Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Правова свідомість

Читайте также:
  1. Визначення поняття «організаційно-правова форма господарювання» та коротка характеристика основних груп підприємств виділених за критерієм організаційно-правової форми власності.
  2. Гражданско-правовая ответственность
  3. Гражданско-правовая ответственность туристических организаций и туристов.
  4. Духовне здійснюється в людському бутті способом свідомості. Людина прилучена до світу духу завдяки тому, що їй притаманна свідомість.
  5. Естетична свідомість
  6. Завдання 17. Структура свідомості. Самосвідомість.
  7. ЛЕКЦИИ: ПРАВОВАЯ РАБОТА В КОММЕРЧЕСКИХ ОРГАНИЗАЦИЯХ
  8. Людина як правова істота
  9. Моральна свідомість
  10. НЕ 2.2. Кримінально-правова кваліфікація злочинів у сфері підприємництва, конкурентних відносин та іншої діяльності суб’єктів господарювання.

 

“Усвідомлення права розвиває усвідомлення обов‘язку. Всезагальний закон – це свобода, що закінчується там, де починається свобода іншого”.

В.Гюго

 

Правова свідомість – це така форма свідомості, в якій виражаються знання і оцінки, прийняті в даному суспільстві в якості юридичних законів, нормативів соціально-економічної діяльності різних суб‘єктів права – індивіда, підприємства.

Правова свідомість відображає рівень і якість законодавчої системи, знання законів громадянами, їх відношення до цих законів і готовність дотримуватися правових норм, які існують у суспільстві.

Правосвідомість займає проміжне місце між політичною і моральною свідомістю: на відміну від політичної свідомості вона відноситься до держави не як до суб‘єкта політичної влади, а як до зовнішньої регламентуючої сили, що вимагає підкорення. На відміну від моральних норм у правосвідомості поняття необхідного і справедливого розглядається як державний закон, порушення якого супроводжується правовими санкціями.

Правосвідомість базується на раціонально-моральних оцінках і це положення має історичні причини. У первісному суспільстві закони розглядалися як моральна традиція. З розподілом суспільства на класи і утворенням держави моральна і правова свідомість розділились. Вперше з‘явилась ідея права, що захищає індивіда від держави. Закони перестали розглядатися як божі настанови. Але на різних етапах розвитку суспільства закон діє по-різному. У середньовічному суспільстві станова нерівність санкціонувалась “божим правом”. З розвитком товарно-грошових відносин ідеал соціальної справедливості став пов‘язуватися з природним правом, у відповідності з яким усі громадяни повинні мати рівні права. Отже, будь-яке законодавче право історичне, воно спочатку з‘являється як теоретичний ідеал, а потім функціонує в якості закону у відповідності з соціально-історичними причинами.

Закон визначає ступінь соціальної свободи індивіда, який залежить від способу виробництва, системи економічних відносин власності, ідеологічних цінностей.

Хоча правосвідомість є величина змінна, вона має і певну постійність: будь яка соціальна свідомість обов‘язково містить в собі ідею суспільства, а будь яка ідея суспільства повинна базуватись на певних правових відносинах.

Правосвідомість – це завжди підтримка регламентованих відносин між особистістю і державою, які необхідні для протистояння безпорядкам.

В сучасних умовах правова свідомість основується на принципах міжнародних активів про права людини, де центральним є гуманізація і глобалізація суспільних процесів. Виходячи з цього положення основними у правосвідомості є такі принципи:

- повага до людини;

- свобода особистості;

- соціальна, вікова, расова і національна рівність;

- свобода совісті і віросповідання;

- націленість на вирішення конфліктних ситуацій мирним шляхом;

- захист прав особистості на вільну економічну і культурну діяльність та ін.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Людська сутність у філософії Нового часу і Відродження | Теорії людського буття новітньої епохи | Сутність людини | Категорії людського існування | Природа і людина | Соціальність людського буття | Людина і культура | Суспільне виробництво, як основа життєдіяльності людей | Духовна діяльність і духовні цінності людей | Суть, структура і особливості суспільної свідомості |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав