Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Арабська, середньоазіатська й єврейська філософія.

Читайте также:
  1. Антична філософія.
  2. ЗАНЯТТЯ 2: Соціальна філософія. Проблеми глобалізації. Біоетика.
  3. Китайська філософія. Даосизм
  4. Китайська філософія. Конфуціанство.
  5. Класична німецька філософія.
  6. Лі цзи // Стародавньокитайська філософія. Зб. текстів у 2 т. - М., 1972. -Т.З - С. 105, 108-109, 119.
  7. Основні ідеї християнського світогляду і середньовічна філософія. Теоцентризм філософії А. Августина.
  8. Поняття та типологія світогляду. Світогляд і філософія.
  9. Філософія. Світогляд. Культура

 

Арабська філософія досягла розквіту на арабському Заході – на території нинішньої Іспанії й північно-західної Африки (де у середні віки панувала ісламська культура).

Ібн-Рушд (1126-1198 н. е.) – знаменитий ісламський філософ, юрист і медик. Він вчив, що Бог не міг створити природу з нічого. Тому слід розуміти так: Бог і природа (матерія) – вічні. Матерія – основа буття, а Бог – джерело різноманіття природних речей і може розглядатися як розумна творча сила, що впорядковує матерію. Бог, за Ібн-Рушдом, не є особою. Він – безособовий світовий розум.

Ібн-Рушд – основоположник вчення про подвійність істини, яке стало потім популярним у середньовічній християнській думці. Є істини релігії й є істини філософії. Істини релігії навчають людину, як їй слід діяти, а філософія дає абсолютну істину. Не відкидаючи теологію, Ібн-Рушд вище її ставив філософську науку.

Середньоазіатська філософія представлена такими великими мислителями як: Фарабі, Біруні, Ібн-Сіна.

Аль-Фарабі (870-950 н. е.) – математик, лікар, філософ, написав коментарі до творів Аристотеля. Визнавав Бога першопричиною буття, але притім вчив, що світ слід розуміти і вивчати як такий, що існує самостійно.

Аль-Біруні (973-1048 н. е.) - багатосторонній вчений. У філософських працях стверджував, що природа перебуває у постійному розвитку, матерія сама змінює форму речей. Душа – властивість тіла.

Ібн-Сіна, який жив у 980-1037 рр., вчив, що світ не створений Богом, а виник із Бога природним шляхом так званої еманації – поступового і необхідного процесу сходження від Бога, що триває вічно. Отже Бог та світ мають між собою необхідний зв’язок й однаково вічні.

В усіх речах Ібн-Сіна розрізнював сутність та існування, які досягають повного ототожнення лише у Богові, бо сутністю Бога й є існування.

Значне місце Ібн-Сіна приділив логіці. Він багато дискутував з мусульманськими богословами з метою переконати їх, що поняття логіки повинні завжди відповідати тим чи іншим реальним речам. Інакше, без зв’язку із реальністю, вони стають беззмістовними фікціями.

Єврейська філософія розвивалася в тісному зв'язку з арабською думкою. У середні століття єврейські мислителі, як за правило, писали арабською мовою. Їхня філософія у її найбільш оригінальній формі була представлена так званою Кабалою - своєрідним містико-філософським вченням. Кабала розглядала Біблію як зовнішню оболонку, під якою ховаються священні божественні таємниці, у розкритті яких основоположну роль відіграють містика букв і чисел.

Арабська (арабомовна) філософія народів Близького й Середнього Сходу й Середньої Азії, маючи, без сумніву, самостійне культурне значення, у той же час є важливою в історичному плані ще й тим, що суттєво вплинула на середньовічну філософію Європи.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Комментарий к статье 24 | Комментарий к статье 27 | Доцент БАБИЧ О.С. | Стажування, дублювання | Додаток 5 | Що то є філософія. | Філософська думка в Стародавній Індії. | Особливості філософії епохи Відродження. | Основні проблеми філософії Нового часу. | Німецька класична філософія (18 – 19 ст.). |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав