Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Філософія і політика. Роль філософії в концептуальному обгрунтуванні політики.

Читайте также:
  1. Антична філософія
  2. Антична філософія класичного періоду
  3. Антична філософія.
  4. Антропологічний принцип філософії Л. Фейербаха
  5. Антропологічний принцип філософії Л.Фейербаха
  6. Арабська, середньоазіатська й єврейська філософія.
  7. Буття Бога, світу та людини у філософії доби Середньовіччя та Відродження
  8. Буття людини як центральна проблема філософії М. Ґайдеггера "Буття і час".
  9. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  10. В якому понятті давньоіндійська філософія відобразила ілюзорність і видимість світу

«Політика» у найбільш загальному розумінні слова означає суспільну діяльність, пов'язану, насамперед, з участю в здобутті, утриманні та реалізації влади у державі.

Коли мова йде про політику, то це питання передусім слід пов'язувати з поняттями влади і держави. Політика – важливий компонент життєдіяльності суспільства, а отже потребує філософського осмислення. З питанням політики пов'язані важливі філософські питання і кожна політична система ґрунтується на певному вирішенні цих питань. В давнину політика вважалася заняттям філософів, як говорив Платон, керувати повинні філософи. На протязі всієї історії філософія і політика були тісно пов'язані.

Теорії держави: Платон; Патріархальна (Арістотель) – держава походить з сім'ї, влада монарха – продовження батьківської влади; Т. Мор – держава – змова багатих проти бідних; Договірна теорія (Гроцій, Гоббс, Руссо, Локк); Психологічна теорія (Петражицький, Фрейзер) -- держава пояснюється особливістю людської психіки, а саме, потребою в підпорядкуванні; Теорія ненасильства (Дюрінг) – держава виникає як наслідок акту насильства, завоювання землеробів кочівниками; Марксизм – держава виникає внаслідок поділу суспільства на класи.

З проблемою держави і влади пов'язана філософська проблема свободи людини. Поняття суверенітету особи, дихотомія "людина – держава": 1. універсальна концепція – пріоритет цілого щодо частини, людина існує для держави; 2. соціалістична – держава захищає людину і контролює всі сторони громадянського і приватного життя людини; 3. ліберально-демократична – ідея правової держави як результату договору між індивідами з рівними правами. Також важливими філософсько-політичними питаннями є питання національної держави і громадянського суспільства.

Утворюючи відносно самостійну підсистему в структурі розлогішої системи філософського знання в цілому, філософія політики і собі постає водночас як непроста, багатогранна, хоч при цьому й цілісна система філософських знань про політичну дійсність. Самобутність цієї системи чималою мірою визначається тим, що вона є багатогранною за своїм змістом формою синтезу філософських і спеціальнонаукових знань про політичні реалії.

Філософія політики постає у статусі філософської (тобто теоретико-пізна-вальної, методологічної і світоглядної) галузі знань про політику як цілісний феномен, в його найбільш загальних характеристиках, закономірностях розвитку, структурування та функціонування, в системі взаємопов'язаних факторів суспільно-історичного процесу і у відношенні до людини як суб'єкта своєї власної життєдіяльності і культури.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Професійна філософія в Україні (XVI - XVII ст.): неоплатонізм та арістотелізм. | Світоглядні ідеї Т. Шевченка і П. Куліша | Система і метод діалектики у філософії Г. Гегеля. | Соціальна дійсність як предмет філософії Просвітництва. | Соціальні спільності людей та співвідношення їх інтересів в суспільному розвитку. Нація в структурі суспільства. Проблема націоналізму | Соціально-філософська проблематика в Україні XIX - початку XX ст. | Структуралізм і постструктуралізм у пошуках первинної об'єктивної структури наукового пізнання світу (К. Леві-Строс і М. Фуко, Ж. Деріда). | Суспільний прогрес. Формаційний, цивілізаційний, технократичний та інформаційний підходи до його розуміння. | Філософія Арістотеля. | Філософія ірраціоналізму А. Шопенгауера та Ф. Ніцше. Ф. Ніцше "Так казав Заратустра". |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав