Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Естетична свідомість

Читайте также:
  1. Духовне здійснюється в людському бутті способом свідомості. Людина прилучена до світу духу завдяки тому, що їй притаманна свідомість.
  2. Естетична концепція Т.Шевченка.
  3. Завдання 17. Структура свідомості. Самосвідомість.
  4. Моральна свідомість
  5. Політична свідомість
  6. Право і правосвідомість
  7. Правова свідомість
  8. Правова свідомість.
  9. Самосвідомість особистості як чинник становлення у групі

 

“Естетика вчить насолоджуватись витонченим”

М.Карамзін

 

Естетична свідомість з одного боку стояла у витоків інших форм свідомості, синтезуючи їх ще в нерозділеному цілому, з іншого – сформувала свою науку – естетику (з грец. - чуттєвосприйманий). Це наука про прекрасне та його роль у житті соціуму.

Естетична свідомість – це той духовний фундамент, який забезпечує гармонійну єдність і внутрішній зв‘язок різних проявів духовного життя людини; суспільства в цілому.

Синтетична місія естетичної форми освоєння дійсності проявилась уже в феномені “санкретичності” (нероздільності) античної культури, в якій не тільки твори мистецтва, а й наукові, релігійні, філософські трактати часто створювались як художні тексти.

В епоху Відродження на перше місце була висунута людина – творець, яка за своїм творчим потенціалом була майже рівна богу. А так як будь-яка творчість вимагає створення певних канонів і принципів оцінки, то авторитет естетичної термінології виріс і вона повернулась в склад філософського знання.

Краса була проголошена “досконалістю чуттєвого пізнання”, а місцем їх перебування став вважатися не світ сам по собі, а мистецтво як результат творчої діяльності.

Поступово починають визнаватися естетичні властивості у одного лише мистецтва, це позбавило естетичну свідомість її синтезуючої функції, відокремлювало естетику від інших видів діяльності, перетворювало мистецтво в самоціль. Істина вважалась відображенням світу в розумі людини, а краса –це людська творчість чи краса природи, яка знаходиться поза суспільством.

В ХІХ і ХХ століттях розвиваються естетичні теорії “чистого мистецтва”: краса стає вище істини і добра. Людина, як творець мистецтва, абсолютно самодостатня їй не потрібна ні природа, ні суспільство. Вищою реальністю буття є тільки мистецтво. Паралельно з цією точкою зору йшов розвиток тенденції, в якій між абсолютною красою і істиною не проводилось чіткого розподілу.

Розвиток естетики і розширення впливу ідей діалектичної взаємозалежності між раціональним пізнанням і естетичною діяльністю привело в ХІХ ст. до зміни філософської і загальнокультурної тенденції в європейському мисленні.

Так, якщо епоха Просвітництва в основному була пронизана раціоналізмом, прагненням довірити рішення основних питань буття природному розуму, - то починаючи з кінця ХІХ століття філософи заговорили про кризу раціоналізму (C.Керкегор, Ф.Ніцше, О. Шпенглер), все частіше почали говорити про те, що без естетичного сприймання світу і самого себе – все втрачатиме свою внутрішню цілісність. Загроза розриву між природничими науками, естетичними категоріями і етичними нормами стала однією із гострих проблем ХХ століття, коли цивілізація, відокремлена від духовності, породжує небезпеку в технічному самознищенні людства.

Зростаюча технічна могутність людини, технократизація всього суспільного життя, яка не стримується етичними і естетичними нормами, привели до загострення такої глобальної проблеми як збереження екологічного балансу землі. Тому гуманізація суспільного життя, розширення естетичної свідомості у суспільстві стало одним з головних вимог сучасної культури.

Естетична свідомість має місце в будь-якій формі людської діяльності. Людина оцінює з естетичної точки зору будь-яке явище, дію, результат своєї діяльності. Мистецтво – це професійна сфера діяльності, в якій естетична свідомість із супроводжуючого елементу перетворюється в мету.

Для розвиненої суспільної свідомості естетика передбачає відносне безкорисне милування. Тому естетичні відчуття цінні не тому, що ведуть до якоїсь мети, а цінні самі по собі.

Отже, естетичне, є безпосередньо дана чуттєва виразність внутрішнього життя предмета, що зберігає в собі процес опредмечення людської сутності і “олюднення” природного світу, яке сприймається і переживається людиною як самостійна життєва цінність.

Естетичне відношення до дійсності не може самостійно культивуватися. В мистецтві естетичне втілюючись в художнє стає змістом, способом, метою.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Сутність людини | Категорії людського існування | Природа і людина | Соціальність людського буття | Людина і культура | Суспільне виробництво, як основа життєдіяльності людей | Духовна діяльність і духовні цінності людей | Суть, структура і особливості суспільної свідомості | Політична свідомість | Правова свідомість |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав