Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Назвіть п‘ять догматів – «стовпів» ісламської віри такоротко поясніть їх зміст.

Читайте также:
  1. Назвіть види понять за обсягом. В чому полягає логічна функція пустих понять? Наведіть конкретні приклади.
  2. Назвіть закони логіки та дайте їх загальну характеристику. Наведіть приклади їх використання.
  3. Назвіть і коротко охарактеризуйте найбільш поширені концепції походження релігії
  4. Назвіть основні категорії етики та розкрийте їх зміст.
  5. Назвіть основні категорії етики, що характеризують зміст морального вибору людини. Що таке моральний вчинок?
  6. Назвіть основні культові дії мусульман, що приписуються їм як обов‘язкові для виконання.
  7. Назвіть основні правила визначення понять, пояснюючи їх прикладами.
  8. Назвіть особливості світосприйняття українців та їх прояви в українській філософії.
  9. Назвіть правильне визначення терміна «бюджетні асиг­нування».

Вчення ісламу грунтується на визнанні наступних основних догматів, які проголошуються незаперечними істинами, неухильне дотримання яких є обов'язковим для мусульман.

1. Шарада. “Немає Бога, крім Аллаха, і Мухаммед посланець Аллаха”. Вона входить до багатьох молитов. Потрійне проголошення шахади перед духовною особою є ритуалом навернення до ісламу.

2. Салят. Щоденна п'ятикратна молитва. Мусульманин повинен п'ять разів на добу читати молитву: на світанку, ополудні, в другій половині дня, після заходу сонця та на початку ночі. Намаз здійснюють у тому місці, де застав віруючого азан (заклик до молитви). Ритм сучасного життя змусив скоротити кількість намазів у багатьох країнах до двох - ранкового та вечірньогоНамаз складається з 11 частин, порядок яких строго регламентований. Перед кожним намазом мусульманин повинен зробити ритуальне обмивання і стати лицем до Мекки.

3. Саум. Дотримання посту у дев'ятий місяць мусульманського календаря рамазан чи рамадан. Згідно з віровченням у ніч з 26 на 27 рамадана Мухаммед отримав перше коранічне одкровення. Цю ніч мусульмани відзначають колективною нічною молитвою. 30 днів від світанку до настання темряви правовірні не мають права ні їсти, ні пити, ні курити, не можна навіть нюхати запах їжі. Заборонено також приймати ліки. З вечору до світанку піст тимчасово припиняється. Шаріат звільняє від посту хворих, старих, неповнолітніх, вагітних жінок, матерів-годувальниць, подорожуючих, учасників бойових дій. Усі, хто не постив або порушив піст, за винятком дітей, старих та невиліковно хворих, зобов'язані відбути його, коли відпадуть поважні причини. Піст можна компенсувати, сплативши певну суму грошей або роздаванням милостині жебракам.

4. Закят (арабською мовою – очищення) - обов'язкова сплата податку на користь бідних, стягування якого запропоноване в Корані, а розміри обкладання розроблені в шаріаті. Первісний закят був добровільною милостинею в ім'я Аллаха, потім перетворився в обов'язок для очищення від гріхів. Вважається, що у такий спосіб заможний очищується перед Аллахом за володіння надмірним багатством. Розміри закята - 1/40 частина річного доходу. 5. Хаджж - це паломництво в Мекку, якщо дозволяє фізична і матеріальна можливість. Воно відбувається у 12-й місяць мусульманского календаря, Хаджж складається з відвідин Мекки, насамперед Каабы, головної святині ісламу, гробниці Мухаммеда в Медині, а також інших священних місць й у виконанні певних обрядів. Після того він отримує право на поважний титул “хаджі”, відзнакою якого є зелена чалма та біла туніка.





Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Поясніть коротко, в чому проявилось філософське новаторство Г. Сковороди. | Чим відрізняється судження як форма мислення від поняття? Назвіть основні різновиди суджень та наведіть відповідні приклади. | Охарактеризуйте сутність та функції мистецтва, назвіть його основні види. | Що таке екуменізм в сучасному християнстві? Як ви до нього ставитесь? Якими є конкретні прояви екуменістичних діянь в сучасному суспільстві? | Окресліть загальні особливості розвитку української філософії в першій третині XIX ст. | Якою є структура простих суджень? Наведіть приклади таких суджень та визначіть їх основні елементи. | Назвіть основні категорії етики, що характеризують зміст морального вибору людини. Що таке моральний вчинок? | Виділіть основні відмінності протестантизму від католицизму та православ‘я. | Поясніть, чому в XIX ст філософські ідеї в Україні проявлялись не лише в філософських творах, а й літературі та програмах громадсько-політичних рухів? | Чим відрізняється просте судження від складного. Наведіть приклади. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав