Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методичні рекомендації

Висвітлення першого питання потрібно розпочати зі з'ясування того, що поняття "гіпотеза" вживається в декількох значеннях: 1) будь-яке припущення; 2) припущення про можливий причинний зв'язок між явищами; 3) форма умовиводу, висновок якого фіксує припущення про можливий закономірний зв'язок між явищами; 4) процес мислення, що призводить до формування припущення про закономірні зв'язки між явищами. Після визначення поняття "гіпотеза" слід охарактеризувати деякі її особливості: а) ідея, що лежить в основі гіпотези, формулюється у формі судження-припущення; б) осередком системи понять, суджень і умовиводів у гіпотезі є об'єднуюча ідея про можливий зако - номірний зв'язок між явищами; в) гіпотеза пов'язана з науковим перед - баченням. Далі потрібно визначити умови, яким повинна відповідати будь-яка гіпотеза. Вона повинна бути обґрунтованим припущенням, яке спирається на глибокі наукові знання, факти, закони. Гіпотеза не повинна суперечити визнаним науковим положенням і теоріям, вона повинна претендувати на максимально можливу широту охоплення явищ дійсності і повинна бути припущенням, яке в принципі може бути перевірене. Після цього доцільно охарактеризувати такі види гіпотез, як загальна, часткова, гіпотеза для одиничного випадку, робоча, математична.

Необхідно показати, що незалежно від сфери до - слідження гіпотеза у своєму формуванні проходить такі етапи: а) добір і нагромадження фактів, що потребують пояснення; б) формування припущення про можливий взаємозв'язок і причину спостережуваних явищ; в) формування можливих наслідків з даної причини, якщо б вона насправді існувала; г) доведення істинності висунутого припущення і наслідків, що випливають з нього.

При підготовці цієї теми насамперед потрібно зазначити, що вирішальним етапом у становленні гіпотез є практика, але перевірка гіпотези може здійснюватися і теоретичним способом - у різних формах умовиводу. Теорія перевірки істинності гіпотези здійснюється в двох напрямках: 1) визначення ступеня імовірності висловлювань, які входять до складу гіпотези; 2) доведення істинності гіпотези. Потрібно показати, за яких умов гіпотеза стає теорією. Є кілька способів підтвердження гіпотези: а) безпосереднє сприйняття факту; б) опосередковане доведення істинності гіпотези. Стосовно спростування (фальсифікації) гіпотези потрібно зазначити, що вона полягає у відшукуванні фактів, які б суперечили наслідкам, що випливають з гіпотези. Якщо знаходиться факт, що відповідає об'єктивній дійсності, але суперечить припущенню, висунутому в гіпотезі, то відповідно до закону виключеного третього два суперечливі висловлювання не можуть бути одночасно ні істинними, ні хибними. На цій підставі приходять до висновку про те, що гіпотеза є хибною і фальсифікованою.

Контрольні питання до теми заняття.

1. В яких значеннях вживається поняття "гіпотеза"?

2. У чому полягає відмінність гіпотези від теорії?

3. Яким умовам повинна відповідати гіпотеза?

4. Які види гіпотез бувають?

5. Які етапи виділяються в процесі розвитку гіпотези?

6. За яких умов гіпотеза стає теорією?

7. Як визначається версія в судовому дослідженні?

8. Які види версій бувають?

 

Питання підсумкового контролю

1.Змістом поняття є:

1. сукупність істотних і загальних ознак, які в ньому мисляться.

2. множина, клас предметів, кожен з яких є носієм ознак, що становлять зміст поняття.

3. клас предметів, кожен з яких не є носієм ознак, що становлять зміст поняття

4. ознаки, які мисляться в реально існуючих предметах.

2.Обсягом поняття називають:

1. клас предметів, кожен з яких не є носієм ознак, що становлять зміст поняття.

2. сукупність істотних і загальних ознак, які в ньому мисляться.

3. множина, клас предметів, кожен з яких є носієм ознак, що становлять зміст поняття.

4. всі ознаки, які мисляться в реально існуючих предметах.

3.Непорожнім поняття називається:

1. поняття, в якому мислиться два чи більше предметів.

2. поняття, в якому мисляться реально існуючі (або ті, що існували) предмети.

3. поняття, в якому мисляться ознаки з їх носіями, тобто відповідними предметами.

4. поняття, в якому мисляться предмети, котрих або ще не було й немає, або ніколи не буде.




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 17 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Для самостійного вивчення | Однорідна система лінійних рівнянь з n невідомими завжди | Якщо F (x) і Φ(x) - дві первісні для функції f ( x) , то чому дорівнює різниця F (x) −Φ( x)? | Мета і завдання дисципліни, її місце в навчальному процесі | Методичні рекомендації | Методичні рекомендації | Методичні рекомендації | Методичні рекомендації | Методичні рекомендації | Які ви знаєте основні закони логіки? |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав