Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття суспільного розвитку та його критерії. Характерні риси екологічної парадигми та її відмінність від класичної, саєнтистської та ірраціоналістичною.

Читайте также:
  1. I. Визначення поняття орнамент.
  2. I. Обстеження стану мовленнєвого розвитку дитини.
  3. Автономія: поняття та види. Автономія в Україні.
  4. Аналіз поточної маркетингової ситуації на ринку та перспектив її розвитку
  5. Аналіз стратегічних складових потенціалу розвитку Закарпатської області
  6. АРАБО-МУСУЛЬМАНСЬКИЙ; ТРОПІЧНО-АФРИКАНСЬКИЙ; ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКИЙ) ТА ЇХ ХАРАКТЕРНІ РИСИ
  7. Буття і існування. Поняття реальність
  8. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  9. В. Поняття герменевтичного досвіду як горизонту розуміння
  10. Виділіть найперші характерні ознаки релігійності як стану людської свідомості.

Основою ідеалістичного розуміння суспільного розвитку вважають свідомість і волю людини. Таких позицій дотримувалися філософи античності. Представники релігійної філософії з часів Середньовіччя до сучасності головною рушійною силою суспільства вважають Божественний Розум. Представники географічного визначення - Шарль Монтеск'є, Генрі Бокль, Лев Гумільов вважали, що головна рушійна сила соціального прогресу - географічне середовище. У сучасній соціальній філософії немає єдності думок про поняття і суть рушійних сил та їх компонентів. Одні вважають рушійними суперечності, другі - сукупність інтересів, треті - діяльність усіх учасників історичного процесу: соціальні спільності, їх організації, індивідів, видатних людей тощо. Під рушійними силами, насамперед, розуміється діяльність людей з їх спонукальними мотивами. Спонукальними мотивами є потреби та інтереси.

Детерміністична парадигма налаштовувала розуміння соціального світу таким чином, що пропонувала завбачати у суспільних процесах економічну причиновість, зокрема, де відносини могли бути просто кореляційними. Очевидно, світоглядне домінування детерміністичної парадигми в XVIII-XIX століттях позначилося на пошуках визначальних, базових елементів соціального порядку. Як на початку ХІХ ст. Лаплас не залишав місця для випадкових чинників у механізмі світобудови, так багато соціальних філософів знаходили основу суспільного механізму в економічних причинах. Властиво з ХІХ ст. поняття економічного розвитку набирає детерміністичного характеру. Ним визначаються й пояснюються причини більшості соціальних і духовних процесів, а в теорії марксизму економіка проголошується первинною щодо всіх суспільних і політичних явищ, серед яких перебуває культура, мистецтво, повсякденність і навіть історія. На її основі виникає інтелектуальна й світоглядна настанова перебільшувати значення і роль державно-політичних інституцій коштом применшення суспільних ініціатив та життєдайної активності людей.

Стратегією сучасного розвитку суспільства є соціальний розвиток – покращення якості життя, система захисту інтересів населення, забезпечення соціальних гарантій, зміцнення інститутів демократії, гарантування справжніх прав і свобод людини.

Нинішня ноосферо-екологічна світоглядна парадигма виникла на основі досить розвинутої філософсько-наукової традиції. Ще мислителі древності, зокрема Арістотель вказували на необхідність морально-цілісної детермінації дії людини у природному оточенні. У сучасних умовах розробка екзистенціальних та світоглядних проблем взаємодії людини та природи було тісно пов’язана з розвитком природничих наук та філософською рефлексією їх дані. Вже на початку ХХ ст. сформувалися основні риси екологічного мислення: людина складова частина природи, їх потрібно розглядати у єдності, а не протиставляти одну одній, людина і все що її отчує це частки всесвіту, а тому вони повинні знаходитись у гармонійній єдності. В іншому разі людству загрожує крах. Філософське осмислення екологічних проблем знайшло глибоке відображення в діяльності Римського клубу, що не тільки сформував екологічні обмеження людства, а й розробив чимало евристичних прогнозів щодо його можливих сценаріїв розвитку, і на цій основі щодо оптимальніших способів вписання техногенного суспільства в природне середовище. Тейяр де Шарден, услід за Вернадським, у своїй праці “Феномен людини” здійснив комплексний узагальнюючий аналіз місця людини на планеті та в космосі, дійшовши того ж висновку: на кінцевому етапі своєї еволюції біосфера перетворюється у сферу розуму. Таким чином ми приходимо до необхідності свідомої концентрації зусиль людства на реалізації вимог екологічного імперативу, що ставить ряд важливих соціокультурних, освітніх та морально-цілісних проблем- своєрідну надбудову над екзистенціально-екологічними принципами сучасної цивілізації. Суть же останніх у тому, що людство як природній компонент загальнопланетарного природного організму для власного збереження та саморозвитку має гармонізувати свої взаємовідносини з навколишнім середовищем у напрямку ноосферних принципів функціонування єдиного планетарного комплексу “суспільство-природа”, а основним аспектом цього процесу є натуралізація техніки, соціальної структури та потреб сучасної цивілізації.

Ноосфе́ра (від грец. νους («ноос») – «розум») — сучасна стадія розвитку біосфери, пов'язана з появою в ній людства. Так само, як біосфера утворюється взаємодією усіх організмів на Землі, ноосфера складається усіма розумами, що взаємодіють. Ноосферу можна розглядати як єдність «природи» і культури (в широкому тлумаченні останньої — з техносферою включно).

Розвиток екологічної думки у 80- 90-і роки має своїм теоретичним фундаментом «Нову екологічну парадигму» (Р. Данлеп, У. Катон, Л. Мілбрес, О. Яницкий та інши), яка фіксує непереборену залежність людини і соціальних систем від стану біосфери. Ключова проблематика - глобальні середовищні зміни антропогенного походження та їх соціокультурна інтерпретація. Головні постулати: люди, що володіють винятковими властивостями (культура, технології), залишаються проте одними з багатьох живих істот - взаємозалежних і включених до глобальної екосистеми, біосфери; винятковість людини як культурної істоти не скасовує законів біосфери

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Основні ідеї християнського світогляду і середньовічна філософія. Теоцентризм філософії А. Августина. | Основні підходи до тлумачення культури в новітній філософії: натуралізм, соціологізм, аксіологізм, семіотика. | Пантеїзм філософії Н. Кузанського та Дж. Бруно. | Поняття громадянського суспільства, його структура та проблеми становлення в Україні. | Поняття детермінізму та індетермінізму у некласичній філософії. | Поняття істини в філософії. Істина як процес, її форми та критерії | Поняття методу, стилю та методології наукового пізнання. Методологія класичної науки та її кумулятивна модель. | Поняття парадигми та її роль у наукових дослідженнях (за Т. Куном "Структура наукових революцій"). | Поняття світогляду. Історичні типи світогляду. Філософія як теоретична форма світогляду. | Поняття синергії. Синергетика як напрямок визначення системності і структурності відносно хаосу. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав