Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Лабораторна робота 2. Геометричне нівелювання

Зміст. Приведення нівеліра в робоче положення. Технічне нівелювання зв’язуючих і проміжних точок. Обчислення перевищень і висот точок.

 

За результатами лабораторного заняття студент повинен знати:

- порядок роботи на станції при технічному нівелюванні;

- послідовність обробки журналу технічного нівелювання;

- способи геометричного нівелювання;

- порядок вимірювання перевищень способом «із середини», способом «вперед»;

- послідовність обчислення висот зв’язуючи і проміжних точок.

 

Повинен вміти виконувати:

- вимірювання перевищень способом «із середини» та способом «вперед»;

- роботи на станції при технічному нівелюванні;

- обробку журналу технічного нівелювання;

- обчислення висот зв’язуючих і проміжних точок.

 

Завдання:

- виконати технічне нівелювання заданого замкненого полігону;

- виконати камеральну обробку журналу технічного нівелювання.

 

Теоретичні відомості. Для визначення висот точок місцевості необхідно виконати комплекс геодезичних вимірювань, який називають нівелюванням. В процесі нівелювання визначають перевищення одних точок земної поверхні над іншими, а потім за відомими висотами вихідних точок і відомими перевищеннями між точками визначають висотне положення інших точок над прийнятою рівневою поверхнею. В залежності від приладів, які застосовують для нівелювання, його поділяють на геометричне – нівелювання горизонтальним променем візування за допомогою нівеліра; тригонометричне – нівелювання похилим променем візування за допомогою теодоліта; гідростатичне – виконується за принципом, що рідина в сполучених посудинах завжди знаходиться на однаковому рівні; барометричне – при якому перевищення між точками визначають за різницею атмосферного тиску в точках; механічне – виконується за допомогою приладів, які автоматично записують профіль місцевості.

Відомі такі способи геометричного нівелювання: нівелювання «із середини» та нівелювання «вперед» (рис. 2.1).

 

 

Рисунок 2.1 - Способи геометричного нівелювання: а) нівелювання «із середини»; б) нівелювання «вперед»

 

При нівелюванні із середини в точках 1 і 2 встановлюють нівелірні рейки, а посередині між точками – нівелір. Коли нівелювання виконують в напрямку від першої точки до другої, то першу точку називають задньою, а другу – передньою. При нівелюванні вперед нівелір встановлюється або біля однієї з точок або на одній з точок. При прокладанні нівелірних ходів більш поширеним є нівелювання зсередини, оскільки в ньому компенсується похибка за невиконання головної умови нівеліра.

Геометричне нівелювання за точністю поділяють на нівелювання I, II, III, IV класів і технічне нівелювання. Технічне нівелювання застосовується для визначення висот точок знімального обґрунтування при виконанні топографічних знімань, виконанні трасування лінійних споруд а також при вирішенні різних задач в процесі будівництва і експлуатації інженерних споруд. Хід технічного нівелювання починають з передачі висоти від репера державної геодезичної мережі на початковий пункт ходу. Таку операцію називають прив’язкою ходу до репера. В кінці хід також повинен бути прив’язаний до репера державної геодезичної мережі. Розрізняють замкнені та розімкнені нівелірні ходи (рис. 2.2). Замкнений нівелірний хід розпочинається і закінчується на одному репері. Розімкнений нівелірний хід розпочинається на одному репері, а закінчується на іншому. Репер – це пункт з відомою висотою.

 

 

Рисунок 2.2 - Схема нівелірного ходу: а) розімкненого; б) замкненого

 

Нівелювання виконують на станціях. Станцією називають одноразове встановлення нівеліра з наступним зніманням відліків за рейками, які називають задніми, передніми і проміжними. Технічне нівелювання виконується способом із середини. Довжина візирного променя від нівеліра до рейки (плече нівелювання) не повинна перевищувати 120 м. Розбіжність перевищень, визначених за відліками з чорного та червоного боків задньої і передньої рейок допускається ±5 мм. Відліки знімають тільки з середньої нитки. Точки, які являються спільними для двох суміжних станцій і через які передають висоти на наступні точки, називають зв’язуючими, решта точок називаються проміжними.

 

Прилади і обладнання: нівелір Н-05 (Н-3), штатив, комплект рейок, висок.

 




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 174 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Термины и определения | Требования к обслуживанию при посадке пассажира в вагон | Требования к обслуживанию пассажиров в пути следования | Работа с нестандартными ситуациями, просьбами, конфликтами | Лабораторна робота 1. Будова і перевірки нівелірів | Порядок роботи | Лабораторна робота 3. Будова теодоліта. Вимірювання кутів | Порядок роботи | Лабораторна робота 4. Перевірки теодоліта 2Т30 | Порядок роботи |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав