Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Загальна характеристика західноєвропейської схоластики.

Читайте также:
  1. I Однословная характеристика I ПОДЗЫВАТЬ.
  2. I. Краткая характеристика физико-химических и токсических свойств метилового спирта.
  3. PAGE73. КРИМИНАЛИСТИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА КРАЖ
  4. Wi-Fi мережі. Загальна інформація
  5. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  6. А. Общая характеристика
  7. Афинский Акрополь. Общая характеристика ордерной системы
  8. Б) Характеристика методів візуалізації статевої системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  9. Банківські правочини пов’язані з формуванням грошових ресурсів: загальна характеристика
  10. Благотворительные и другие общественные фонды: характеристика, основные области деятельности, перспективы развития в России.

 

Схоластика (від грецького слова „shole” – школа, вчена бесіда) релігійна філософія середньовічної Європи (11-14 ст.), розвивалася і викладалася при університетах.

Схоластика поставила перед собою завдання раціонального доказу буття Бога. Так, відомий в усьому католицькому світі богослов і філософ-схоласт Т ома Аквінський вважав, що віра в Бога повинна спиратися на систему раціональних доказів. Наприклад таких:

- якщо існує рух, те повинен бути першодвигун, тобто Бог;

- якщо існують причини речей, повинна існувати першопричина, тобто Бог;

- з існування випадковостей випливає існування вищої необхідності – Бога;

- з наявності більш-меншої досконалості речей випливає наявність абсолютної досконалості – Бога;

- з наявності доцільності у світі випливає наявність істоти, що покладає ціль для всього сущого, тобто Бога.

Однією із центральних проблем середньовічної схоластики була проблема універсалій. То є проблема співвідношення одиничного й загального, окремих одиничних речей та їх узагальнених назв або загальних понять. Т. Аквінський, А.Кентерберійський та переважна більшість ін. схоластів були „реалістами” (у середньовічному розумінні цього слова), бо визнавали існування загальних понять-універсалій до одиничних речей.

Протилежну позицію займали так звані номіналісти, які вважали, що загальне існує лише після речей, у свідомості людини, а реально (у дійсності) існують тільки одиничні речі. Так англійський „опозиційний” схоласт і логік У. Оккам (1285-1349 рр.), який був номіналістом, стверджував, що спочатку Бог творить одиничні речі, а потім вже у його розумі виникає загальна уява про них. Звідси – рівний інтерес вченого до всіх одиничних подробиць, оскільки вони важливі для самого Бога.

Полеміка номіналізму й реалізму, що тривала кілька століть, мала значення не тільки для філософії, але й для науки: реалісти націлювали людський розум на пошук прихованих (абстрактних) сутностей, а номіналісти – на аналіз чуттєвих фактів. І те й інше є невід’ємні складові людського пізнання.

У середньовічній схоластиці була також ґрунтовно опрацьована проблема співвідношення віри і розуму. Віддаючи належне розумові, схоласти над усе ставили віру. Тома Аквінський висунув так званий „принцип гармонії розуму й віри”, що є дуже важливим для всієї католицької філософії. Він вважав, що розум здатний раціонально довести буття Бога й відхилити заперечення проти істин віри. Таким шляхом може бути досягнута гармонія між богослов’ям і філософією, між релігією і наукою.

Середньовічна філософія, якщо сказати про неї в цілому, є теоцентричною: усі основні поняття й форми мислення в Середні століття співвіднесені з Богом і визначаються через нього.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Комментарий к статье 27 | Доцент БАБИЧ О.С. | Стажування, дублювання | Додаток 5 | Що то є філософія. | Філософська думка в Стародавній Індії. | Антична філософія. | Основні проблеми філософії Нового часу. | Німецька класична філософія (18 – 19 ст.). | Позитивізм, неопозитивізм, постпозитивізм як філософське осмислення науки. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав