Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Продуктові набори для раціонів ЛПХ під час одноразового прийому (сніданок, обід) в умовах виробництва

Продукти (брутто), г Раціон
    № 1 №2 №2а №3 №4 №4а №46 №5
Хліб пше­ничний            
Хліб житній         __    
Хліб житній із оббивного борошна         ---
  Раціон
Продукти _ брутто), г №1 №2 №2а №3 №4 №4а №46 №5
Хліб пше­ничний з бо­рошна 2-го copтy                
Борошно пшеничне       15(борошно і макарони)        
Борошно пшеничне 2-го сорту              
Борошно картопляне      
Сухарі    
Крупи, ма­карони     15 (пшо­но, рис, гречка) 35 (кру пи)   7(перло­ва та макаронні вироби), 10 (рис) 8 (мака­рони), 10 (пшоно, гречка, рис)  
Вермішель __  
Бобові   10 (го­рошок зелений)            
Цукор                
М'ясо     81(яловичинаII категорії)     ПО    
Печінка     40 (серце)      
Кури __  
Риба            
Яйця 3/4 шт. ¼ шт '/3 шт 1/4 шт 1 шт   1 шт.
Кефір   __ __  
Молоко   200 (кефір та ін.) 156 (моло­ко, кефір,простоквашатощо) 200 (кефір тощо) 200 (моло­ко, ке­фір)     200 (моло­ко, кефір)
Сир кисло­молочний --------------   71 (жир­ність 11%) 80 (жир ність        
/Продукти (брутто), г Раціон
    № 1 №2 №3 №4 № 4а № 46 №5
        18%)        
Сметана   32 (30% жирності)          
Сир твердий   25(30% жир­ності)        
Масло вер­шкове     13 (топ­лене)          
Олія рос­линна     20 (соняш­никова)          
Жир тва­ринний  
Картопля               125 і
Капуста       __
Морква     __
Овочі     247 (ка­пуста, морква тощо)     242 (бу­ряк, ка­пуста, морква, зелений горошок, цибуля ріпчаста, зелень) Буряк— 19, зелень —20.ре­дис, редь­ка—12, огірки — 10, цибу­ля ріпчаста—27, капуста— 100  
Томат-пюре         8 (томат-паста)  
Фрукти сві­жі   73 (і со­ки)   75 (фрук­ти, ягоди) 10(яблука)
Сухофрукти (родзинки, курага, чор­нослив)                
Лимони  
Журавлина  
Соки фрук­тові  
Сіль            
Чай 0,4 0,5 0,5 0,5 0,1 0.5
Хімічний склад раціонів:                
білки, г                
Продукти/6руmmo) г №1 №2 №2а №3 №4 №4а №46 №5  
жири, г                  
вуглеводи, г                  
Енергетична цінність раціонів (кДж, ккал) 5778 (1380) 6178 (1481) 5730 (1370) 6137 (1466) 5979 (1428) 5728 (1368) 5794 (1484) 6021 (1438)  
                                   

Раціон № 1. Спрямований на нейтралізацію перекисних сполук радикальної і нерадикальної природи, що утворюються в разі зовнішнього чи ендогенного іонізуючого опромінення організму, активізацію антиок­сидантних систем організму (включенням антиоксидантів — вітамінів та амінокислот, а також специфічних продуктів з вираженими антиоксидан­тними властивостями; прянощі, кріп, петрушка, меліса, м'ята, кропива, зелений чай тощо). Агресивні вільнорадикальні сполуки порушують зов­нішні і внутрішні мембрани клітин, вступають у реакцію з ферментами, що містять сульфгідрильні (SH) групи, перетворюючи їх на неактивні дисульфідні (-S-S-) сполуки і порушуючи цим функцію тіолових фер­ментів, які беруть безпосередню участь у синтезі нуклеопротеїдів і нук­леїнових кислот. З метою захисту в раціон уведені радіопротекторні ре­човини: сірковмісні амінокислоти (метіонін, цистин) та солі кальцію, джерелом яких є сир кислий та твердий, молоко, кисломолочні напої, бобові, особливо соя. Відновленню структури і функції клітин сприяють повноцінні білки, ліпіди, вітаміни. Раціон сприяє прискоренню елімінації з тканин організму та екскреції їх з організму інкорпорованих радіонук­лідів Cs та Sr завдяки вмісту їх біологічних конкурентів — кальцію та калію за рахунок природних джерел (молока, молочних продуктів, овочів, фруктів, бобових). Цьому сприяє комплексоутворення з нату­ральними ентеросорбентами — пектинами, харчовими волокнами, альгі­натами (овочів, фруктів, ягід, морських водоростей) та стимуляція пери­стальтики кишок (магній овочів, фруктів, зернових). Крім того, раціон № 1 спрямований на підвищення детоксикаційної спроможності печінки (гепатопротекторні речовини — білки, амінокислоти) та нормалізацію її жирового обміну (ліпотропні речовини), захист кровотворення (білки, кровотворні мікроелементи, вітаміни) завдяки вмісту в раціоні повноцін­них тваринних продуктів — молочних, м'ясних, риби, яєць, печінки, а також рослинної олії, овочів, фруктів, ягід (див. табл. 1). Додатково до Раціону додається 150 мг аскорбінової кислоти.

Раціон № 2. Гальмує накопичення в організмі хімічних сполук різної природи, зменшує їх подразнюючий вплив на організм, підвищує анти­токсичну функцію печінки, стимулює кровотворення та регенерацію клі­тин та тканин. Лікувально-профілактичну функцію раціону № 2 забезпе­чують повноцінні білки (молоко, м'ясо, риба), ПНЖК (рослинна олія), кальиій (молоко, сир). Робітникам, що працюють із сполуками фтору, додатково до раціону № 2 додають 2 мг вітаміну А, 150 мг аскорбінов кислоти; з лужними металами, хлором та його неорганічними сполуками, оксидами та сполуками азоту — 2 мг вітаміну А, 100 мг аскорбінової кислоти; з фосгеном — 100 мг аскорбінової кислоти.

Раціон № 2а — десенсибілізуючий раціон. Уповільнює та ослаблює процеси утворення кон'югованих антигенів хімічних алергенів (хроматів інших речовин) з білками, розвиток процесів сенсибілізації організму до хімічних алергенів, які спричиняють професійні алергози (дерматози бронхіальна астма, астматичні бронхіти, ринопатії тощо). Гіпосенсибілізуюча спрямованість раціону № 2 досягається помірним вмістом білків (на рівні нижньої межі фізіологічної потреби), обмеженням простих вуг­леводів (цукру), деяким підвищенням вмісту в раціоні жирів за рахунок нерафінованих рослинних олій, збагаченням продуктами, багатими на сірковмісні амінокислоти, але з низьким вмістом гістидину та триптофа­ну, що перетворюються на гістамін та тирамін (кислий сир, яловичина, м'ясо кроля, курчата, короп тощо), фосфатиди, лецитин (м'ясо кролів, печінка, серце, нерафінована олія, сметана), солі кальцію, магнію, сірки (молоко, кисломолочні, зернові продукти, столові мінеральні води типу нарзан), вітаміни (С, Р, N, PP, U, Е, А, β-каротиноїди), пектин, лужні елементи. Обмежують продукти, що сприяють усмоктуванню алергенних речовин в організмі, — з високим вмістом натрію та хлору (солоні, ма­риновані, копчені продукти, складні соуси), щавлевої кислоти, котра сприяє виведенню з організму кальцію (щавель, шпинат, ревень), а також продукти, що мають високий сенсибілізуючий потенціал (яйця, суниці, полуниці, цитрусові, шоколад) та високий вміст біогенних амінів — гіс­таміну, серотоніну, тираміну (рибу порід скумбрієвих, лососевих, тверді сири, томати, банани, пиво, солону та мариновану рибу, раки, краби, мі­цні бульйони та екстрактивні речовини). Виключають продукти, забруд­нені гістамінутворюючими мікроорганізмами — певними штамами Е. соlі, СІ. perfringens, мікроскопічними грибами, в тому числі дріжджо­вими. Важливим чинником гіпосенсибілізуючого харчування, що сприяє максимальному досягненню мети, є прийоми кулінарної обробки проду­ктів та приготування страв. Страви готують на пару, варені, тушені (без обжарювання). Продукти, багаті на білок, максимально подрібнюють для його денатурації, піддають тривалій термічній обробці. З цією ж метою використовують заморожені продукти, навіть фрукти і ягоди.

За хімічним складом це єдиний раціон, в якому нормують і обмежу­ють вміст певних амінокислот. Раціон № 2а містить: білків — 52 г, у то­му числі тваринних — 34 г; жирів — 63 г, з них рослинних — 32 г; вуг­леводів — 156 г; амінокислоти: триптофан — 0,6 мг, метіонін + цистин —-2,4 мг, лізин — 3,2 мг, фенілаланін + тирозин — 3,5 мг, гістидин — 1,2 мг; енергетична цінність 5726,6 кДж (1370 ккал). Додатково до раціону до­дають 100 мг аскорбінової кислоти, 2 мг ретинолу, 15 мг нікотинової ки­слоти, 25 мг вітаміну U, 150 мл мінеральної води типу нарзан.

РАЦІОН № 3. Спрямований на зв'язування, комплексоутворення і щонайшвидше виведення свинцю з організму. Це досягається високим вмістом у раціоні пектину та солей кальцію, які зв'язують свинець у кишках і перешкоджають його усмоктуванню з травного каналу та депонуванню у кістковій тканині, знижують його концентрацію у крові. Раціон включає повноцінні білки, мінеральні елементи лужної спрямованості, в тому числі магній, який стимулює жовчовиділення та перистальтику кишок і прискорює видалення зв'язаного свинцю з організму.

У раціоні № 3 широко застосовують фруктові та овочеві страви (пюре, салати), соки з м'якоттю. Додатково до раціону додають 150 мг аскор­бінової кислоти.

Раціон4. Спрямований на підвищення функціональної спромож­ності і детоксикаційних можливостей печінки, має гепатопротекторні властивості, стимулює кровоутворення за рахунок вмісту біологічно цін­них білків (м'яса, риби, молока, кислого сиру, яєць), ліпотропних речо­вин (рослинні олії, молочні жири), вітамінів, кровотворних мікроелемен­тів. Додатково до раціону № 4 додають 150 мг аскорбінової кислоти, а особам, що працюють із сполуками миш'яку, телуру, ртуті, з метою по­передження нейротропного впливу цих речовин ще й 2 мг тіаміну.

Раціон № 4а. Призначений для зменшення усмоктування фосфору та фосфорвмісних сполук з травного каналу завдяки збагаченню раціону кальцієм, який утворює з фосфором нерозчинну сполуку фосфат кальцію (молоко, молочні продукти), та натуральними ентеросорбентами — пек­тинами, харчовими волокнами.

Підвищення антитоксичної функції печінки забезпечує вміст повно­цінних білків (кисломолочних продуктів, м'яса, яєць) та ліпотропних ре­човин. Додатково до раціону № 4а додають 100 мг аскорбінової кислоти і 2 мг тіаміну.

Раціон № 46. Спрямований на прискорення процесів мікросомального окислення амінонітросполук бензолу (АМНСБ), активацію кон'югації та детоксикації метаболітів, прискорення виведення їх з організму, попе­редження окислювальної дії продуктів біотрансформації АМНСБ на ор­ганізм, підвищення активності систем антиоксидантного захисту органі­зму. Сприяє відновленню метгемоглобіну і завдяки цьому виявляє антигіпоксичний вплив, забезпечує антитоксичну функцію печінки. Та­кий широкий спектр лікувально-профілактичного впливу раціону забез­печується завдяки вмісту повноцінних джерел білків та сірковмісних амінокислот (м'ясо, риба, молоко та кисломолочні продукти, печінка, яйця, бобові), вуглеводів, які забезпечують енергетичні процеси та є субстратами кон'югації (цей раціон містить найбільше овочів та фруктів), натуральних ентеросорбентів (пектинів, клітковини), ліпотропних речовин, кровотворних мікроелементів, вітамінів, органічних кислот (лимон­ної). Додатково до раціону № 46 додають 100 мг аскорбінової кислоти, 2мг тіаміну, 3 мг піридоксину, 20 мг ніацину, 10 мг токоферолу, 500 мг глутамінової кислоти.

Раціон № 5. Призначений для осіб, які працюють з нейротропним та гепатотропними промисловими шкідливими чинниками, і спрямований на підвищення антитоксичної функції печінки за рахунок вмісту повноцінних білків (нежирного м'яса, печінки, риби, яєць, молока та молочних продуктів), сірковмісних амінокислот (метіоніну, цистину), ліпотропних речовин (фосфоліпіди, ПНЖК яєць, рослинних олій), захист нерво­вої системи — білки ПНЖК та фосфоліпіди, вітаміни групи В (печінка нерафінована рослинна олія, жовтки яєць, сметана, зернові продукти). Додатково до раціону № 5 додають 150 мг аскорбінової кислоти і 4 мг тіаміну.

У всіх раціонах обмежують сіль, солоні, мариновані, копчені продук­ти, тугоплавкі жири, жирні та смажені продукти.

За відсутності будь-якого продукту, передбаченого затвердженим ра­ціоном, його можна замінити тільки іншим рівноцінним за хімічним складом та біологічною цінністю продуктом, згідно з нормами взаємоза­мінності продуктів, які наведені у табл. 2.

 

Таблиця 2.




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

МЕДАЛЬ «ЗОЛОТАЯ ЗВЕЗДА» ГЕРОЯ СОВЕТСКОГО СОЮЗА | ОРДЕН КРАСНОЙ ЗВЕЗДЫ | ОРДЕН БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦКОГО I степени | Методика відбору проб та органолептичні дослідження харчових продуктів і готових блюд | Молоко і молочні продукти | Харчові жири | Показники якості м¢яса, риби | Основні принципи організації дієтичного харчування | Порядок розслідування харчових отруєнь включає | Оцінка вартості нерухомості порівняльним методом |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав