Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Процедурно-процесуальний механізм права як форма здійснення легалізаційної діяльності.

Читайте также:
  1. B. Повышение тонуса ядер ретикулярной формации ствола мозга.
  2. C. Движение информации и ее трансформация от исходной в командную
  3. E) автоформа
  4. ERP — информационная система масштаба предприятия
  5. FCC информация (U.S.A.)
  6. Flash –носители информации
  7. I Крестьянская реформа 1861 г.
  8. I. Изучите блок теоретической информации: учебник стр. 89-105, конспект лекций № 12-13.
  9. I. Нормативно-правовые документы, регламентирующие деятельность учителя информатики
  10. I. Общая информация

Наявність процедурних механізмів характерно для соціально-нормативного регулювання взагалі. Реалізація практично всіх різновидів соціальних норм потребує процедур та відповідних процедурних норм. Ритуали, церемоніали, інші обряди - все це види процедур, пов'язані з соціальною регуляцією.

Разом з тим, процедурність знайшла найбільш повне вираження в правовому регулюванні, де поряд із матеріальними, існують такі галузі як: цивільне процесуальне право, кримінально-процесуальне право та ін..

І в цьому плані процедурно-процесуальний механізм виступає як невід'ємна частина, як найважливіший внутрішній ("спеціально-юридичний") механізм системи правового регулювання. Для останньої процедурний механізм має наскрізне значення: він забезпечує дію всіх її трьох блоків - регулятивного, охоронного, правотворчого.

У зв’язку з цим, процедурно-процесуальний механізм відрізняється від механізму правового регулювання, тому що він забезпечує дію всіх суб'єктивних прав і виступає як внутрішній механізм системи правового регулювання.

Процедурно-процесуальний механізм є складним правовим явищем, що характеризується різними формами впливу правових засобів на суспільні відносини в галузі забезпечення прав. Норми та правовідносини, що входять до його складу, за своїм змістом і цілями не мають матеріального характеру та не є однорідними.

Процедурно-процесуальні засоби представляють свого роду юридичний механізм переведення матеріальних норм у фактичну поведінку. Посилення такого роду механізмів в сучасних умовах особливо важливо у взаємовідносинах особи і влади, створенні юридичної рівності у взаєминах між учасниками правовідносин (державою і громадянином, об'єднаннями громадян).

Процедурно-процесуальний механізм права є елементом загального механізму правового регулювання, відносно самостійна підсистема правових засобів. Він вступає в дію на різних етапах загального правового регулювання, як при нормальній реалізації прав і свобод, так і у випадках виникнення перешкод такої реалізації правових норм.

Дана правова категорія дозволяє адекватно відобразити одну з найважливіших правових підсистем, повніше виявити особливості процедурно-процесуальних явищ, глибше зрозуміти природу динаміки системи права.

Основними елементами процедурно-процесуального механізму є: 1) норми права; 2) юридичні факти, що опосередковують правовідносини; 3) правовідносини; 4) правові процедури, судочинства, провадження, юридичний процес. Виділені елементи мають складну побудову, та обумовлені складністю самого процедурно-процесуального регулювання.

Важливою особливістю механізму процедурно-процесуального регулювання є релятивність (відносність) складових його елементів. На рівні процедурно-процесуального механізму в цілому вона виявляється у взаємоперетворенні одних його елементів на інші.

Так, у процесуальному механізмі юридичні факти і правовідносини можуть «мінятися місцями», правовідносини здатні виступати в ролі юридичних фактів. На рівні окремих елементів релятивність виявляється, зокрема, у тім, що процесуальна норма-розпорядження, розглянута в певному аспекті, може виступати як гіпотеза, чи диспозиція – як санкція.

Структурно, процедурно-процесуальний механізм права, включає: правові процедури, юридичний процес, провадження та судочинство. Відповідно, процедурно-процесуальний механізм уявляється динамічною системою правових засобів, за допомогою якої впорядковується та здійснюється діяльність уповноважених органів у сфері юридичної діяльності. Бо саме процедурно-процесуальний механізм і є тією формою у якої здійснюється юридична діяльність.

У свою чергу, процедурно-процесуальний механізм у праві – це і є механізм втілення в життя закону. Бо юридична процедура покликана послідовно, крок за кроком визначити поведінкові акти правомочного і зобов’язаних йому осіб на шляху до досягнення об’єкта інтересу.

Процедурно-процесуальний механізм детально регламентує: до кого, в які терміни, яким чином повинний звернутися суб’єкт за реалізацією свого права, як і в якому порядку він може захистити його від порушення і т. д. Послідовна реалізація процедурного алгоритму повинна неминуче приводити до настання бажаного результату, причому з обов’язковою фіксацією такого результату у певних правових актах.

Процесуально-правовий механізм є елементом загального механізму правового регулювання, відносно самостійна підсистема правових засобів. Він вступає в дію на деяких етапах загального правового регулювання, у випадках виникнення перешкод нормальній реалізації правових норм і має охоронну спрямованість.

Процедурно-процессуальний механізм права, це система, в рамках якої формулюється певний алгоритм, досягнення юридично значущого результату, та фіксації такого досягнення, рівно як і самого процесу досягнення у певних правових актах.

Процедурно-процесуальний механізм права – це регламентована процедурно-процесуальними нормами права форма здійснення юридичної діяльності та окремих юридично-значимих дій суб'єктами права, яка пов'язана з втіленням в життя певного порядку, послідовності вирішення юридичної справи або реалізації права.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав