Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Змістовий модуль 1. Досократівська філософія

Читайте также:
  1. Nbsp;   Противогаз промышленный фильтрующий модульный ППФМ-92
  2. Package: модуль библиотеки
  3. Антична філософія
  4. Антична філософія класичного періоду
  5. Антична філософія.
  6. Арабська, середньоазіатська й єврейська філософія.
  7. Базовий модуль
  8. В якому понятті давньоіндійська філософія відобразила ілюзорність і видимість світу
  9. Гидромодуль графигін есептеу
  10. Глава 9. Модульная структур

Огляд специфіки античної філософії. Міфологія Архаїка. Загальна характеристика соціально-культурного середовища Стародавньої Греції. Історична довідка. Теорії причин та чинників формування зародків філософського знання у Європі. Специфіка давньогрецької міфології та мистецтва. Періодизація грецького міфу за О.Ф.Лосєвим. "Архе" та "Логос". Форми героїзму (Геракл. Тантал, Сізіф).

Пошук першопочатку і першооснови представниками Мілетської школи. Фалес — один з "семи мудреців" та політичний діяч. Критичне ставлення до міфічного світогляду. Космологічні погляди Фалеса. Сповіщання про "архе" як про "воду" ("вода є бог усього"). Розмисли за аналогією. Вода Фалеса і повітря Анаксімена як філософські поняття, проблема реконструкції значення.

Космологічні погляди Аиаксимена. Зміна форм якостей "повітря". Душа та дихання. Мислення за ананогією. Чуттєве сприйняття. Безмежність та безперервність руху "повітря".

Космологічні погляди Анаксимандра. Вчення про виникнення людини. Анаксимандр як науковець (математик та географ). Досвід "словотворення" Анаксімандра. "Архе" — "апейрон" ("невизначене"). Спроба осмислення розвитку.

"Темні" постулати Геракліта з Ефесу. Підстави визначення його поглядів діалектичними. Становлення: тотожність "буття" та "небуття". Вчення про "Логос" у Геракліта. Розум як ритм всесвіту. Космологія Геракліта. Етос та щастя людини. Вчення Геракліта продушу.

Уявлення Піфагора про гармонію світу як гармонію чисел. Піфагорійська практика та легенди. Орден Піфагора. Екзотеричне та езотеричне знання (етапи посвячення в філософію). Космогонія піфагорійців. Протиставлення порожнечі та буття. Специфіка тлумачення онтологічного статусу числових пропорцій. Внесок Піфагора до історії математики. Вчення про душу.

Проблема єдиного і множинного в онтологічних поглядах досократиків. Філософські розмисли Емпедокла про першопочаток. "Корені усього"(вогонь: вода, повітря, земля) та сили їх взаємодії (любов та ворожнеча). "Сферос" як блаженний бог - абсолютна любов. Космологія Емпедокла. Емпедокл про пізнавальний процес. Розмисли Емпедокла про почуття та розум. Вчення Емпедокла про душу.

Твір Анаксагора: "Про природу". Пізнання першооснови через зміну масштабу сприйняття. "Гомеомерії" Анаксагора. Вчення про "Нус" (Дух). Космологія Анаксагора. Природні пояснення містики. Анаксагор та політика.

Атомістика Левкіппа і Демокріта. Космологія Демокрита. Теорія пізнання. Вчення Демокрита про душу. Пояснення причини та способу руху атомів у порожнечі. Релігійні погляди Демокрита.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Інтернет-ресурси | ЇЇ МІСЦЕ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ | Логіка викладу | Список літератури | ТЕМИ ПРАКТИЧНИХ І СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ | Тема 3. Антична класика. Огляд. Софісти і Сократ ( 6 год). | Заняття 1 | Теми рефератів | РОЗПОДІЛ БАЛІВ, ПРИСВОЮВАНИХ СТУДЕНТАМ | МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав