Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття методу, стилю та методології наукового пізнання. Методологія класичної науки та її кумулятивна модель.

Читайте также:
  1. Good, справились. Теперь кликаете правой кнопкой мыши на папке Моя модель...
  2. I. Визначення поняття орнамент.
  3. III. Современные задачи и проблемы русской богословской науки и образования.
  4. Автономія: поняття та види. Автономія в Україні.
  5. Аналітична інтерпретація наукового знання (логічний позитивізм -М. Шлік, Р. Карнап, Б. Рассел, К. Поппер).
  6. Б) следы орудий, инструментов, производственных механизмов (раздел науки — механоскопия); в) следы транспортных средств (транспортная трасология).
  7. Билет № 6 Я.А.Коменский-основоп.педагогической науки. Знание его наследия для развития педагогической теории школы
  8. Буття і існування. Поняття реальність
  9. В. Поняття герменевтичного досвіду як горизонту розуміння
  10. ВЗАИМОСВЯЗЬ ПЕДАГОГИЧЕСКОЙ НАУКИ И ПРАКТИКИ. ПЕДАГОГИКА И ДРУГИЕ НАУКИ

Метод – система регулятивних принципів діяльності суб’єкта, яка залежить від її мети, засобів здійснення і характеру об’єкта, є усвідомленою і визначає всю сукупність прийомів та операцій, що спрямовані на ефективне пізнавальне, практично-перетворювальне або творчо-художнє освоєння дійсності. Метод – сукупність прийомів та операцій практичного та теоретичного освоєння людиною навколишнього світу, іншими словами – це знання, які перетворилися в керівництво діяльністю. Залежно від ступеня загальності методи поділяються на:

- загальні (такі, що застосовуються не тільки в науці, а й в інших сферах людської життєдіяльності, тобто загальнолюдські прийоми мислення): Діалектичний метод — це метод пізнання дійсності в її суперечливості, цілісності і розвитку. Метафізичний метод — метод, протилежний діалектичному, з його допомогою розглядають явища поза їх взаємним зв'язком і розвитком;

- загальнонаукові: аналіз, синтез, абстрагування, узагальнення, дедукція, аналогія та ін.

Аналіз - мисленне розчленування цілісного предмета на його частини, виділення окремих ознак, властивостей предмета, з метою визначення внутрішніх тенденцій і можливостей предмету. Синтез - зворотній процес, мисленне поєднання в єдине ціле розчленованих частин предмету.

Абстрагування – виділення єдності найбільш істотних ознак, характерних звязків і відношень предметів і явищ з метою проникнення в сутність останніх.

Узагальнення - поширення спільних ознак предметів на всі предмети даної множини.

Дедукція - достовірний висновок в процесі переходу від більш загального знання до менш загального.

Індукція - загальний висновок, що робиться виходячи із знання про одиничне чи часткове.

- конкретно-наукові (специфічні методи, придатні для окремих розділів науки та наукових дисциплін)

В залежності від рівня пізнання вони бувають емпіричні (спостереження, експеримент) та теоретичні (формалізація, аксіоматизація, гіпотетико-дедуктивний метод).

Методологія – система методів (або вчення про методи наукового пізнання та перетворення дійсності, про їх побудову та практичне застосування.). Отже, методологія являє собою систему принципів і способів організації та побудови теоретичної та практичної діяльності. В методології пізнання вводяться поняття архетипу наукового мислення, структурними елементами якого є стиль мислення і картина світу. Під картиною світу розуміють сукупність загальних уявлень того чи іншого фрагменту об’єктивної реальності, що вивчається і лежить в основі теоретичної діяльності. В понятті стиль мислення фіксуються способи описування та пояснення явищ.

Довгий час методологія розвивалася в надрах філософії, де мето­дологічні проблеми спочатку не були самодостатніми, їх розглядали у зв’язку з іншою конкретною філософською проблематикою та в її контексті. Ситуація починає докорінно змінюватися наприкінці доби Відродження, а особливо – з початком Нового часу, коли бурхливо розвиваються науки і техніка. Завдяки цьому проблеми гносеології взагалі і методології наукового пізнання - зокрема стають у філософії самодостатніми. Вони починають привертати дедалі більшу увагу видатних учених і філософів, серед яких слід згадати, передовсім, Ф. Бекона, Р. Декарта, Дж. Локка, І. Канта, Ґ. Геґеля.

Разючіші зміни в історичному розвитку методології відбулися у ХХ ст., особливо в другій половині. Упродовж кількох попередніх століть проблематика методології науки зводилася, в основному, до аналізу філософських, найзагальніших за змістом питань, що стосувалися світоглядних основ і закономірностей науково-пізнавальної діяльності. У наш час уже фактично сформувалася окрема дисципліна – методологія і логіка наукового пізнання, яка, на наш погляд, має "гібридний" характер у тому значенні, що, вийшовши з надр філософії, повністю не пориває з нею, але одночасно набуває рис окремої, досить добре спеціалізованої науки. Вона має свій предмет (методи наукового пізнання, логіку і механізми її розвитку тощо), власні ідеї та концепції, методологічний арсенал, істотно відмінний від філософського поняттєвий апарат і наукову спільноту, центром тяжіння інтересів яких є проблеми саме цієї дисципліни.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Наука як соціальний інститут і чинник розвитку суспільства. | Некласична парадигма науки. Критичний раціоналізм К. Поппера. | Обґрунтування експериментально-досвідного походження знання у гносеології Нового часу. Ф. Бекон "Новий Органон". | Онтологічна проблематика схоластичної філософії: дискусії про універсалії. | Онтологія як галузь філософського знання. Буття та його структура. | Основні ідеї християнського світогляду і середньовічна філософія. Теоцентризм філософії А. Августина. | Основні підходи до тлумачення культури в новітній філософії: натуралізм, соціологізм, аксіологізм, семіотика. | Пантеїзм філософії Н. Кузанського та Дж. Бруно. | Поняття громадянського суспільства, його структура та проблеми становлення в Україні. | Поняття детермінізму та індетермінізму у некласичній філософії. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав