Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Визначте специфіку філософського освоєння дійсності

Читайте также:
  1. Апологія релігійно-філософського лібералізму Миколою Бердяєвим
  2. Визначте головне коло філософ. проблем та основні напрямки їх осмислення
  3. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  4. Визначте поняття
  5. Визначте структуру світогляду, його аспекти та рівні
  6. Дина — світ" є головним предметом філософського усвідомлення, головною проблемою філософії.
  7. Експериментальне ставлення до дійсності
  8. ЗМ № 5. Природа та суспільство як предмет філософського аналізу.
  9. Історизм як принцип засвоєння філософського знання.

Філософське знання має свою специфіку, яка полягає в його плюралістичному, діалогічному й водночас толерантному стосовно інших точок зору характері. Зазначене дає змогу розглядати філософію як «мудрість», як знання «софійного» (від грец. «софія»-мудрість) типу. Цим і зумовлений процесуальний характер філософського знання, його діяльно-активний характер. Розглядувана в цьому плані філософія виступає в ролі своєрідного мистецтва, вміння «вчити мислити», вміння читати «поліфонію смислів» тексту(а не лише буквальний смисл),вміння творчо, нестандартно, неповторно мислити. Існують 3 основні історичні типи світогляду: міфологія, релігія, філософія. Філософія- це теоретичне визначення і осмислення осн. світоглядної проблематики. Це теорія людського буття у світі. Навідміну від міфології та релігії, філософія орієнтуються на раціональне, логічно обгрунтоване бачення осн. світоглядних питань.Пронизана духом скептицизму, критичної раціональності. Становлення і розвиток філософії відбувався у взаємодії з встановленням науки, на грунті критичного переосмислення міфологічних ідей і її постійним союзником була наука. Спільні риси між філософією і наукою:

1. вони намагаються виразити свої спостереження за допомогою понятійного апарату, спеціально розроблених методів.

2. Базуються на критичній раціональності.

Відмінності між філософією та наукою:

1. науку цікавлять окремі конкретні фрагменти дійсності, а філософію-світ у його цілісності, не окремі, а загальні його форми та властивості(простір,час,випадковість,рух)

2. кожна наука намагається отримати обєктивне, вільне від людських переживань, теоретичне знання;

3. навідміну від науки філософія намагається осягнути те, що виходить за межі безпосередньо чуттєвого досвіду, сприйняття. Для філософії характерний плюралізм- наявність багатьох достатньо грунтовних точок зору. У філософії нема єдиної універсальної і незмінної системи поглядів на світоглядні питання.

Говорячи про філософію як світоглядне знання, постає проблема співвідношення філософії та світогляду. Філософія -це світогляд на теоретичному рівні, це свідомо обгрунтована інтелектуальними засобами система світоглядного знання. Специфіка філософії стосовно світогляду як такого полягає не у відмінності їх предметів, вона стосується власне рівня теоретичності, «інтелектуальності», критичної «самоусвідомленості» змісту свідомості. Саме за цими параметрами філософія відрізняється від первісної міфології. Цими ж параметрами відрізняється філософський світогляд і від іншої стихійної світоглядної форми-«повсякденного» світогляду. Останній вбирає в себе життєвий досвід багатьох поколінь, зафіксований у певних «настановах», «нормах», які спонукають до певного способу дій, не пояснюючи і не мотивуючи раціонально цей спосіб. Для повсякденного світогляду характерні некритичність, «масовість», переживаня емоцій над міркуванням тощо. Приблизно те саме можна повторити стосовно відмінносиуй філософії і від такої світоглядної форми суспільної свідомості, як релігія. Розвязуючи практично ті самі, що й філософія, світоглядні проблеми, релігія, навідміну від філософії, апелює до віри, емоцій, надприродних сил.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Варіант 14 | Варіант 15 | Окресліть провідні ідеї та постаті основних представників ренесансного гуманізму | Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу. | Розкрийте зміст нового бачення пізнання в епоху Нового Часу: розвиток методології та гносеології. Визначте провідні філософські позиції в тлумаченні пізнання. | Розкрийте внутрішній зв’язок понять „людина-індивид-особа-особистість-індивидуальність”. Чи є випадковим такий порядок їх розташування? | Розкрити зміст поняття пізнання та охарактеризуйте його види. | Методи наукового пізнання | Визначте структуру світогляду, його аспекти та рівні | Дайте оцінку міфології та релігії як історичних типів світогляду. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав