Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Історія філософії. Умови і джерела філософських знань.

Читайте также:
  1. Max Factor історія людини і бренду
  2. Актуалізація знань.
  3. Альтернативні джерела електроенергії
  4. Виникнення і розвиток некласичних філософських вчень (ХІХ-ХХ ст..
  5. Виробнича структура: сутність, види та умови застосування в практичної діяльності.
  6. Глобалізація, її причини, джерела та наслідки
  7. Гносеологія в системі філософських поглядів Гегеля
  8. Горський В. С. Історія української філософії: Курс лекцій. – 3-тє видання. - К.: Наукова думка, 1997. - 286 с.
  9. Демографічні передумови розміщення продуктивних сил
  10. Джерела виникнення хибних друзів перекладача

Тема 2. Історія філософії.

План.

1. Історія філософії. Умови і джерела філософських знань.

2. Періодизація історії філософії.

3. Історичні типи філософії.

 

Історія філософії. Умови і джерела філософських знань.

Людина, перш ніж заглиблюватися у філософські роздуми про суть, сенс життя, про своє місце у світі,- повинна їсти, пити, мати житло. Тому задоволення матеріальних потреб організму – є необхідною умовою існування (животіння), життя людини.

Так і в суспільстві: основою, базисом суспільства є економіка – матеріальне виробництво, а надбудовою (духовною поживою) є філософія як сукупність усіх форм суспільної свідомості (політична ідеологія, право, мораль, релігія, мистецтво).

Отже, найважливішою особливістю, яка визначає духовний розвиток суспільної свідомості є вирішальна роль способу матеріального виробництва у виникненні усіх суспільних ідей.

Розвиток усіх форм суспільної свідомості залежить від способу матеріального виробництва, від економічного базису, від матеріального життя суспільства.

Але економічна основа суспільства не є визначальною (основною) для розвитку філософії, яка тісно пов¢язана і з ідеологією свого часу і з наукою, досягненнями природознавства і промисловості) і з тим розумовим матеріалом, який залишений філософам їх попередниками, і з розвитком суміжних форм суспільної свідомості (мистецтво, релігія та ін.). В цьому виявляється відносна самостійність філософії.

У понятті суспільно-економічна формація – визначальну роль грає економічна характеристика суспільства і зовсім на містить в собі гуманістичних характеристик, якими і визначається ступінь прогресивності певної формації.

А вже поняття способу життя включає в себе моральні показники, які дають право характеризувати ту чи іншу формацію з боку гуманістичного потенціалу, тобто з боку можливостей людини. (наприклад: рабовласницький лад і феодально-кріпосницький, при феодальному ладі більше свободи, а отже і можливостей для людини).

 

Філософія – наука, яка історично розвивається. Історія філософіїце осмислення філософії в її історичному розвитку, а також роздуми про загальнолюдську історію і культуру, про пошуки людством та окремою людиною сенсу життя, свого призначення у світі, пошуку шляхів до свободи.

Історія філософії – це наука про виникнення і розвиток філософії від її зародження до сучасності;

- це наука про виникнення, розвиток і вирішування філософських проблем і, перш за все, наука про формування і розвиток основних філософських напрямків – матеріалізму і ідеалізму, їх взаємну боротьбу і тісно пов¢язану з ними історію становлення, розвиток і взаємну боротьбу діалектики та метафізики.

Оскільки філософія - це визначена форма пізнання дійсності, виражена у філософських поняттях, категоріях, то історія філософії досліджує також і зародження,виникнення і розвиток найважливіших категорій пізнання.

Історія філософії – як особлива область дослідження зароджується в стародавності. Об¢єктивна історія філософії – це історично-хронікальна послідовність спроб (намагань) побудувати внутрішньо і зовнішньо несуперечливу істинну картину світогляду. Суб¢єктивна історія філософії – намагання описати об¢єктивну історію філософії конкретним суб¢єктом.

Самі по собі спроби описати об¢єктивну історію філософії в хронологічній послідовності складають об¢єктивну історію суб¢єктивної історії філософії.

Філософія виникає з виникненням протилежних соціальних-економічних класів та із розподілом праці на фізичну і розумову, і поки суспільство зберігає класову природу, вона відображає боротьбу цих класів. Поява вільного часу (дозвілля) у панівної частини населення та необхідність зберігати, поглиблювати, систематизувати та передавати знання дала можливість займатися філософією професійно. Необхідно розрізняти філософію рабовласницького, феодального, капіталістичного і соціального суспільств.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 17 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Професійно-технічне навчання засуджених до позбавлення волі| Періодизація історії філософії.

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.015 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав