Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ІІ. Сучасні наукові дані і висновки.

Читайте также:
  1. Висновки.
  2. Висновки.
  3. Ірраціоналістично-гуманістичний напрямок у сучасній філософії
  4. Класифікація методів менеджменту якості. Класичні та сучасні методи менеджменту якості.
  5. Класичні і сучасні аспекти співвідношення філософії і науки.
  6. Позитивістська тенденція в сучасній світовій філософи
  7. РЕЛІГІЙНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА СОЦІАЛЬНО-РЕЛІГІЙНА СИТУАЦІЯ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНІ
  8. Релігія і церква в сучасній Україні
  9. Розроблені заходи раціональної організації мають відзначатись науковістю, комплексністю, оптимальністю, економічною ефективністю та гуманністю.

1.У мозку немає нічого того, що не пройшло б через органи чуттів.

2. Сприймання (перцепція) – це процес кодування ознак подразнення, тобто перекладання їх на «мову мозку». Перцепт – одиниця ознак подразника, що складається з пакету електричних потенціалів. Такий пакет імпульсів називається – паттерн.

3. Перцепт має дискретний (відокремлений) характер.

4. Кожен новий паттерн, який надходить в головний мозок оцінюється на двох нейронах – на нейроні новизни і нейроні тотожності шляхом порівняння його з «банком» даних тих паттернів, які зберігаються в довгостроковій пам'яті. У випадку, коли виявляється, що інформація, яка щойно надійшла, така сама ж, яка є вже в пам'яті, новий паттерн негайно зникає. Для нервової системи важливою є тільки нова інформація.

Для фіксації і зберігання нової інформації народжуються нові нейрони, тому що всі наявні старі нервові клітини мозку «заповнені старою інформацією».

5. Нові нервові клітини виникають з тканини стінок мозкових шлуночків і являють собою самовідновлювані клітини-попередники. Нові нервові клітини спеціалізуються залежно від потреб, у них утворюються – дендрити і аксони і рухаються на місця постійної діяльності (скроневу, лобну чи інші ділянки кори головного мозку), де з’єднуються з нейронами-детекторами, шляхом утворення нових синаптичних контактів, перетворюються на одиницю знань. Таким чином відбувається утворення довготривалої, процедурної і робочої пам'яті. Утворення нових нейронів називається нейрогенезом.

6. Молекулярні сценарії нейрогенезу добре вивчені – спочатку відбувається експресія ранніх генів, яка запускає низку біосинтетичних процесів шляхом індукції різних генів. Двофазна модель синтезу білків, як основа довготривалої пам'яті, доведена чисельними дослідженнями. Відбувається класична схема ланцюгової реакції. Продукти, що утворюються внаслідок дії ранніх генів, кодують транскрипційні фактори для пізніх генів, які визначають синтез різних структурних білків і молекул, необхідних для синаптичного росту і утворення нової аксодендричної сітки – основа довгострокової пам'яті. В мозкових процесах задіяно до 70 % всього генофонду організму. Таким чином, пам'ять, будь-яка її форма – свідома чи підсвідома є наслідком низки біосинтетичних процесів.

7. Кора півкуль великого мозку має біля 50 млрд. нервових клітин, які розташовані шарами (таких шарів 5 або 6 у різних відділах). Клітини упорядковані радіально розташованими ланцюгами, які проходять через усі шари. Її прийнято називати колонками. У кожну колонку входить від 110 до 250 нервових клітин. Кожна колонка має вхід – це перший молекулярний шар і вихід – пірамідальні клітини п’ятого або шостого шарів. Організуючий принцип діяльності мозку – це модульна і розподільна система. Колонка є елементарним модулем, який працює за принципом відбору (селекції). Інформація, яка пройшла обробку, проходячи через усі шари, потрапляє в пірамідальну клітину п’ятого шару. Пірамідальні нейрони кори розглядаються, як елементарні чарунки (ячейки) пам'яті. Пірамідальні клітини всіх відділів головного мозку пов’язані між собою багатою низкою провідних зв’язків, по яких збудження (інформація) через розподільну систему проходить багато разів. Це явище отримало назву повторного входу (reenlrant).

8. Сутність розумової роботи, як процесу, полягає в тому, що інформація багаторазово кружляє по системі повторного входу не тільки кори головного мозку, але й всіх відділів: лімбічної системи, ретикулярної формації та інших, щоразу збагачуючись різними додатковими рисами, набуває емоційного забарвлення і трофічного забезпечення.

9. Розумова діяльність, як робота, це дуже важкий процес за енергетичними витратами. Доказами цього можуть бути такі дані. Мозок має масу, яка дорівнює 2 % від всієї маси тіла, а споживає до 20 % кисню всього серцевого виштовху. Крім того, необхідно враховувати ще й те, що нервові клітини мають особливу будову – в них багато коротких відростків, це дендрити і один довгий – аксон. Дендрити – це функціональний вхід у нейрон, а аксон – вихід з нього. Співвідношення маси тіла нейрона до маси його відростків складає як 1:100, 1:125 і навіть 1:205 (за різними авторами). Чеський дослідник Станіслав Немечек наводить такі дохідливі, але вражаючі дані. Якщо прийняти тіло нервової клітини за 1м³, об’єм дендрита можна уявити собі, як басейн завдовжки 200 м, шириною в 20 м і глибиною в 2 м. розрахунки показують, що співвідношення об’єму нейрону до об’єму дендритів складає 1:8000.

Показником важливості фізичної роботи в фізіології праці і спорту є МЕТ (метаболічний еквівалент) – кількість поглинання кисню в стані основного обміну. Один МЕТ=3,5 О кг/хв. Легка фізична робота дорівнює 4-6 МЕТ, а найважча – 12 МЕТ. Якщо враховувати, що при фізичній роботі, задіяна вся м’язова система (в неї відсутні відростки) і при фізичній роботі (ходьба, біг) задіяно всі м'язові групи тіла (глобальні вправи), то в енергетичному забезпеченні роботи задіяний ввесь м’язовий масив організму. А він складає до 46 % від маси тіла. У нервовій клітині кисне залежні органели (мітохондрії) зібрані головним чином у тілі нейрона. У сірій речовині мозковий кровоплин більший в 2,6 рази порівняно з білою речовиною. Всі ці розрахунки доводять те, що розумова діяльність в сто і більше разів важча за фізичну.

10. Збільшення метаболізму мозку людини під час розумової роботи носить локальний характер. Про це яскраво свідчать дослідження за допомогою позитронно-емосійної томографії (ПЕТ).

Коли людина дивиться на слова (а), активна тільки частина зорово-асоціативної кори; б – слухає слова: активна зона на стику скроневої та тім'яної ділянок кори; в – вимовляє слова: активна зона Брока та прилегла невелика лобова частка. Коли ж, закривши очі, думає про побачене і почуте – активні великі зони скронево-тім'яної та лобової часток (2). Коли людина думає про те, що побачила і почула, то відбувається активація у лівій закрутці морського коника, натомість, коли вона згадує образи чи сцени, то активність фіксується у правій лобовій частці та закрутках морського коника з обох боків.

У процесах пам'яті задіяні багаточисельні зв’язки між нервовими структурами інтерпретаційного мозку, емоцій, трофічного забезпечення стовбура мозку. Якщо подивитися карту анатомії пам'яті і співставити її з даними томографії мозку, то стає зрозумілим – яка важка робота, із затратою величезної кількості енергії в окремих певних ділянках мозку, відбувається під час спокійного думання. Ці дані повністю перекидають з ніг на голову наші уявлення про пріоритети значущості окремих видів діяльності в процесі навчання. Головним в навчанні є самостійна робота учня, студента, коли відбувається формування довготривалої семантичної багатогранної пам'яті.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Глава 25. Снова домой (часть 2). | Глава 26. Нечаянная передозировка. | Глава 27. Спасение. | Глава 28. “Oblivion partes” (часть 1). | Глава 29. “Oblivion partes” (часть 2). | Глава 30. “Oblivion partes” (часть 3). | Глава 32. Свидания и ссоры (часть 1). | Глава 33. Свидания и ссоры (часть 2). | Глава 34. Око за око. | Глава 35. Новая жизнь. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав