Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Термінологічний словник

Богарні землі – землі в районах зрошуваного землеробства, на яких сільськогосподарські культури вирощують без поливання, використовуючи вологу опадів.

Квартал плодового саду, винограднику – територіально-виробнича одиниця, де протягом сезону на виробництві виконуються всі технологічні процеси з догляду за насадженнями і збирання врожаю. Від конфігурації кварталу і розміщення на ньому порід і сортів значною мірою залежить ефективність використання техніки і робочої сили. Бажано, щоб квартал був прямокутної форми. Раціональні розміри кварталів плодових насаджень в умовах рівнини такі: довжина 600-750 м, ширина – 250-300 і виноградників – відповідно 700-1 000 і 400-500 м. На схилах і в умовах дрібноконтурності ділянок розміри саду і винограднику можуть бути такими: довжина 250-400 м і ширина до 100 м. На виноградниках квартали поділяють на клітки, ширина яких така ж, як і ширина кварталів, а довжина може змінюватися в межах 100-300 м. У багаторічних насадженнях створюють магістральні, міжквартальні та міжкліткові дороги.

Контурне обрізування дерев – спеціальними машинами обрізують всі гілки, які знаходяться за межами прийнятого контуру крони, а потім вручну вирізують зайві гілки всередині крони.

Крона – надземна (вище за штамб) розгалужена частина дерева. У природних умовах дерева мають різну крону. При формуванні дерев надають кроні певної форми для кращого їх освітлення, живлення, зручності догляду, проведення механізованого збирання врожаю.

Окулірування – прищеплення рослин брунькою.

Пальмета – форма крони плодових дерев.

Підщепа – рослина (або її частина), на яку прищеплюють частину іншої рослини – прищепи. Через кореневу систему підщепа здійснює мінеральне живлення та водопостачання прищепленої рослини. Повнота зростання прищеплених компонентів і нормальний розвиток рослин залежать від фізіологічної сумісності підщепи та прищепи.

Шпалерне формуванням крони – використовується у формовому садівництві, де вирощують плодові дерева на слаборослих підщепах у штучних формах, що забезпечує високу врожайність та декоративність. Більшість форм вирощують на опорах (шпалери, каркаси), несучі елементи яких розташовані в одній площині.

Штамб – частина стовбура дерева від кореневої шийки до першої скелетної гілки нижнього ярусу крони. За висотою і призначенням розрізняють дерева високоштамбові (штамб більше 150 см), напівштамбові (штамб 70-100 см, низькоштамбові (штамб 50-60 см; приклад – вишня), кущовидні (менше 40 см), безштамбові.




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 17 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Ресурсний потенціал аграрного підприємства | Термінологічний словник | Теми доповідей | Термінологічний словник | Термінологічний словник | Теми рефератів | Термінологічний словник | Теми рефератів | ОСНОВНА |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав