Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Визначте структуру світогляду, його аспекти та рівні

Читайте также:
  1. Аменяйте структуру классом
  2. Аспекти міжособистісного конфлікту
  3. Визначте головне коло філософ. проблем та основні напрямки їх осмислення
  4. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  5. Визначте поняття
  6. Визначте специфіку філософського освоєння дійсності
  7. Дотична до параболи у точці визначається рівністю: .
  8. Емпіричний і теоретичний рівні засвоєння учнями навчального історичного матеріалу
  9. Завдання 13. Сучасна наука про рівні та форми проявів буття.

Визначте сутність світогляду, його призначення та головні ф-ї

Світогляд -необхідна, суспільно-вироблена, конкретно-історична форма самосвідомості людини, за допомогою якої вона усвідомлює, переживає і оцінює буття у світі, визначає найбільш загальні цілі, принципи, форми. Людина живе свідомо, мотивує свої вчинки. Завдяки свідомості вона організовує своє життя в часі, враховує в своїй діяльності причинні зв'язки тощо. Сусп-во витворило певні форми, в яких твориться, зберігається і передається духовність. Це — мистецтво, мораль, релігія, філософія, їх гармонійне поєднання в певній особі, в суспільстві формує світогляд. Суттєвою рисою світогляду є насамперед певна цілісність поглядів, які стосуються важливих життєвих проблем: що таке світ(сон чи реальність), що лежить в основі виникнення світу(природні чи надприродні причини)чи існує Бог, як цей світ влаштований, змінюється він чи ні(завдяки чому), яка роль людини в цих змінах, що таке людина, мета існування, чи спроможна людина пізнати Ці проблеми розглядаються з певної духовної висоти, на основі узагальнення життєвого досвіду народу, особистості.

Центральна проблема світогляду — відношення людини до світу. Людина, на відміну від тварин, тільки частково включена в світ. Бог виокремлює себе з нього, протистоїть йому, вступає з ним у певне відношення, але так, наче перебуває поряд або ззовні світу. Між людиною та світом існує дистанція: вона усвідомлює світ як щось зовнішнє.

Ознаки світогляду:

1.Не існує світогляду взагалі. Кожній культурі притаманне власне, конкретно-історичне уявлення про світ,людину.

2. В межах світогляду світ розглядається не як сам по собі, а як світ конкретного існування.

3. Світогляд не зводиться до сукупності суто раціон.уявлень.У світогляді завжди поєднується раціон.,цілісно-чуттєве відношення до світу.

4. Єдність: світорозуміння,світопереживання,світооцінка.

5. він не зводиться до уявлень про наявне(дійсне) буття людини.включ. бажане.

6. Низка ідеалів:про прекрасне і потворне, моральні(добро і зло),справедливе і ні.

Функції світогляду:пізнавальна,оціночна,емоц-вольова,прогнозтична.

 

 

Визначте структуру світогляду, його аспекти та рівні

Структура світогляду:

1.Сукупність раціон.уявлень про людину і світ2.Сук.цінностей,оцінок, ідеалів.

3.Сукупність переконань і принципів,які базуються на власному досвіді.

Види світогляду: 1.Індивід.-відображає специфіку світосприйняття конкретної людини, яка зумовлена особистою психологією, фізіологією.2.Колект.-увага не на специфічному,а на загальному, що притаманне життєд-ті тих чи ін. соц.груп.

Залежно від специфіки формування та функціонування розрізняють буденний та теоретичний світогляди.

Буденний світогляд:1.Виникає як побічний(незапланований) результат повсякденної життєд-ті. 2.Головний об’єкт-повсякденне дійсне буття людини.

3.Форми відображення: почуття, емоції.логічно неструктуровані поняття,які вираж.мовою повсякденного спілкування.

Теорет.світогляд: 1. Є рез-том спеціальної, теорет-пізнав. д-ті, що здійсн.спец. підгот. людьми. 2. Фіксується за доп.спец. розробл. Понять, логічно обгрунт.суджень

3. Базується на раціон.мисленні і на крит.аналізі власних положень.4.Орієнт.на сутність явища, законом.звязки, на те спільне,що притаманне різним формам буття, різним життєвим сит-ям.5.У структ.відношенні хар-ся логічною оформленістю, концептуал. єдністю.Теорет світогляд,у якому світогл.проблематика постає обєктом спеціальної, теорет-пізнав.д-ті назив. філософією.

У своєму формуванні та розвитку світогляд пройшов певні історичні етапи, що дало підстави виділити 3 істор.його типи:

Міф.світогляд. Історично міфологія передує релігії та філософії.Перв.людина не виділяє себе з оточ.д-ті, повністю отот.внутр.і зовнішнє, обєкт.з субєкт.,дійсне з уявним. Як наслідок перв.людина погано відрізн.частину від цілого,предмет від слова,сутність від явища.Особливості:1. Антропоморфізм(природі людські властивості),2.Зооморфізм(приписувати властивоті тварин),3.Соціоморфізм(всі елементи повязані),4.Традиціоналізм(звернення у минуле-боги,герої і т.д.), 5.Неприпустимість сумнівів,6.Креацінізм,7. Синкретичний характер(цілісний,неподільний).

Релігійний світогляд. Релігія виникла як засіб соціального контролю за поведінкою особи після того, як вона виокремилась з роду, усвідомила свою окремішність.

Особл:1.Подвоєння на природнє і надприр.,мету та рез-т.2.Дух.протиставл.матер,як первинне втор.3.гол.знаряддям є віра.4.провіденціолізм.5.Теоцентризм. 6.догматич-ність.

Філософський світогляд. Принципова відмінність філософського світогляду від попередніх типів полягає в тому, що він заснований на розумі, тоді як релігія — на вірі, міфологія — на страхові. По-друге, релігія та міфологія оперують чуттєвими образами, філософія — абстрактними поняттями. І нарешті, філософія цілком позбавлена функції та засобів соціального контролю. Риси:1.Плюралізм.2.Наявність обєкту і мети вивчення.3.розгл.світ як цілісне.4.приймає те,що виход.за межі відчуття,що не можна побачити.5.врахування субєктивного. Функції:пізнавальна, емоц-вольова,ціннісна,прогностична,культуротворча,світоглядна,методологічна.

 


 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Білет 11 | Середньовічний світогляд | Філософський зміст категорії буття | Варіант 14 | Варіант 15 | Окресліть провідні ідеї та постаті основних представників ренесансного гуманізму | Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу. | Розкрийте зміст нового бачення пізнання в епоху Нового Часу: розвиток методології та гносеології. Визначте провідні філософські позиції в тлумаченні пізнання. | Розкрийте внутрішній зв’язок понять „людина-індивид-особа-особистість-індивидуальність”. Чи є випадковим такий порядок їх розташування? | Розкрити зміст поняття пізнання та охарактеризуйте його види. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав