Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ключевые понятия. Глоссарий

Читайте также:
  1. II. Поработать с лекционным материалом по теме занятия, выучить глоссарий.
  2. LINUX|| Процессы в ОС Linux. Общие понятия.
  3. LINUX|| Файловая система в ОС Linux. Общие понятия.
  4. Алфавит языка C, идентификаторы, ключевые слова, комментарии
  5. Алфавит языка Идентификаторы Ключевые слова
  6. Билет 17 и 18. ПРИЕМЫ, ЗАМЕНЯЮЩИЕ ПОНЯТИЯ.
  7. ВИДЫ ОПРЕДЕЛЕНИЙ ДЕЛЕНИЕ ПОНЯТИЯ. КЛАССИФИКАЦИЯ
  8. Выучить глоссарий по теме занятия.
  9. Выясните, соотносительными или безотносительными являются следующие понятия.
  10. Глоссарий

на тему: «План Шліффена»

Підготувала:

Учениця 10-А класу

Криворізької гімназії №49

Сопова Єлизавета

 

Кривий Ріг 2014

 

План Шліффена - стратегічний план військового командування Німецької імперії, який був розроблений на початку XX століття, щоб одержати швидку перемогу в Першій світовій війні на Західному фронті у війні з Францією, і у війні з Росією на Східному фронті. В подальшій, зміненої варіації, план був призначений для перемоги протягом першого місяця Першої світової війни; але невдалі зміни початкового плану, деякі тактичні (стратегічні) прорахунки, непередбачена контратака Франції в околицях Парижа (більш відома як Битва на Марні), а також напрочуд швидке наступ російської армії завершило німецький наступ, і вилилося в роки позиційної війни. Цей план є предметом суперечок учених і військових донині. План Шліффена був розроблений начальником німецького Генерального штабу Альфредом фон Шліффеном, а також, після відставки Шлиффена, модифікований Гельмутом фон Мольтке.

План

Після Франко-прусської війни в 1870 році французька провінція Ельзас-Лотарингія, в якій проживали німці і французи, стала частиною Німецької імперії. Спрагла реваншу Третя французька республіка присягнулася повернути собі території, якими Франція володіла більш двохсот років. Франція була ізольована, але після приходу молодого Вільгельма Другого на трон в 1888 році, а також поступового віддалення Німеччини від Російської імперії та Британії у німецького керівництва стали посилюватися побоюванн я з приводу можливості війни на обидва фронти.

Франція, переможена в 1870 році за якихось два тижні, все ж розглядалася німцями як країна, що представляє загрозу. У той же час на сході перебувала Російська імперія, війна з якою могла б бути дуже важкою, особливо, якщо імператору вдалося б мобілізувати населення дальній частині імперії. Після підписання в 1904 році англо-французького угоди (Entente cordiale), кайзер Вільгельм попросив Альфреда фон Шліффена розробити такий план, який би дозволив Німеччині вести війну на двох фронтах одночасно, і в грудні 1905 року фон Шліффена приступив до роботи.

В основі плану лежала ідея швидкого захоплення Франції. План передбачав 39 днів на те, щоб захопити Париж, і 42 дня для остаточної капітуляції Франції. За розрахунками фон Шліффена, цього часу повинно було вистачити, щоб не дати збройним силам Російської імперії мобілізуватися і напасти на Східну Пруссію [1]. План був заснований на можливості німців захопити Францію настільки швидко, щоб у супротивника не було часу на мобілізацію військ, а потім був передбачений розворот військ в бік Росії.

У плани Німеччини також входило захоплення таких нейтральних країн, як Люксембург, Бельгія та Нідерланди.

Довгий час військам Німеччини не вдавалося взяти Париж (в 1870 році облога Парижа тривала близько 6 місяців, на відміну від запланованих 39 днів), але все ж після довгих боїв вони пройшли через західну частину міста. Суть плану полягала не в тому, щоб захоплювати міста і торговельні центри країни, а в тому, щоб змусити французьку армію здатися і захопити якомога більше воїнів в полон, тобто повторити хід Франко-прусської війни.

Але деякі деталі, які згодом привели до краху, були непомітні для німецького командування: і Шліффен, і людина, яка згодом виконав план, Гельмут фон Мольтке, були спокушені можливістю обкласти французьку армію з двох сторін. Натхненням вкотре послужила історія, а саме нищівної поразки армії Стародавнього Риму в битві при Каннах в 216 році до н. е., і саме цю битву дуже прискіпливо вивчив Шліффен. По суті, його план був досить великим переосмисленням плану Ганнібала.

Очікувалося, що мобілізація російської армії буде проходити дуже повільно через погану організацію і слабкого розвитку залізниць. Після швидкої перемоги над Францією, Німеччина мала намір зосередити свої сили на Східному фронті. План полягав у тому, щоб залишити 9% армії у Франції, а що залишилися 91% направити на Російську імперію. Кайзер Вільгельм Другий висловився так:

Обед у нас будет в Париже, а ужин в Санкт-Петербурге.

Старт плану та наступні провали

Британська листівка, підтримуюча прагнення Бельгії до збереження суверенітету

Відмова Італії від вступу у війну: Вступ у війну Італії, партнера Німеччини з Троїстого союзу, було необхідною умовою для успіху плану. По-перше, італійська армія, висунута на кордон з Францією, повинна була відвернути на себе значну частину французьких військ. По-друге, італійський флот, об'єднаний з австрійським, представляв би серйозну загрозу комунікаціям Антанти в Середземному морі. Це змусило б англійців тримати там великі сили флоту, що в підсумку призвело б до втрати нею абсолютного панування на морі. В реальності ж і німецький і австрійський флоти виявилися практично заблокованими в своїх базах.

Опір Бельгії: Незважаючи на те, що армія Бельгії становила всього десяту частину від армії Німеччини, бельгійські солдати тримали оборону країни близько місяця. Німці використовували «Велику Берту», щоб знищити бельгійські фортеці в Льєжі, Намюре і Антверпені, але бельгійці не здавалися, вносячи постійну загрозу програшу армії Німеччини. Також напад Німеччини на нейтральну Бельгію змусило багато нейтральні країни переглянути свої погляди щодо Німеччини та кайзера Вільгельма.

Мобілізація Російської армії: Мобілізація Росії проходила швидше, а вторгнення російських військ в Східну Пруссію повністю збентежило німецьке командування. Ці події змусили командування перекинути ще більше військ на східний фронт. Це призвело до зворотних результатів: після перемоги в битві при Танненберге на початку вересня 1914 німецька армія не вигравала битв на Західному фронті.

Залізниці у Франції: В зв'язку з деякою затримкою німців у війні з британцями і Бельгією, Франція встигла перекинути більшу кількість військ до кордонів. Німці дуже недооцінили можливість перекидання військ, і це призвело до значних затримок у просуванні до Франції. Французи перекидали війська будь-якими способами - навіть на таксі. Тому до приходу німців до кордону з Францією, Франція вже була готова до військових дій.

Ключевые понятия. Глоссарий

ЭТИКА – одна из составных частей философии, «практическая наука» о том, как должно поступать. Предметом этики является мораль (нравственность), а центральной проблемойДобро и Зло.

МОРАЛЬ – социальный институт, регулирующий отношения людей, во всех без исключения областях общественной жизни. Основной механизм деятельности морали заключается в возведении в абсолют определенные нормы.

МОРАЛЬНАЯ НОРМА – это требование, регулирующее поведение людей посредствам общих предписаний и запретов.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав