Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сучасна релігійна філософія

Читайте также:
  1. Антична філософія
  2. Антична філософія класичного періоду
  3. Антична філософія.
  4. Арабська, середньоазіатська й єврейська філософія.
  5. В якому понятті давньоіндійська філософія відобразила ілюзорність і видимість світу
  6. Давньогрецька філософія та її проблематика. Досократичні філософські школи.
  7. Давньоіндійська філософія
  8. Давня китайська філософія
  9. Елліністична та римська філософія: стоїцизм, епікуреїзм, скептицизм та неоплатонізм.
  10. Європейська філософія епохи Відродження і Нового часу

Філософські напрями релігійної орієнтації на Заході виникли в основному в руслі християнського релігійно-теологічного комп­лексу або в безпосередньому зв'язку з ним. Найбільш концептуаль­но стійкими та ідеологічно впливовими в західному світі є нео­томізм, тейярдизм і персоналізм.

Неотомізм — офіційне філософське вчення католицької церкви. Серед найвідоміших представників неотомізму — колишній посол Франції у Затикані Жак Марітен (1882-1973), французький ака­демік Етьен АнріЖільсон (1884-1978),Густав Веттер (1911), а та­кож Карел Войтило (Папа Іоан Павло II), що написав книгу «Діюча особа». На відміну від усіх інших філософій Заходу неотомізму влас­тиві традиціоналізм, догматична стабільність ідей і теоретичних пос­тулатів; він свідомо чинить опір тенденціям оновлення і не без гор­дості проголошує себе «філософією», «яка зберігається в століттях».

 

 

Філософії неотомізму притаманні такі характерні риси (схема 3-5).

1. Ідейними джерелами неотомізму є вчення філософа-схолас-
тика XIII століття Фоми Аквінського. Латиною ім'я «Фома» вимов­
ляється, як «Томас». Звідси його вчення — християнізований арісто-
телізм — дістало назву «томізм». Сучасний томізм — це неотомізм.
Він був відроджений Енциклікою Папи Льва XIII в 1879 році. У наш
час розробляють і пропагують неотомізм Академія св. Фоми у Вати-
кані, католицький інститут у Парижі, Пуллахський інститут побли­
зу Мюнхена, інститут Нотр-Дам у США та ін. Видаються журнали
«Іоміст» та «Божественний Фома».

2. Предмет філософії неотомізму — буття Бога. Це відкрита ре­
лігійна філософія. Вона протиставляє абсолютне, надприродне бут­
тя — буттю конкретних речей. Буття саме по собі — це чисте буття
(Бог). Неотомізм проголошує існування аналогії між Богом і його
творінням: Творець протилежний світові, але його творіння дозво­
ляє судити про нього.


Схема 3-5- Філософія неотомізму

Буття Бога неотомісти доводять на підставі створених ним речей. В основі теорії буття лежить ідея креаціонізму (від лат. сгеаііо — ство-

 

рення). За цією ідеєю органічний і неорганічний світ виникає вна­слідок акту Божественного творіння. Звідси випливає, що матерія не вічна, вона другорядна. Питання про те, що таке буття, вирішуєть­ся таким чином: «бути — значить бути створеним Богом, бути — значить бути в Богові».

З- Центральним принципом неотомізму є принцип гармонії віри та розуму. Він спрямований на те, щоб примирити догматичні основи християнської віри з вимогами мислячого розуму, узгоди­ти недоказові положення релігії з раціонально-логічною силою знання і таким чином виправдати християнство перед наукою і освітою, авторитет яких дедалі зростає. Неотомісти запевняють, що віра без розуму перетворюється на сліпе поклоніння, марновірство (фідеїзм), а розум без віри впадає в гординю зарозумілості (атеїзм, скептицизм, науковий раціоналізм). Однак замість обіцяної «гар­монії» віри і розуму неотомісти пропонують варіант підпорядкуван­ня розуму вірі, бо пропорція, в якій вони об'єднуються, продикто­вана міркуваннями католицького віровчення.

4. Мета філософії неотомізму — раціональне обґрунтування бут­тя Бога. Все це було зроблене ще Фомою Аквінським у працях «Сума теології» та «Сума проти поганців». Там міститься п'ять «обґрунту­вань» буття Бога:

а) коли брати рух у всій його повноті, а не тільки як механічний
рух, неможливо не прийти до визнання першодвигуна, тобто Бога;

б) коли все у світі має свою причину, то повинна бути «першо­
причина» — Бог;

в) безкінечна безліч можливостей і випадковостей у світі повин­
на керуватись цілком необхідною причиною, тобто Богом;

г) для вимірювання ступенів досконалості (красоти, блага, істин­
ності) усього, що є у світі, повинно існувати мірило усіх досконало­
стей, тобто Бог;

ґ) все, що існує у світі, має певну міру доцільності, а отже, повин­на існувати первісна і головна ціль — Бог.

З метою переконати в істинності релігійних догматів неотомі­сти «опановують» найсучаснішу наукову термінологію, активно оперують нею. Говорячи про створення світла в перший день тво­ріння, Бог, запевняють вони, мав на увазі взаємоперетворення по-зитронів-електронів на потоки фотонів. Не заперечують неотомі­сти еволюційну теорію Ч. Дарвіна.

У сучасній релігійній філософії значне місце посідає тейяр-дизм. Заснував теорію тейярдизму П'єр Тейяр деШарден (1881-1955) — видатний французький палеонтолог і антрополог. За ре­лігійне інакомислення, вільне поводження з канонічним текстом

 

Святого письма він був висланий з Франції і позбавлений права читати лекції, публікувати філософсько-теологічні твори. Але після смерті Тейяра, в 60-х роках, його погляди широко використовують­ся у модерністських концепціях найрізноманітнішої орієнтації.


Схема 5.6. Теорія космогенезу Тейяра де Шардена

У своїх працях «Гімн Всесвіту», «Феномен людини» Тейяр де Шар-ден намагається узгодити релігійний світогляд з досягненнями су­часної науки. Він вважав, що сучасна наука істотно скорегувала се­редньовічну конструкцію світобудови, довела, що світ перебуває в постійному русі та розвитку. Тому необхідно докорінно переосмис­лити християнське світорозуміння. Центральним методологічним принципом сучасного мислення французький теолог проголосив еволюціонізм. Відмовившись від старозавітного міфу про одноразо­вий акт творіння Богом світу, Тейяр де Шарден висуває свою теорію космогенезу, де основними точками процесу розвитку Всесвіту ви­ступають такі три етапи (схема 3.6): «переджиття» (фізична оболон­ка), «життя» (органічна оболонка) і «мислення». На етапі мислення з'являється людина, яка концентрує в собі психічну енергію, творить ноосферу, персоналізує світ. Така діяльність врешті-решт веде до формування «наджиття». На цьому рівні виникає вища форма в роз­витку світу — духовна оболонка. Керують космічним процесом не природні закони, які вивчає наука, а надкосмічний Бог, якого Тейяр де Шарден називає «точкою Омега». У «точці Омега» підсумовується

 

 

і збирається у своїй довершеності та цілісності велика кількість свідомості, яка поступово перетворюється на Землі на ноогенез. «Наджиття», таким чином, знаменує стан єднання душ людей після завершення історії в космічному Христі. «Точка Омега» є центром Всесвіту і символізує собою Христа, співпричетного до Всесвіту і одночасно трансцендентного до нього.

Тейярде Шарден називає два види енергії як руйнівної сили, що не тільки дала імпульс еволюції, а й залишається її постійним джерелом. Це «тангенціальна» енергія—фізична сила, яка пов'язує однорідні еле­менти без їх ускладнення, забезпечує їх єдність без змін, тобто діє за­кон збереження енергії і принцип ентропії, — і «радіальна» енергія — духовна сила, яка поширюється на всі елементи світу і спрямовує їх рух «уперед і вверх», тобто забезпечує поступальний розвиток Закон збе­реження енергії і принцип ентропії, за цією теорією, не тільки не діють, а й переходять у свою протилежність — духовна енергія не тільки не спадає і не розсіюється в процесі еволюції, а, навпаки, зрос­тає, нагромаджується — аж до концентрації в «точці Омега».

Історіософські погляди Тейяра де Шардена позначені гумані-
стично-християнсько-ліберальною спрямованістю. Людство, згід­
но з його поглядами, рухається в ході історії шляхом універсалізації
зв'язків між країнами і народами до стану великої «монади». Він
вірив у силу союзу християнства і гуманізму, покликаних згуртува­
ти всіх людей планети, висунув ідею поєднання науки і містики як
панацеї від усіх бід сучасності.

У цілому концепція П'єра Тейяра де Шардена глибоко супереч­лива — це складна суміш наукових прогнозів, утопізму, абстрактно­го гуманізму, містицизму й традиційного теїзму. Тейярдизм досить впливовий серед «лівих» католиків, які видають це вчення за «новий світогляд», що нібито вказує шляхи поєднання науки і релігії.

До сучасної релігійної філософії належить і такий напрям, як персоналізм (від лат.регзопа — особа). Основні положення пер­соналізму такі:

а) центральне поняття — особа, але не просто як реальна люди­
на, особистість, а як першоелемент буття, духовна сутність, якій вла­
стиві активність, воля, самосвідомість; витоки людської особи йдуть
від Верховної особи, тобто Бога;

б) світ (природа) є сукупністю духовних осіб, найвища з яких —
Бог; все матеріальне є наслідком творчої активності особи: все —
загальне — творчість Бога, конкретні речі — творчість людини; ма­
теріальне має значення лише тоді, коли входить у досвід особи;

в) процес пізнання здійснюється індивідуальною особою завдя­
ки її оцінювальній здатності (здатності визначати цінність об'єктів);

 

 

г) взаємовідносини особи і суспільства є ворожими (антагоні­стичними); зняття ворожості можливе через самовдосконалення особи і оновлення суспільства. Оновлення суспільства також зво­диться до духовного оновлення особи. Тобто за перетворенням особи настає перетворення суспільства.

Персоналізм існує у двох варіантах: американському і французь­кому. Американський персоналізм (з кінця XIX століття) виникає як своєрідна реакція на деперсоналізацію і дегуманізацію особи в умо­вах техногенного прогресу і бюрократизованого суспільства. Його засновником був Борден Боун (1847-1910). Продовжили його вчен­ня ДжоржХаусон (1834-916), Мері Калкінс (1863-1930), Вільям Хокінг(1875-19б6),РалфФлюеллінг (1871 -1960),ЕдгарБрайтмен (1884-1954). На відміну від американського (більш абстрактного і академічного вчення) французький персоналізм, що виникає в 30-і роки XX століття, був набагато ближчим до життя. Це філософська доктрина, яка в осмисленні сучасного світу виходить з проблем «то­тального» розвитку людини на основі примату (першості) духов­них цінностей.

Французький персоналізм народжується з групи інтелігентів, котрі об'єднувалися навколо журналу «Esprit» («Дух»). Очолював групу Еммануель Мунье (1905-1950). Серед його представників — Поль-ЛуїЛандсберг (1901-1944), Габріель Мадіньє (1895-1958), Поль Рікьор (нар. 1913 р), Жан-Марі Доменак (нар. 1913 р). Ос­новні положення французького персоналізму такі (схема 3-7):


Схема 37- Онтологія французького персоналізму

а) криза людини є наслідком кризи цивілізації в цілому: криза виробництва позбавляє людину саморозвитку, недоліки системи розподілу ведуть до занепаду моралі, насадження соціальних стан­дартів гасить індивідуальну творчість, а засилля комфорту перетво­рює борця на споживача;

 

 

б) буття людини має два виміри: «зовнішнє буття» — біологічні,
економічні і соціально-політичні проблеми людини, які вивчають­
ся конкретними науками; «внутрішнє буття» — психологічні, еко­
номічні і культурні проблеми людини, які є предметом антрополо­
гічного знання;

в) індивід (окрема людина) включається в загальне (суспільне)
завдяки своєму діяльному характеру. Діяльність характеру — це
практична життєдіяльність людини, яка знаходить свій вияв у тру­
довій діяльності; «немає нічого людського, що не було б практи­
кою»; «діяльність людини — це її вершина»;

г) діяльний характер людини, як її діяльне ставлення до світу,
формується процесом «залучення» людини до таких «видів руху», як.-
екстеріоризація (від лат. externus— зовнішній) — взаємодія люди­
ни з зовнішньою реальністю; інтеріоризація (від лат. internus—
внутрішній) — внутрішня зосередженість особи, її звернення до
глибин власного «Я», взаємодія з самим собою; подолання — по­
єднання прагнень особи взаємодіяти з внутрішньою зосереджені­
стю. Подолання протиставлення себе і світу через поєднання «взає­
модії» і «зосередженості»;

ґ) внутрішній світ людини — основний предмет філософії і сер­цевина не тільки людського існування, а й системи «людина-світ». Він має такі три рівні: по-перше, органічне і колективне несвідоме (досвідоме), змістом якого є сукупність чуттєвих інстинктів, потягів, прагнень (відповідає фрейдистському «Воно»); по-друге, свідомість, змістом якої є спрямованість людського індивідуального розуму на реальний світ і усвідомлення реальності (відповідає фрейдистському «Я»); по-третє, дух, змістом якого є надсвідомість «Я» та самосві­домість «я». Це — «безодня особистої трансценденції», де здійснюєть­ся перетворення реальності шляхом відродження об'єктивного в суб'єк­тивному. На цьому рівні існування осмислюється з позиції Добра і Зла, Блага і Гріха, а також тільки тут особисте існування набуває істинної свободи — спрямованості окремої особи до Верховної особи (Бога).

Отже, основні орієнтації сучасної релігійної філософії полягають у:

1) повороті від теоцентризму до антропоцентризму, визнанні
абсолютної цінності людини;

2) спробі скоригувати релігійну філософію і науку;

3) спиранні теорії пізнання на такі течії, як герменевтика, струк­
туралізм та ін.;

4) визнанні важливості збереження гуманістичної орієнтації
культури;

5) увазі до проблеми суспільного розвитку;

6) екуменістичному зближенні релігій як засобу пом'якшення
драматичних суперечностей сучасності.

 

§5




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Предмет філософії і коло її основних проблем | Антична філософія | Філософія середньовічної Європи | Філософія західноєвропейського Ренесансу | Філософія Нового часу | Німецька класична філософія | Російська філософія XIX — початку XX століття | Висновки | Загальна характеристика сучасної філософської парадигми | Ірраціоналістично-гуманістичний напрямок у сучасній філософії |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав