Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Право і влада

Читайте также:
  1. C Инфаркт правого легкого
  2. Good, справились. Теперь кликаете правой кнопкой мыши на папке Моя модель...
  3. I. СТАРОЕ ЦИВИЛЬНОЕ ПРАВО
  4. II. Косвенные ограничения правового статуса осужденных.
  5. II. Косвенные ограничения правового статуса осужденных.
  6. II. Меры уголовно-правового характера, связанные с уголовной ответственностью.
  7. III. ПРАВО ПОСЛЕКЛАССИЧЕСКОЕ
  8. Quot;ПРИМИРЕНИЕ" С ПРАВОСЛАВИЕМ ПОД ГЛАВЕНСТВОМ ПАПЫ
  9. Quot;Солея в православии".
  10. А ТАКЖЕ С ИХ НЕПРАВОМЕРНЫМ ЗАВЛАДЕНИЕМ БЕЗ ЦЕЛИ ХИЩЕНИЯ

Взаємозв'язок права і влади опосередкує волею. Людство постійно зверталося до проблеми волі. Починаючи з Аристотеля і закінчуючи Ф. Ніцше поняття волі було в центрі уваги філософських, етичних, правових досліджень См.: Аристотель: соч.: в 4-х т. М., 1984. Т. 4. Предмет. указ.; Вала Л. Об истинном и ложном благе. О свободе воли. М., 1989. С. 269; Кант И. Критика практического разума. СПб., 1995. С. 100, 106—107, 159; Гегель Г. Философия права. М., 1990. С. 80; Шопенгауэр А. Мир как воля и представление. М., 1992. С. 141; Ницше Ф. Воля к власти. Харьков. 2005. С. 5.. Влада це буття волі. Вона, влада, здатна надавати певну дію на діяльність і поведінку людей за допомогою таких засобів, як воля, право, насильство.

Влада і воля нерозривно взаємозв'язані.

З одного боку, воля лежить у фундаменті влади як особливий тип поведінки суб'єктів, заснований на наказі, тиску. Воля визначає здатність влади підпорядковувати собі, мобілізувати ресурси суспільства для досягнення поставлених володарюючим суб'єктом цілей, ухвалювати рішення, залагоджувати конфліктні ситуації. Іншими словами, воля це підстава влади як насильства, придушення свободи і незалежності соціальних суб'єктів.

З іншого боку, влада є воля, що реалізовується через закони держави, накази, укази, ухвали і що супроводжується загрозою санкції у разі непокори. Влада виявляється як здатність волі підпорядкувати того, над ким здійснюється влада. Влада зводить свою волю в закон і тим самим затверджує себе. Волевиявлення влади завжди носить груповий, класовий або клановий характер і не співпадає з волевиявленням населення. Для того, щоб реалізувати волевиявлення більшості (але не всього!) населення, необхідний закон.

Закон це єдиний вираз і закріплення потреб і інтересів суспільства, перетворення волі всього народу на загальнообов'язковий регулятор суспільних відносин і зведення її в ранг правив, що розповсюджуються на всі суб'єкти життєдіяльності суспільства. Закон реалізується через владу.

Влада це воля, здійснювана в нормах, правилах, заборонах, розпорядженнях. Через закон вона встановлює права і обов'язки суб'єктів суспільних відносин, формує і підтримує певний правопорядок, гарантує захищеність громадян суспільства від порушення свобод і інших законних прав.

Примушення (примус) одна з властивостей будь-якої влади, але тільки державна влада володіє монополією на примушення за допомогою права і апарату примушення.

Насильство придушення волі одного суб'єкта іншим всупереч бажанню першого. Правом на примушення і насильство володіє державна влада, це одна з функцій держави.

Для реалізації цієї функції влада може використовувати як засоби переконання, так і примушення. Якщо не приносять належного ефекту засобу переконання, то держава для наведення громадського порядку застосовує засоби правового примушення.

Примушення може приймати різні форми. Основними серед них є психічне і фізичне примушення. Психічне примушення несе в собі загрозу застосування сили і виконання покарання і має по суті попереджувальний характер. Фізичне примушення діє вже як безпосереднє застосування фізичної сили, що накладає на людину ті або інші обмеження у волевиявленні, пересуванні, свободі вибору місцезнаходження і так далі Фізичне примушення спирається на такі специфічні знаряддя і засоби влади, як судове, адміністративне, політичне переслідування, а також озброєну організацію держави (озброєні сили, поліцію, внутрішні війська, національну гвардію, тюремні і виправні установи і так далі).

Співвідношення влади і права є ключовою проблемою у філософії права. Право і влада знаходяться в суперечливій єдності.

З одного боку, «право не може існувати без влади», оскільки тільки державна влада за своєю природою здатна забезпечити строгу і своєчасну реалізацію правових норм і принципів за допомогою своїх правоохоронних установ і інститутів. З іншого боку, «влада є антиподом має» рацію, тобто ворожа йому.

Витоки цієї ворожості влади праву криються в глибокій суперечності влади, в тому, що, будучи необхідним і конструктивним елементом організації життя людей, управління суспільством, влада в той же час володіє такими іманентними якостями, які в процесі твердження і зміцнення влади можуть перетворювати її на самодостатню, авторитарну силу. Ця владна сила здатна ущемляти право, перетворювати його на «служницю» влади, фактично створюючи тим самим «неправову» реальність.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Співвідношення права і закону | Що таке ідея права? | Людина як правова істота | Філософський сенс і філософсько-правове обґрунтування прав людини | Що означає «ступінь» і «міра» свободи? | Що таке відповідальність і які її види виділяє філософія права? | Що таке справедливість? | В чому специфіка правової справедливості? | Право як загальне благо. | Цінності в праві і право як цінність. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав