Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Моя молитва

Я грішний, мій Боже, гріхів не таю

На сповіді перед Тобою.

Сьогодні, як раб Твій, в покорі стою

І тисячі — поряд зі мною.

Прости мені, Боже, що жертви Тобі

В кадильних димах не складав я,

Що жертвою сам не упав в боротьбі

Супроти неволі й безправ’я.

Прости мені, Боже, що ближніх своїх,

З руками по лікті у крові,

Святою любов’ю любити не зміг,

Не зміг їм прощати з любові.

Я слухав бряжчання залізних ланців —

Не дзвони церковних набатів,

Коли по невинній вдаряли щоці,

Я другу не вмів підставляти.

Прости, Всемогутній, благаю, прости —

В години страшного відчаю

Готовий вже був я Тебе проклясти

За горе, як море безкрає…

Та я не прокляв, бо повірив, що й Ти

Глядиш на страждання в неволі.

Бо знав, що здригнеться Твій голос святий

І мовить всесильне: «Доволі!»

Я вірив у ласку всевишню без меж,

У правду Твою досконалу,

Та Ти лиш всміхався з високих небес,

А ми тут конали й конали.

Прости мені, Боже, я тут, в чужині,

Між сітями дротів колючих

Молюся Тобі, та не каюся, ні,

Хоч тяжко караюсь і мучусь.

Норильськ, 1954.

 

В Україну Роман Вінтоняк повернувся в шістдесят четвертому. Після поневірянь зумів осісти з дружиною в Івано-Франківську. Чесним, мужнім, товариським, дотеп-ним залишився в пам’яті друзів і бойових побратимів на все життя. Смерть спіткала незломного повстанця в травні 1995 року. Вічний спочинок хорунжий Левада знайшов на Чукалівському кладовищі в Івано-Франківську. А поруч височіють хрести на могилах друзів по боротьбі.

Перед Різдвом сорок восьмого з кількома стрільцями відвідали в якійсь справі село Стопчатів. Там і застав нас святвечір. Вечеряли в сільській хаті. Надворі господарює віхола. Біля хати надійний стійковий. Тому почувалися безпечно. Будь-яке свято у хаті, хай і не рідній, для загнаного ворогом в ліси повстанця таки справжнє свято. Відігрілися в сільській хаті тілом і душею. Вечеря закінчилася. Стрільці дякували Богу й господарям. Кожен подумки побував у родинному колі в батьківській хаті. Що може бути кращого? Але дійсність невмолима. Мусилося знову відходити до підземного пристанівку. Враз хрипло рипнули хатні двері. На порозі постав ставний юнак. Повстанці трохи притримались. Розговорилися з гостем. Дев’ятнадцятирічний хлопець дуже емоційно прочитав власного вірша. Йшлося у ньому про українських повстанців-героїв. Мені аж дух заперло. Значить, справа наша не вмре, якщо є такі молоді люди. Недаремно, виходить, губимо свою молодість по лісах і криївках. Наступники наші воюватимуть з ворогом найгрізнішою зброєю — словом. Добрий поет вартий цілого куреня озброєних стрільців. Так думалося того заметільного святкового вечора. Поетові слова незбагненною енергією вливалися в зболену душу. Я щиро заздрив осяйному юнакові. Має змогу вчитися. Володіє талановито словом. В художньому слові я кохався змалку. Проте замість книги ношу за спиною автомат. Рядки виписую чергами з нього. Університети мої — гори й ліси. Я син боїв.

Юнак той став відомим поетом, державним діячем. Пішов із невеликого гірського села в широкі світи. Чи вдалося йому зберегти юнацьку чистоту?..

Збагачений більш як півстолітнім життєвим досвідом читаю «Колядників» Дмитра Павличка, щирі поетові рядки відносять у буремні сорокові.

 




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 10 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Кроки пізнання | Гартується не тільки сталь 1 страница | Гартується не тільки сталь 2 страница | Гартується не тільки сталь 3 страница | Гартується не тільки сталь 4 страница | СПАРТАН | Христя — Дарія Кошак | Жук — Юрій Паєвський | Політвиховник Теодор — Василь Блясецький | Після нас прийдешнім |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав