Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

На "15" березня 1998 року.

 

 

Види особового складу По навчальних групах (взводах)
1 взвод 2 взвод 3 взвод 4 взвод
1. За списком        
2. У строю        

-4-

 

         
3. Усього відсутні: - відрядження - збори - госпіталь - відпустка за період служби - відпустка як заохочення - відпустка через хворобу - наряд роти - наряд поза ротою - внутрішня варта - гарнізонна варта - варта виїзна - гарнізонний патруль - гауптвахта - самовільна відлучка - самовільне залишення частини - СІЗО              
4. На заняттях звільнення на господарчих роботах: у військової частині поза військової частиною        

Командир 1 роти капітан В. Буряк

Потім керівник заняття зачитує положення ст. № 311, Статуту внутрішньої служби ЗС України та разтлумачує її зміст, звертая увагу на вимоги статуту про відповідальність чергового роти за збереження зброї, ящиків з боєприпасами. При викдладанні положень ст. № 311 керівник заняття підкреслює, що зброя приймається поштучно, за номерами й комплектністю. При цьому перевіряється справність замків, охоронної сигналізації, шаф, печаток та іншого обладнення. Потім, на підготовленому помічнику з часла навчаємих, котрий виступає в ролі чергового роти, керівник показує практичні дії чергового роти по перевірці та отриманню зброї.

Далі керівник заняття пояснює порядок приймання чергового роти документації та ведення записів у книгах чергового роти (додаток № 9 до Статуту внутрішньої служби ст.№ 311 "Книга приймання та задачі чергування"; додаток № 10 Статуту внутрішньої служби ст.№ 312 "Книга видачі зброї боєприпасів роти"; додаток №13 до Статуту внутрішньої служби ст.№ 219 "Книга звільнених";


-5-

додаток №14 до статуту внутрішньої служби ст. № 256 "Книга запису хворих").

Розтлумачуючи порядок заповнення "Книги приймання та задачі чергування", "Книги видачі зброї боєприпасів роти", "Книги звільнених", "Книги запису хворих", керівник заняття показує зразки книг на плакатах, звертая увагу на те, що записи у книгах ведуться акуратно, згідно зразкам.

Після цього керівник видає навчаємим бланки "Книги приймання та задачі чергування" та наказує всім сформувати запис до книги. Для цього слід надати навчаємим 5-7 хвилин, щоб вони могли зробити запис.

Далі за визовом керівника 1-2 навчаємих зачатують свої записи. Після цього керівник заняття пояснює, що прийнявши чергування, новий черговий разом з переднім прибувають до командира роти, а за його відсутності до його заступника чи старшини роти з доповіддю про задачу та приймання чергування. Наприклад:

"Товаришу капітан, сержант Остапенко чергування по роті здав." "Товаришу капітан, сержант Чумак чергування по роті прийняв."

Потім слід вказати, що після доповіді новий черговий роти повідомляє про всі зауваження та вказівки, зроблені на розводі черговим частинам, а також про несправності чи нестачі, виявленні під час приймання чергування.

Розтлумачуючи порядок доповіді, керівник заняття на діях підготовлених помічників показує дії нового та старого чергового роти під час доповіді командиру роти.

Після цього керівник заняття розподіляє особовий скалад на З відділення. Одно з них він призначає командирам, а два других - черговим роти (старим і новим). Шикує навчаємих командирів в одну шеренгу з інтервалом 2-3 метра, попарно чергових рот. Наказує навчаємим приступити до тренування у доповідях про задачу й приймання чергування. Під час тренування керівник слідкує за виконанням навчаємими вимог Статуту внутрішньої служби ЗС України. Під час тренування замінює навчаємих місцями.

В аналогічному порядку керівник заняття проводить тренування навчаємих у доповіді черговому частині про проведення вечірньої перевірки. Приклад доповіді:

"Товарише капітан, у 1 роті перевірку проведено, всі люди в наявності, за винятком двох осіб, які перебувають у відпусці, трьох осіб - у наряді. Черговий роти, сержант Чумак".

Потім керівник розтлумачує дії чергового роти при прибутті в роту прямих начальників від командира роти й вище, чергового частини, інспекторів чи осіб, які прибули з перевіркою, інших


-6-

офіцерів і прапорщиків роти, офіцерів і прапорщиків з іншої роти. Домагаючись правильного розуміння цих вимог, керівник заняття вводними створює різні ситуації й вимагає правильних дій від навчаємих, призначених черговими роти.

Приклади вводних:

Ввідна №1. У розташування роти прибув командир роти (заступник командира полку, командир полку). Ви - черговий роти. Дійте.

Ввідна №2. У розташування роти прибув черговий частини. Ви -

черговий роти. Дійте.

Ввідна №3. У розташування роти прибув офіцер іншої роти. Ви -

черговий роти. Дійте.

Під час тренування необхідно підкреслити, що команда "СТРУНКО" подається при кожному прибутті командира військової частини або підрозділу в данний день. Розтлумачати, що у присутності старшого командира (начальника) команду частині (підрозділові) для військового вітання молодшому не подають і не доповідають.

Нагадати, що команду "СТРУНКО" перед доповіддю командирові (начальникові) подають тоді, коли присутні інші військовослужбовці. За відсутністю військовослужбовців командирові (начальникові) тільки доповідають.

Далі керівник заняття, керуючись вимогами ст. №312 Статуту внутрішньої служби ЗС України та Наказом Міністра Оборони України №202 1998 року: "Інструкція з організації обліку, зберігання і видачі стрілецької зброї та боєприпасів в ЗС України", шляхом надання вводних відпрацьовує дії чергового під час видачі зброї та боєприпасів.

Наприклад:

1.0 14.00 12.03.99 року командир роти наказав черговому роти видати автомати АК-74 у комплекті рядовому Волик О.В. і сержанту Нечипоренко М.М. "Усі у ролі чергового роти, дійте".

2.0 16.00 20.03.99 року командир роти наказав черговому роти видати автомати АК-74 на 16 солдат, котрі заступають у варту. Начальник варти лейтенант Ващенко В.В. "Усі у ролі чергового роти, дійте".

Для контролю засвоєння учбового матеріалу необхідно навчаємим задати контрольні запитання:

1. Яка документація повинна бути у чергового роти?

2. Як приймається та видається зброя черговим роти?


-7-


Обов'язки днювального роти:

Вивчення цього питання необхідно проводити методом самостійної роботи, бесіди, гри. Для цього слід надати навчаємим 5-7 хвилин, щоб вони змогли прочитати ст. №313, 314 Статуту внутрішньої служби ЗС України.

перед навчаємими ряд

Потім керівник заняття ставить запитань:

та
відповідальність

1. Призначення, підпорядкованість
днювального роти.

2. Обов'язки днювального:

 

- по підтриманню в приміщеннях чистоти й порядку;

- по виконанню розпорядку дня;

- при прибутті в роту прямих начальників;

- при виконанні обов'язків чергового роти.

Після того, як будуть вивчені вказані питання, керівник заняття приступає до вправ, мета яких практично відпрацювати навчаємими дії днювального роти.

Варіанти вводних:

1. В роту прибув командир роти. Ви - черговий днювальної роти.
Дійте!

2. Черговий роти визван черговим військової частини. Час початку
ранкового огляду. Ви - черговий днювальної роти. Дійте!

3. Два військовослужбовця роти намагаються винести з роти стіл.
Ви - черговий днювальної роти. Дійте!

Після огляду дій навчаємих з созданої ситуації, керівник заняття робить зауваження, коли це потребується, та наказує повторити дії і тільки після цього приступає до відпрацювання наступної вводної.Відповідні вводні ставляться перед усіма навчаємими, а потім керівник призначає одного із навчаємих для практичних дій у ролі днювального роти.

Дії навчаємих під час рішення вводних повинні заключатися в наданні команд, доповідей.

Коли вводна вирішена одним із навчаємих невірно, керівник заняття пропонує вирішити її другому навчаємому. Коли ж вводна вирішена невірно багатьма навчаємими, тоді керівник сам показує та обосновує правильні дії чергового роти (днювального роти) з неї та потребує повторення дій від 1 -2 навчаємих.


-8-

Обов'язки чергового штабу частини:

Вивчення цього питання необхідно проводити методом самостійної роботи, бесіди, гри. Для цього слід надати навчаємим 5-7 хвилин, щоб вони змогли прочитати ст.№321, 322 Статуту внутрішньої служби ЗС України.

Потім керівник заняття ставить перед навчаємими ряд запитань:

1. Призначення, підпорядкованність та відповідальність чергового
штабу частини.

2. Обов'язки чергового штабу частини:

 

- з підтримання чистоти й порядку у приміщеннях штабу;

- у винятку тривоги;

- з приймання під охорону службових кімнат і зберігання
ключів від них.

У кінці питання керівник заняття підкреслює, що дійсне виконання обов'язків особами добового наряду не тільки забезпечує порядок, але й сприяє укріпленню військової дисципліни й підвищення бойової готовності підрозділу.

Добовий наряд - це надійна опора командира у підтриманні в підрозділу внутрішнього порядку й точного розпорядку дня.




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Порядок проведення занять.| Год. Ноябрь. 8.

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав