філософії Маркса було, є і ще довго буде живильне середовище в масах.)

Філософія Карла Маркса, по-третє, продуктивно-критична до всієї філософської спадщини. Марксизм зробив органічною складовою частиною свого світогляду всі ті досягнення чужої філософської думки, які збігалися з його принципами і піддав нещадній критиці все те, що суперечило цим принципам. У цьому плані Маркс - і особливо його послідовники! - Надходили і надходять за біблійним принципом відносини Ісуса Христа до свого Бога Отця: "Вся, Еліка мати Батько, моя суть... І моя вся - твоя суть, і твоя - моя" (Євангеліє від Іоанна, 16:15; 17:10). З цього приводу В. І. Ленін з властивою йому гіперболізацією і пієтетом до Маркса говорив: "Все те, що було створено людською думкою, Маркс переробив, піддав критиці, перевірив на робітничому русі, і зробив ті висновки, яких обмежені буржуазними рамками або пов'язані буржуазними забобонами люди зробити не могли "(" 3адачі союзу молоді ". Твори, т. 31 р., стор. 262).

Філософія Карла Маркса, по-четверте, виявилась відкрита до новизни і критичною до самої себе. Марксизм чуйно реагував і реагує на новітні наукові досягнення, на нові і змінні віяння в соціально-політичному житті. Наукові концепції дарвінізму, генетики, квантової фізики, кібернетики, космології і всі інші, які створювалися після появи марксизму, незмінно оголошувалися черговим підтвердженням вчення Карла Маркса. А політична кон'юнктура завжди домінувала в практичній діяльності марксистської партії. При черговій ломці букви марксизму І. В. Сталін говорив: "Марксизм - не догма, а керівництво до дії". Таким чином, марксизм має можливість залишатися самим собою і одночасно з цим бути постійно сучасним. (Як співалося у пісні: "Не розлучуся з комсомолом, буду вічно молодим ".)

Філософія Карла Маркса, нарешті - по-п'яте, в історичних реаліях не завжди досягала тих кардинально відмінних від попередніх філософій особливостей, які були закладені в її фундамент самим засновником. Як то спостерігається в будь-якому напрямку (школі послідовників), філософія Карла Маркса не уникла догматизації, епігонства, вульгаризації, ревізіонізму. Причому всі ці відхилення в марксизмі стали проявлятися ще за життя і активної творчої діяльності самого Карла Маркса, що одного разу дало йому підстави в серцях заявити: "Я - Маркс, але не марксист". Пізніше Енгельс, Каутський, Плеханов, Ленін називали не по розуму старанних марксистів "попами марксистського приходу".

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Філософія Готфріда Лейбніця. | НІМЕЦЬКА КЛАСИЧНА ФІЛОСОФІЯ | Думок Й.Г. Фіхте. | Фрідріх-Вільгельм-Йосип ШЕЛЛІНГ. | Філософії Шеллінга | У філософії Гегеля. | Гносеологія в системі філософських поглядів Гегеля | Викладу змісту філософії | Життєвий шлях і творчість філософа | Спеціфіка матеріалістичних поглядів Фейєрбаха |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав