Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розкрийте сутність раціоналізму Нового часу.

Читайте также:
  1. Анорексигенні засоби (від латинського слова anorexia – відсутність апетиту).
  2. Билет 15-1 Пленкообразователи полиуретанового типа
  3. В) Обчислення відстані , яку пройшло тіло, по заданій швидкості за даний проміжок часу.
  4. ВВЕДЕНИЕ АНТИСЕПТИКИ И БОРЬБА ВОКРУГ НОВОГО ПРИНЦИПА В ХИРУРГИИ
  5. ВИДЕНИЕ ГРИГОРИЯ, УЧЕНИКА СВЯТОГО И БОГОНОСНОГО ОТЦА НАШЕГО ВАСИЛИЯ НОВОГО ЦАРЕГРАДСКОГО
  6. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  7. Виробнича структура: сутність, види та умови застосування в практичної діяльності.
  8. Виробничий циклу складного процесу: сутність, призначення та визначення його тривалості з врахуванням заходів його скорочення.
  9. ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ, ЙОГО СУТНІСТЬ І ВИДИ
  10. Возведение нового монолитного железобетонного перекрытия с последующей разборкой существующего при подаче бетонной смеси ручными лебедками или электроталями

Раціоналізм - така світоглядна орієнтація, за якою основним засобом адекватного пізнання дійсності є не почуття, а розум, і чуттєво-сенситивне пізнання лише підщтовхує розум до діяльності.

Основоположником раціоналістичного напрямку був французький філософ Рене Декарт (1596-1650). Окрім Декарта, найбільш відомими представниками були Лейбніц і Бенедикт Спіноза.

Декарт в своїх роботах висував на передній план гносеологічну тематику, він шукає такий підхід завдяки якому останнє набуло б поточного, безперервного руху.

Розуміння дедукції Декарт пов’язує з такими принципами:

- в процесі пізнання нічого не брати на віру, все піддавати сумніву, все піддавати переоцінці критично налаштованого розуму

- в процесі пізнання починати з простого і очевидного, з елементарних положень, які не викликають жлдних сумнівів. Основа філософії Декарта: “Мислю, отже існує”

- саме з таких простих і очевидних припущень шляхом дедукції треба виводити все більш конкретні висновки

- в процесі дедуктивних умовиводів діяти так, щоб не згубити жодної ланки в ланцюгу

Декарт започаткував нововведення світоглядного рівня. Раніше в основі всього сущого покладався Божий розум, а Декарт в основу всього сущого кладе особистий розум, активність індивідуальної свідомості.Це відповідалопотребам Нового часу в індивідуалізації і гуманізації буття.

Великий вплив на розвиток теорії пізнання Нового часу мала деартівська концепція природжених ідей, яка мала на меті пояснити ті теорії, з яких починалося дедуктивне мислення. На думку Декарта, усі ці поняття мають природжене походження.

Важливим здобутком філософії Нового часу став подальший розвиток уявлень про субстанцію. Виділяють 3 концепції субстанцій: моністична, дуалістична, плюралістична.

Субстанцією всіх начал є Бог.

Створений світ він поділяє на 2 субстанції: матеріальне і духовне.І заявляє, що невід’ємними атрибутами цих двох субстанції є протяжність і мислення. Вони є незалежними і самостійно існуючими. Усі можливі взаємозв’язки між матеріальним і духовним здійснюється за допомогою Бога.

Після Декарта раціоналістичну методологію продовжує розвивати нідерландсикий Філософ Бенедикт Спіноза (1632-1677). Він створює моністичний принцип онтології. Основа- вчення про єдину субстанцію, атрибутами якої є мислення і протяжність.Він заявляє, що існує єдина субстанція- Бог, але Бог Спінози це не надприродня істота, а сутність природи. Природа завдяки цьому фактично виступає як начало всього сущого, як причина самої себе. З поняттям «субстанції» виникає поняття «детермінізму»: у віті не відбувається нічого випадкового.Роздуми про субстанцію пов’язані з цого раціоналізмом. Він виділяє 3 ступені: 1. найвищий ступінь пізнання-істина, яка досягається розумом; 2.розмірковування розуму- засіб досягнення, але недосконалий, бо потребує доведення; 3. знання, що отримані за доп.органів чуття. Вони є неповні, поверхові.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Методи наукового пізнання | Визначте структуру світогляду, його аспекти та рівні | Дайте оцінку міфології та релігії як історичних типів світогляду. | Розкрийте головні положення філософії екзистенціалізму. | Визначте специфіку філософського освоєння дійсності | Визначте головне коло філософ. проблем та основні напрямки їх осмислення | Охарактеризуйте основні філософські системи Стародавньої Індії | Охарактеризуйте основні філософські системи Стародавнього Китаю | Проаналізуйте основні ідеї античної натурфілософії | Розкрийте головні ідеї філософії Аристотеля |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав