Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Б. Вчення про розуміння

Читайте также:
  1. Аналіз наукових підходів до вивчення проблеми тривожності
  2. Базові вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисципліна інтеграція).
  3. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція).
  4. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  5. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  6. В чому полягає специфіка пізнання за вченням Платона.
  7. В. Поняття герменевтичного досвіду як горизонту розуміння
  8. ВИВЧЕННЯ
  9. Вивчення історії хвороби: серцево-судинні захворювання

Проблема розуміння, як вона вирішується Гадамером, означає, що звернення до будь-якого тексту вимагає, насамперед, "досвіду осмислення - осмислення, невпинно продовжує висловлювати себе засобами мови, осмислення, ніколи не починається з нуля і ніколи не замикається на нескінченності "[2, 15]. Гадамер залишає за кожним інтерпретатором не тільки здатність, але необхідність особистісного прочитання тексту, його переосмислення і переоцінки, або "переписування". Інтерпретація тексту полягає не у відтворенні первинного авторського тексту, а у створенні особистого Авторського Тексту, джерелом якого Гадамер вбачає власний герменевтичний досвід. Цей досвід є основою, яка задає алгоритм розуміння. Досвід "Я" стає відправною точкою формування горизонту - горизонту розуміння.

Мета розуміння, за Гадамером, полягає не в належній інтерпретації тексту, не в реконструкції ідей і думок цього ьексьу, але в активізації власних розумових процесів через формування діалогової питання-відповідь системи. Інтерпретація тексту стає продуктивною, творчої стороною герменевтичного досвіду. Акцентуючи увагу на онтологічному прочитанні проблеми розуміння, Гадамер означає розуміння як стан, в якому відкривається можливість досягнення повноти буття.

Розуміння сприяє вдосконаленню відносин зі світом та іншими людьми, але не цей аспект є головним для Гадамера. Розуміння в такому ракурсі є лише інструментом, тому життя, заснована на інструментальності розуміння є псевдо-життям, сурогатом. Таке розуміння є не що інше, як механізм вписування людини в соціокультурні умови свого існування. Існування ж не тотожне буттю, - і тут Гадамер виступає як екзистенціаліст, взявши за основу міркування про співвідношення буття і сущого М. Хайдеггера.

Розуміння, за Гадамером, це не акт розумового аналізу, а привід до роздумів над текстом, в ході якого здійснюється самоствердження інтерпретатора. У процесі Зустрічі з Іншим (з великою літери, оскільки мова йде про зустріч онтологічну) формується "Ти-досвід". Таке розуміння є базисом діяльності людини і навіть життя в цілому саме тому, що в діалозі народжується справжнє дійсне смислоформування. Народження сенсу виконує функцію ініціатора розуміння. Сенс вплетений в будову самого життя, можна сказати навіть, в густоту і щільність життя.

Процес смислоформування, про який пише Гадамер, спирається не на раціональну підставу, а на несвідомі механізми, повертаає до життя дорефлективні шари свідомості. Розуміння Гадамера не є продуктом розумової діяльності, оскільки розуміння немислимо (очевидно, що Гадамеру просто не вистачає понятійного інструментарію філософії). Зазначені характеристики розуміння свідчать про допонятійні, отже, умовні форми розуміння.

Гадамер не втомлюється підкреслювати, що його розуміння є, насамперед, попередньою думкою, для чого він вводить цілу мережу таких понять як "передбачення", "навмисне" тощо, намагаючись підкреслити детермінацію життя і діяльності допредметними формами зв'язку герменевтично орієнтованої людини.

Розуміння як смислотворчий акт "Я" змушує по-новому побачити особливу герменевтики: індивід у своїй одиничності та особливості перестає бути проявом загально-родового, але є єдиним і унікальним відкривачем нового сенсу, тобто нового простору і часу. У "Ти-досвіді" здійснюється Істина буття, тобто діалогічність і знаходиться свобода, можна сказати, свобода від диктатури сущого. Розуміння завжди є незворотнім і завжди одинично. Підставою такого розуміння є герменевтичний досвід, - термін, введений Гадамером.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Основні риси і зміст марксистсько-ленінської філософії. | Історичні долі марксистської філософії. | Теорія пізнання | Кінець європейської класичної філософії. | Філософської думки до 20 століття. | Класичні філософські течії в 20-му столітті. | Другої половини ХІХ - і всього 20 століття. | Феноменологія Едмунда Гуссерля та його послідовників. | Герменевтика - Hermeneutica Sacra | Філософська герменевтика XIX – XX століть. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав