Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Інстинкт.

Інстинктом називається спадковий комплекс реакцій на певні дії, на певні зміни умов зовнішнього і внутрішнього середовища, однаковий у всіх особин виду. Інстинкти - прояви поведінкових актів, обумовлює закріпленими еволюцією складними зв'язками структур і процесів організму.

Реалізація інстинкту є задоволення біологічних потреб.

Біологічна потреба - специфічна сила живих організмів, що забезпечує їхній зв'язок з навколишнім середовищем для самозбереження і саморозвитку, джерело активності живих систем.

Потреба інакше називається "спонукання", "мотивація", "драйв". Потреба виявляється і посилюється при відчутті нестачі в чим-небудь, набуває домінантний характер, викликає дія, спрямована на її задоволення. Задоволення потреби і відновлення біологічних констант називається "підкріплення".

Види інстинктів.

Відповідно до потреб розрізняють такі види інстинктів:

вітальні (спрямовані на виживання особини; незадоволення потреби веде до загибелі особини; реалізація потреби не вимагає участі іншої особини);

рольові (спрямовані на виживання виду, ефективне існування групи - "що добре увазі, то добре і тобі");

саморозвитку (звернені в майбутнє, спрямовані на самовдосконалення розумової діяльності).

Вітальні інстинкти - харчової, питної, оборонний (активний і пасивний), регулювання циклу "сон - неспання", економії енергії (сил).

Рольові інстинкти - статеві (вибір партнера), батьківські (розподіл ролей батька і матері), територіальні (охорона зони існування для збереження ресурсів життєзабезпечення), емоційний резонанс (прискорення соціалізації - шлях виникнення співпереживання, співчуття, зрештою - свідомості), групова ієрархія (альтруїстичний егоїзм).

Інстинкти саморозвитку - дослідний, новизни, свободи, імітаційний (наслідувальний), ігровий.

Інстинкт здійснюється в ряд послідовних етапів: підготовчий, пошуковий, завершальний.

У процесі індивідуального розвитку oрганізму інстинкти формуються і зникають. Згасають у зв'язку з розвитком нервової системи, мозку і гормональної системи. Рушійною силою інстинкту є потреба. Змінюються з віком. Вимагають навчання.

Детермінанти поведінки. Складові поведінки. Емоції

Будь-яка поведінкова програма будується на трьох основних детермінантах: домінуючої мотивації, пам'яті та оцінці поточної ситуації.

Мотивація. Підвищена активність окремих мозкових структур, що спонукає тварина вчиняти дії, спрямовані на задоволення провідних біологічних потреб.

Пам'ять. Здатність мозку зберігати тимчасові нервові зв'язки, доступні для вилучення (зберігання інформації).

Пам'ять розрізняють короткочасну і довготривалу.

Короткочасна пам'ять - збереження тимчасових зв'язків протягом відносно короткого часу.

Довготривала пам'ять - збереження тимчасових зв'язків тривалий час, сумірне з тривалістю життя особи.

Основу пам'яті становлять вроджені (безумовні) рефлекси різного ступеня складності. Основу онтогенетичної пам'яті становлять вироблені протягом індивідуального розвитку умовні рефлекси.

У тварин хороша пам'ять: коні, велика рогата худоба пізнають людей, які доглядали за ними, через 5... 6 років. Багато тварин довго не забувають своїх кривдників.

Поведінкові реакції тварин на вплив подразників проявляються і в емоціях, захваті, радості, дружелюбність, боязні, пригніченні, горе, страх, гнів, злобі, люті, сміливості, цікавості, настороженості, прихильності, ревнощів, болю, задоволенні. Тварини в складних ситуаціях плачуть.

При прояві різних емоцій тварини змінюють положення голови, шиї, вух, хвоста, волосся, видають стогін, вереск, інші звукові сигнали. Вони можуть кусати, брикатися, буцатися, тупцювати на місці, рити землю, бігати, стрибати. Всім домашнім тваринам притаманне почуття радості; очі блищать від радості збудження.

3. Видова схильність до деяких форм поведінки.

Форми поведінки

Розрізняють вроджені, придбані, реактивні і когнітивні форми поведінки.

Будь-яка з цих форм проявляється на трьох рівнях: поведінковому (руховому), системному, тканинному.

Харчова поведінка - різні стани рухових і вегетативних реакцій організму, пов'язані з пошуком і прийомом корму.

Новонароджені ссавці з нормальним розвитком (лошата, телята, ягнята, козенята, поросята та ін) після облизування матір'ю тягнуться до вимені, активно смокчуть молозиво. Тварини протягом випасу активно в різний час дня поїдають вибірково різні рослини, задовольняючи потреби організму в їжі. Формування харчової поведінки шляхом інтеграції вроджених і набутих форм поведінки відбувається протягом всього життя організму.

Комфортна, гомеостатична поведінка - підтриманням оптимальних для організму умов існування.

Гомеостатична поведінка - що забезпечує сталість внутрішнього середовища. Вона проявляється сечовипусканням і дефекацією з попередніми їм властивими кожному виду і статі тварин ритуальними рухами.

Кількість актів сечовипускання і дефекації в кожного виду тварин різне, при цьому виділяються різні кількості сечі і калу.

Комфортна поведінка - різні поєднання рухових реакцій, пов'язані з пошуком і створенням комфортних зовнішніх умов (перехід у тінь або на пригрів у залежності від температури, до сховища, на сухе або вологе, гладку, м'яку поверхню, в тепле приміщення або у вигульних двір), усуненням дій несприятливих факторів (облизування, чухання, купання і т.д.), прагненням до повернення додому, місця відпочинку. Всі вони так чи інакше пов'язані із забезпеченням гомеостазу.

 

 

Пасивна чи активна оборонна поведінка.

Пасивна оборонна поведінка проявляється у тварин специфічним чином. Тваринам властивий рефлекс обережності, який проявляється насторогою, лякливістю, ховання, заціпенінням, нерухомістю, затаювання. Опинившись в небезпечній ситуації, тварини швидко орієнтуються в ситуації і здійснюють доцільну оборонну поведінкову реакцію в різному вигляді. Так, коні не "бажають" входити у верстат, вагон. Дуже поширена пасивна поведінкова реакція - втеча (відступ) тварин від небезпеки.

Активна оборонна поведінка у тварин зазвичай виявляють по добре помітним ознаками: зміни пози, положення голови, вух, м'язів морди, хвоста. Коні можуть фиркати, іржати. Бики видають приглушений рев. Більшість тварин, потрапляючи в ситуацію, при якій необхідна оборона, вибирають тактику нападу на супротивника.

Сенсорні системи тварин тонко сприймають і аналізують інформацію із зовнішнього світу. Домашні тварини вловлюють провісники тектонічних катастроф, запахи, похолодання і реагують певної оборонної поведінковою реакцією. Відмовляються їсти корм, пити воду, якщо від годівниці, відер пахне нафтою, креоліном, лізолом. Рятуються втечею, коли відчують запахи або звуки, що видаються звірами.

Дослідницька поведінка. Багатьом тваринам притаманний інстинкт новизни. При появі незвичайного явища у тварин спочатку проявляється рефлекс біологічної обережності, а потім дослідницька поведінка. Прийоми дослідження навколишнього у багатьох тварин в основному однотипні. Спочатку тварина оглядає все навколишнє, обнюхує підлогу, стіни, перегородки, годівниці. Вся поведінка направлено на відновлення втраченого побуту, встановлення придатності для існування, отримання корму, води, відпочинку.

Ігрова поведінка. Ігрова поведінка проявляється у тварин через 2... 3 тижнів. після народження. Лошата, телята, ягнята, козенята починають здійснювати різкі рухи, підскакувати вгору, в бік. При груповому утриманні ігрова поведінка проявляється у бігання по прямій наввипередки, бодання, лизанні один одного. Тварини, що симпатизують один одному, труться головами, стрибають, борються, супроводжують один одного.

Наслідувальна поведінка. Виявляється в поведінці, що наслідує поведінці іншої тварини. Молоді тварини наслідують, копіюють поведінку матері; дорослі можуть копіювати поведінку інших.

Екстраполяційна поведінка. Екстраполяційна поведінка виражається у прийнятті тваринам позитивного рішення та здійсненні адаптивної поведінки в складних життєвих ситуаціях. Описано багато прикладів розумної поведінки тварин в складних життєвих ситуаціях, що вказують на значну екстраполяційну здатність у тварин.

Наприклад, у Кіровоградській області в одному з колгоспів до тракторного стану кульгаючи підійшло поранене лосеня і дозволила надати їй лікувальну допомогу. Кмітливість властива багатьом тваринам, при тяжких пораненнях вони "довіряють" людині надавати їм лікувальну допомогу.

Поведінка в екстремальних ситуаціях. В екстремальних ситуаціях тварини виявляють позитивні і негативні реакції. Так, при загибелі співтоваришів у стаді великої рогатої худоби тварини різко збуджуються, ревуть. Ч. Дарвін описав випадки, коли тварини годували своїх постарілих і хворих співтоваришів. Ю.Г. Горєлов, який вивчав поведінку гірських баранів у заповіднику, спостерігав, що місце на водопої, пасовище барани завжди поступаються постарілим самцям стада. Але тварини бувають і далекі від усякого жалю, проявляють негативну поведінкову реакцію: виганяють пораненого чи хворого із стада або ж забивають його смерті.

Поведінка в критичних ситуаціях. У критичних ситуаціях у тварин можуть проявлятися високі адаптаційні здатності поведінкової реакції. Керуючись пам'яттю виду, особистим досвідом, вони знаходять шляхи позитивного виходу з виниклих обставин. Тварини вловлюють раніше людей коли насувається природна катастрофа. "Прогнозувати", "передбачати" землетрус, цунамі здатні собаки, коні, велика рогата худоба; кішки проявляють занепокоєння, тікають, заздалегідь залишають свої приміщення. Під час бурану або хуртовини на волі тварини повертаються задом до вітру або переходять у затишшя (з підвітряного боку кущів, ярів, обривів). У степовій зоні тварини, підганяли вітром, можуть йти за 40... 60км (коні), 20... 30км (вівці) від своїх пасовищ. Їм властиве почуття дому; за всяких критичних ситуаціях (пожежа і ін) вони біжать у свій двір, приміщення, стійла.

Аномальна (ненормальна) поведінка. У тварин відзначається ненормальна поведінка, що виражається у наполегливому потяг до окремих речовин, які не є кормом, підгодівлями і смаковими приправами, деякі птахи лягають з розпущеними крилами на мурашники), перевагу винної й пивної бард (у дорослих свиней), в легкому звикання до червоних мухомор (вівці деяких популяцій), до листя і плодів кави (кози), в надмірній агресивності або боягузтва.

Аутопрофілактіка - попередження хвороб, аутосанація - самолікування як форми поведінки тварин. Аутопрофілактіка і аутосанація проявляються у багатосторонніх поведінкових реакціях тварин з метою підтримки здоров'я. Після сну тварини напружено потягуються, обтрушують, здригаються, валяються, масажують деякі ділянки тіла, сприяючи відновленню нормального кровопостачання.

Багато тварин, що містяться в стійлах, підтримують у них чистоту, дефекацію і сечовипускання здійснюючи в певному місці. Навесні під час линьки для позбавлення від волосся тварини сверблять об паркани, стовпи, загороди.

Тварини відшукують і поїдають лікувальні трави; можуть відрізняти всяку отруйну траву від придатною. Інформація про користь і шкоду різних рослин, накопичена видом протягом еволюційного розвитку, закріпилася в пам'яті тварин і стала їх спадковою ознакою. При нестачі в кормі домашніх тварин білка, мінеральних речовин у них часто з'являються збочення харчового потягу, розвивається прагнення до м’ясоїдства (поїдання дрібних тварин), поїдання кісток, залишків глинобитних виробів, деревного вугілля.

Тварини для захисту від нападу шкірного і порожнинного оводів ховаються у воді, в темних приміщеннях, на добре обдуваються піднесених місцях. Уражені кровососами і волосоїдів, "дозволяють" птахам збирати з тіла паразитів. Лизания тварини вичищають і загоюють рани. Доведено, що в слині міститься лізоцим, активно руйнує багато мікроорганізмів.

Сон - поведінкова адаптивна реакція, що виявляється у тимчасовому припинення сигнальної та замикальних діяльності кори великих півкуль головного мозку, розслабленні м'язів, сповільнене дихання та скорочень серця, зниження інтенсивності обмінних процесів.

Статева поведінка. Статева поведінка тварин проявляється в пошуку статевого партнера, боротьбі за його володіння, залицянні (статевому ритуалі), зляганні, реакціях, спрямованих на відтворення собі подібних і збереження біологічного виду. У різних видів тварин ці реакції мають загальні і специфічні для кожного виду ознаки.

Самець у всіх видів тварин завойовує самку, більшою мірою дотримуючись законів бою і залицяння. Найголовніший збудник самця - спеціальний запаховий подразник самки. Статева ритуальна поведінка і злягання самця і самки у різних видів тварин має свої особливості, викликається певними стимулами, в певних ситуаціях, використовується для видового спілкування; у особини одного виду форми поведінки однакові. Рефлекс нерухомості самки служить сигналом готовність до злягання для самця.

Батьківська поведінка (материнське і батьківське). Проявляється у взаємодіях батьків і дитинчат, пов'язаних з залицянням, забезпеченням комфортних умов, вигодовуванням і захистом дитинчат.

Більшою мірою батьківська поведінка проявляється у матерів, що забезпечує надійне вирощування та збереження приплоду. Перед пологами тварини ховаються, готують лігво. Після пологів мати облизує дитинчат. У перші 3-4години після народження встановлюються візуальна, акустична та ольфакторной зв'язку між матір'ю і дитинчатами. У цей час дитинчата і мати запам'ятовують зорові образи, нюхові ознаки і звукові сигнали один одного. Пізніше дитинчата починають слідувати за матір'ю.

Новонароджені ссавці й птахи потребують специфічних умов життя: оптимальній температурі і певному режимі харчування. Матері новонароджених в міру свого "розуму" створюють дитинчатам оптимальний мікроклімат (вибирають місце, влаштовують гніздо, обігрівають), здійснюють важливий гігієнічний процес - облизування, з'їдають кал дитинчат, кілька разів на добу годують дитинчат молоком, які мають в перші дні після пологів (молозиво) імунниу і бактерицидну дію.

Матері і батьки багатьох видів тварин при стадному змісті охороняють і захищають своїх дитинчат і виявляють велику самовідданість при вирощуванні потомства. Батьки ссавців займаються вихованням і навчанням свого потомства, утримують приплід біля себе. Дитинчат, які виявляються далеко, матері підкликають іржанням, муканням, рохканням, беканням, неслухняних підштовхують головою, карають кусанням, беруть участь у грі своїх дитинчат. Матері багатьох видів ссавців переживають розлуку зі своїми дитинчатами, турбуються, шукають свій приплід. У всіх домашніх тварин виражено почуття материнства; матері можуть вирощувати дитинчат-приймаків свого та іншого виду.

Типи соціальної поведінки. На базі шлюбно-сімейних відносин у тварин формуються різні види соціальної поведінки, суспільної поведінки. Суспільні відносини у тварин формуються в процесі онтогенезу завдяки наявності вроджених механізмів, що забезпечують можливість встановлювати контакти з особами свого виду за допомогою певних сигналів наслідування, агресії, симпатії та ін.)

Стадна поведінка. Тваринам властивий суспільний інстинкт, що виявляється у прагненні до об'єднання в групи, стада, зграї, пари, сім'ї.

Груповий, стадний спосіб життя дає переваги у захисті від хижаків, негоди (вітру, морозу, хуртовини та ін), в забезпеченні кормом, в можливості передачі досвіду дорослих особин молодим через наслідування і навчання. Для стада, групи характерні прихильність особин один до одного і даної території, певні форми взаємин.

У групах, стадах взаємини будуються за домінантно-ієрархічним принципом на чолі з ватажками. На початку об'єднання особини з'ясовують стосунки у вигляді сутичок, гонитви, демонстрацій загрози та інших форм агресії. Переможець стає домінантом. Домінуюче становище в групах завжди займає особина з сильним типом вищої нервової діяльності, з більш низьким вмістом гормону кортизолу в крові, агресивне, що має велику масу, частіше це самці. Стара самка, яка в порівнянні з самцями володіє великим індивідуальним досвідом, великою фізичною силою, стає лідером.

Домінант керує поведінкою підлеглих йому особин стада, мітить територію, підтримує ієрархію. Лідер стає активним в екстремальних ситуаціях, впливає на характер поведінки групи, припиняє бійки, піклується про молодняк.

Ритуальні форми поведінки. У тварин при їх взаємодії в різних ситуаціях, встановлення спілкування істотну роль грають ритуали - стандартні форми поведінки особин одного виду, позитивні чи негативні демонстрації рухів, інформаційні дії.

Ритуальна поведінка представляє комплекс поведінкових прийомів, які виникають у тварин в процесі спілкування в тих чи інших цілях.

Форми ритуальної поведінки різноманітні: побутові ритуали, статеві ритуальні поведінки самця і самки, батьківські ритуальні поведінки самця-батька і самки-матері, ритуальне поведінку ватажка - домінанта, лідера, особин рангами нижче в різних умовах і в різних зв'язках - проявом агресії або дружелюбності, підбурюванням, сигналізацією, підтриманням охайності, майбутнім зляганням, пологами, охороною території, пошуком і прийомом корму та води, вихованням потомства та ін У кожного виду тварин вони виявляються своєрідно, мають особливості, характерні риси. Всі вони виникли з побутових прийомів у процесі еволюції, спеціалізувалися в своє призначення.

З метою підтримки охайності тварини труть забруднені ділянки тіла об різні предмети, валяються, обтрушують, купаються. При вираженні дружелюбності ритуальна поведінка зводиться до взаємного привітання, потягу. Тварини, відпочиваючи, стоять або лежать на деякій відстані один від одного, віддають перевагу відпочинку в затемнених приміщеннях, під навісом. У домінуючих тварин знайомство завжди починається з взаємним залякуванням, фиркання, сопіння, розгрібання землі, виляння хвостом, притиснення вух (відтягування тому), видавання звуків. Підпорядкування проявляється у вираженні смирення, покірності, відверненні голови.

При шлюбному об'єднанні самки всіх видів, що прийшли в статеве збудження, поширюють специфічний запах, турбуються, переступають ногами, видають звуки, не лягають. Самець виявляє самку в стані статевого збудження по поширеній специфічного запаху, підходить до неї, обнюхує, торкається мордою шиї, холки, спини, паху, області вульви. У кожного виду тварин при цьому виявляються і специфічні поведінкові реакції. Самка може активно притискатися до самця, тертися об його голову, шию, видавати звуки, часто крутити хвостом, приймати позу готовність до злягання. Самці проявляють агресію до своїх суперників, самцям іншого виду, до людини. Якщо знайомство самця і самки закінчується обопільним потягом, самка приймає необхідну позу і зустріч закінчується спарюванням.

4. Поведінка рослин.

Під поведінкою організмів розуміють їхню здатність змінювати свої дії, реагувати на вплив внутрішніх і зовнішніх факторів.

У нижчих тварин поведінка регулюєтьсяь генетичними факторами. Форми поведінки можуть бути різноманітними.

Рецепторні процеси рослин забезпечують реакції на світло, температуру, вологість, дотики, силу тяжіння і різні хім подразники, в т ч отруйні і поживні речовини. Сенсорні процеси у рослин носять зазвичай дифузний характер і здійснюються на рівні всього організму, але нерідко мають специфічну і точну локалізацію

У рослин існує різні типи руху. Наприклад мікроскопічні рослини здатні ковзати по поверхні, можливо, в результаті руху цитоплазми; інші здійснюють обертання за допомогою джгутиків - утворень, що нагадують хлисти. Більш великі рослини демонструють рух (рухові реакції, ефекторна поведінка). На плантаціях, де сконцентровано занадто багато рослин, «конкуренція» за світло призводить, по-видимому, до прискорення витягування рослин вгору - подовженню по напрямку до сонця. Це явна реакція росту, таке формування реакцій рослин на світло можна пояснити, виходячи з того, що світло зменшує концентрацію гормону росту «ауксину», через що зростання сповільнюється на більш освітленій стороні і посилюється на затіненій, внаслідок чого відбувається згинання. Якщо поставити кімнатну рослину у вазоні на підвіконня, то за декілька днів можна помітити, що її листя повернулося до вікна. Суцвіття соняшника теж повертається до сонця. Оскільки рослини закорінені в ґрунті, рухатися можуть лише окремі їхні частини. Прикладком рухів рослин можуть бути згортання листків мімози, кислиці, якщо до них доторкнутися, а також обертання виткого стебла квасолі, гороху навколо опори.

«Стомлення» спостерігається у рослин в тих випадках, коли не відбувається повного відновлення після стимуляції, якщо перешкодити «мухоловці» закритися і нерозкриватися, або доторкнутися до одного з волосків, що отримали надмірне роздратування то рецептори не будуть викликати закриття навіть у тому випадку, якщо видалити перешкоду - до тих пір, поки не пройде час, достатнє для відновлення

Рослини здатні до навчання Це стало абсолютно ясним завдяки доказам, отриманим в ході вивчення фотоперіодічності. Є повідомлення про те, що рослини здатні розпізнавати музику, причому класична музика викликає позитивні реакції, а «кислотний» рок – негативні. Крім того, зустрічаються повідомлення про те, що рослини по-різному реагують на те, як люди з ними розмовляють.

 

ЗАПИТАННЯ САМОКОНТРОЛЮ ТА САМОПЕРЕВІРКИ

1. Які фактори еволюції діють на поведінку тварин у природі?

2. Назвіть основні методи вивчення етології?

3. Охарактеризуйте види інстинктів?

4. Наведіть приклади з власного досвіду про поведінку рослин.

5. Охарактеризуйте основні форми поведінки тварин?

6. Назвіть основні ознаки ритуальної поведінки тварин?

7. Охарактеризуйте екстремальну поведінку ссавців?

8. Що таке дослідницька поведінка тварин?

9. Охарактеризувати вроджені, придбані, реактивні форми поведінки?

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Балан П.Г.

Біологія 11 клас. – К.: Генеза, 2010.

 

2. Кучеренко М.Є.

Біологія 11 клас. К.: Генеза, 2006.

 

3. Межжерін

Біологія 11 клас. – К.: Планета книжок, 2010.

 

4. Балан П.Г.

Біологія 10 клас. – К.: Генеза, 2010.

5. Межжерін

Біологія 10 клас. – К.: Планета книжок, 2010.

6. Тагліна О.В.

Біологія 10 клас. – В.: Ранок, 2010

 

7. Кучеренко М.Е., Вервес Ю.Г., Балан П.Г. та ін.

Загальна біологія, 10-11 класи. - К.: Генеза, 1998, 2000, 2001.

8. Данилова О.В. та ін.

Загальна біологія, X.: Торсінг, 2001.

9. Полянський Ю.І.

Загальна біологія 10-11 класи. К.: Освіта, 1988.

10. Дербеньова АГ, Шаламов Р.В.,

Загальна біологія, 10-11 класи. X.: Світ дитинства, 1998.

 




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 212 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

English, No. 9, p. 17-18 | ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА | У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.017 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав