Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Дискусія

Читайте также:
  1. Колективні форми (нарада, дискусія) фахового спілкування.

Дискусії в класі, презентації і подібні види діяльності проходять успіш­но, якщо кожен розуміє правила проведення дискусії і дотримується їх. Правила допомагають учням і дорослим користуватися своїми правами і відчувати відповідальність. Ось деякі правила, корисні для проведення дискусій у класі.

· Умійте слухати одне одного. Це досягається, якщо ви постійно тримає­те доповідача в полі зору і не розмовляєте в цей час. Коли перший до­повідач закінчив свою доповідь, то завдання наступного — зробити не­величкий огляд сказаного його попередником і поділитись своїми міркуваннями. Деякі вчителі використовують ключ від дому (але це мо­же бути інший предмет), який тримає в руках доповідач. Цей ключ пе­редається тому учню, який хоче щось сказати, в той час як інші будуть його слухати.

· Одночасно говорить тільки один. Під час дискусії треба говорити по черзі. Ідея з ключем тут теж добре спрацьовує. Ці два правила — «умійте слухати одне одного» та «говорить тільки один доповідач» — підсилю­ють одне одного.

· Дотримуйтесь теми. Іноді учні можуть Ьідходити від головної теми дис­кусії. Але замість критики вчитель може сказати: «Я не певен, що це стосується нашої теми. Чи можеш допомогти мені?» Це надає учневі шанс прояснити, що він мав на увазі, аби усвідомити, що дискусія від­хилилася від теми заняття.

· Учнів потрібно заохочувати обмінюватися думками. Кожен учень має свою точку зору і повинен мати умови для вільного її висловлення. Дайте учням зрозуміти, що їхню точку зору цінують і на неї зважають. Якщо учень виголошує неприйнятне або неправильне твердження, треба сказати йому щось типу: «Багато хто з учнів та дорослих погодив­ся б із тобою. Проте нам відомо, що...». У такий спосіб учень, припус­тившись помилки, не буде почуватися ніяково.

· Сприяйте вихованню почуття власної гідності. Потрібно заохочувати всіх учнів до активної участі у проведенні уроку і дискусіях. Проте уч­неві треба надавати право уникати участі в них, якщо вони для нього неприємні.

· Не допускайте засуджень. Виробіть в учнів правильне розуміння само­вираження: вони повинні знати, що цілком припустимим є погодитись чи ні з чиєюсь точкою зору, але не дозволяється засуджувати погляди

Інших людей. Допоможіть учням зрозуміти негативну суть приниження і перейматися почуттями тих, кому трапилось особисто це пережити.Нехай учні запам’ятають, що таке ставлення до людей неприпустимеі неприйнятне.

7. Виявляйте повагу до всіх своїх учнів. Не існує миірних запитань. Кожне запитання має своє значення. Нехай ваші учнізнають, що ви поважно ставитеся до їхніх запитань та обов'язконо дасте на них відповіді.

Основні правила дискусії

• Всі відкрито висловлюють думки.

• Всі точки зору беруться до уваги.

• Слухайте інших, не перебиваючи.

• Не говоріть надто довго і часто.

• Говорить лише одна особа, решта — слухають.

• Прагніть позитивних ідей та стосунків.

• Не піддавайте критиці себе та інших.

• Незгоди й конфлікти щодо ідей не можна спрямовувати на конкретну особу.

Примітки:

· Дуже важливо, щоб всі погодилися з кожним пунктом правил, «ратифі­кували» їх. Це дозволить надалі посилатися на ці правила як на «закон поведінки» під час дискусій.

· Зауваження щодо порушень не повинні бути брутальними або образли­вими.

· Перелік правил не є сталим і непорушним. Учасники можуть змінюва­ти та доповнювати його. Але важливо написати його разом. Це одразу створить атмосферу спільних зусиль, а не настанов.

Останнім часом модель навчання у дискусії почала зазнавати змін, спрямованих на її технологізацію з метою вдосконалення системи оціню­вання участі учнів у дискусії. За кожне висловлювання під час дискусії учень отримує заохочувальні бали, які заносяться у спеціальний аркуш. Учитель призначає заохочувальні бали за висловлення особистого ставлен­ня до питання, яке обговорюється, надання інформації, що грунтується на фактах або отримана учнем під час дослідження, зауваження щодо теми. Бали за залучення іншого учня до дискусії (єдина ситуація, коли за од­не висловлювання учень отримує додаткові бали) гарантують високу активність учасників, що запобігає домінуванню в дискусії лише кількох учнів.

Учні можуть також отримувати додаткові бали за уточнюючі запитання, за просування дискусії вперед, вміння слухати, тактовні зауваження під час гострих моментів дискусії, а також за проведення аналогій, оскільки це свідчить про виший рівень мислення.

 

Біти знімаються, коли один із учасників дискусії перериває, заважає висловлюватися іншим, намагається нав'язати власні ідеї; за несуттєві за­уваження, повторення інформації, що вже прозвучала, висловлювання не за темою. Не допускається монополія одног о учня, тому що решта не мати­ме змогу висловити власну думку і отримати біти.

Після закінчення дискусії вчитель підраховує бали кожного учня. Сис­тема оцінювання може бути такою:

0—3 балів =1;

• 4-9 бітів = 2-4;

• 10-14 балів = 5-7;

• 15-19 балів = 8-10;

• 20-24 бали = 11;

25 балів = 12.

Разом із створенням системи оцінювання активності учнів методисти пропонують посилити контроль за опануванням учнями навчального ма­теріалу під час виконання завдань. Для цього кожна група може приготува­ти тестові питання, щоб перевірити, чи засвоїли інші дану частину навчаль­ного матеріалу, і робити цс треба якомога частіше.

Можна організувати на уроці дискусію, тільки якщо учні добре знають тему, мали досить часу для її вивчення та аналізу, виявляють інтерес до проб­леми, що обговорюватиметься. Намагаючись застосувати метод обгово­рення за участі всього класу, необхідно приділяти першочергову увагу під­готовчій роботі.

Приклад дискусії

Тема: «Страта. Потрібно чи ні її скасовувати?».

Група: 10—14 чоловік розділені на дві групи.

Мета: усвідомити існування даної проблеми; виявити історико-куль­турні аспекти її виникнення; сформулювати й обгрунтувати свій погляд на то соціальну проблему; дійти компромісного рішення; змоделювати ситу­ацію неоднозначного ставлення суспільства до цієї проблеми.

Час: 1 година.

Завдання. Розбитися на дві групи. У першій — ті, хто за скасування страти, в іншій — ті, хто проти. Обговорити в групах цс питання і сформу­лювати основні аргументи.

Інструкції. Кожна група захищає свою точку зору.

Хід дискусії. Представники груп роблять аргументоване повідомлення за темою, захищаючи свою позицію. Потім відбувається обговорення із кожного пункту з використанням контраргументів. Далі групи міняються позиціями і шукають аргументи для захисту іншої точки зору. Процедура обговорення повторюється.

Оцінка обговорення. Які аргументи найбільш вагомі? Чому? Яку по­зицію було важче відстоювати? Чому? Чи дійсно це спосіб вирішення

соціальних проблем? Чому ви вибрали ту чи іншу позицію? Чому ви зміни­ли позицію? Які нові знання ви одержали під час обговорення?

Висновок. Усвідомлення наявності інших точок зору. Розуміння про­блем на шляху досягнення компромісу за умов особистої зацікавленості. Формовані навички: формулювання головного аргумента; виявлення причин (історичних, культурних); проведення різниці між правом і мораллю; комунікативні навички; усвідомлення іншої точки зору.

Приклад заняття з використанням моральної дилеми Ви — молодий перспективний адвокат, на якого покладають надії. Ваш клієнт звинувачений у вбивстві поліцейського під час перестрілки, що по­чалася в момент пограбування банка. Можливе покарання — страта.

Ваш клієнт заперечує свою провину. Він постійно стверджує, що в ньо­го є алібі, яке не може бути розголошене. У конфіденційній бесіді клієнт зізнається вам, що його алібі фактично є іншим злочином. Він говорить, що під час перестрілки він, перебуваючи у стані сп'яніння, повертався на машині додому і наїхав на маленьку дитину, яка померла внаслідок отрима­них травм. Як з'ясувалося, це була дитина ваших знайомих.

Клієнт надав інформацію в довірчій бесіді, і ви, пов'язані професійним кодексом поведінки, не можете оприлюднити це безпосередньо або побічно. Як за цих умов ви маєте повестися? Необхідно зробити вибір і прийняти рішення.

Загальні питання

• Які фактори у наведеній ситуації спричинили конфлікт? Що призвело до виникнення дилеми?

• Що ви маєте вчинити за цих обставин?

• Ваше рішення грунтується на системі принципів, чи воно обумовлене обставинами? Що ви цінуєте більше?

• До яких висновків призведуть ваші принципи?

• Який тип поведінки ви оберете, якщо подібна дилема виникатиме в майбутньому?




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 59 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав