Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Діяльність міжнародних фінансових інституцій

Читайте также:
  1. АКТИВІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОГО РУХУ НАРОДІВ АЗІЇ ТА АФРИКИ ЯК НОВА ТЕНДЕНЦІЯ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ
  2. Аналіз основних економічних та фінансових показників діяльності підприємства
  3. Березневі парламентські вибори 1998 р. та подальша діяльність Верховної Ради України
  4. В) проявляється в спроможності державної влади впливати на поведінку та діяльність людей, підкоряти їх собі з метою управління суспільними справами.
  5. В) проявляється в спроможності державної влади впливати на поведінку та діяльність людей, підкоряти їх собі з метою управління суспільними справами.
  6. взаємозалежність фінансових систем різних країн, глобалізм у світовій економіці
  7. Види міжнародних правопорушень
  8. Види транспорту та їх використання у практиці міжнародних перевезень.
  9. Види фінансових послуг на валютному ринку
  10. Виникнення знань, що узагальнювали життєдіяльність людини та фіксували досвід взаємодії з природою.

Міжнародні фінансові інституції створюються на світовому та регіональному рівнях для сприяння розвитку зовнішньої торгівлі і міжнародного та регіонального валютно-фінансового співробітництва, підтримання рівноваги платіжних балансів країн, що входять до них, регулювання курсів їх валют, надання кредитів цим країнам та гарантування приватних позик за кордон.

Найважливішу роль серед сучасних інституціональних структур міжнародного регулювання відіграють такі багатосторонні валютно-фінансові формування як Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), який сьогодні є головною установою Світового банку.

Регіональні фінансові інституції створюються за континентальною ознакою. До них належать: Європейський банк реконструкції та розвитку; Азіатський банк розвитку; Африканський банк розвитку; Міжамериканський банк розвитку; Лондонський та Паризький клуби кредиторів та ін.

Міжнародний валютний фонд – міжнародна наднаціональна валютно-кредитна організація, що має статус спеціалізованої представницької установи Організації Об’єднаних Націй. Однак в статуті МВФ зазначено, що ООН не має права втручатися в його діяльність та надавати рекомендації щодо політики, яку він проводить. Практичну діяльність МВФ розпочав з березня 1947р. Метою його створення було сприяння міжнародному валютному співробітництву та стабілізації валют, створення багатосторонньої системи платежів і розрахунків, підтримання рівноваги платіжних балансів країн-членів Фонду, здійснення системи заходів, спрямованих на регулювання валютних курсів, підвищення ступеня конвертованості валют, надання короткострокових кредитів країнам-членам Фонду для покриття тимчасового дефіциту їх платіжних балансів, на ліквідацію валютних обмежень, організацію консультативної допомоги з фінансових та валютних питань.

Капітал МВФ утворений за рахунок внесків країн-членів Фонду та спеціального рахунку в умовних розрахункових одиницях. Розмір внеску визначається рівнем економічного розвитку країни та її місцем у світовій економіці й міжнародній торгівлі. Україна є членом МВФ з 1992 року. Крім власного капіталу, при необхідності, МВФ може використовувати позикові кошти.

Діяльність МВФ охоплює три основні напрямки:

кредитування з метою надання фінансової допомоги країнам-учасницям, які мають труднощі з платіжним балансом. Однак, така фінансова допомога здійснюється за умови, що країна-позичальник надала МВФ програми реформ, які доводять наміри її уряду подолати труднощі;

регулювання міжнародних валютних відносин або технічне сприяння (допомога у сфері грошової і валютної політики, банківського контролю, бюджетно-податкового курсу, статистики, фінансового та економічного законодавства, підготовки кадрів);

постійний нагляд за світовою економікою, який реалізується у формі двосторонніх консультацій МВФ з країнами-членами. Також МВФ здійснює багатосторонній нагляд (двічі на рік РД МВФ аналізує стан світової економіки з метою виявлення та, по можливості, усунення дисбалансів) і поглиблений нагляд, зміст якого полягає у механізмі спостереження за економічною політикою тих країн-учасниць, уряди яких звернулися по допомогу.

Україна стала членом МВФ у 1992 році і, з того часу, має можливість отримувати фінансову підтримку з боку цієї організації. Фінансова допомога Україні з боку МВФ надається у трьох основних формах:

─ за програмою системної трансформаційної позики (STF) для підтримки платіжного балансу;

─ за програмою кредитної підтримки (Stand by) для підтримки курсу національної валюти та фінансування дефіциту платіжного балансу;

─ за програмою розширеного фінансування (EFF) для сприяння економічній стабілізації.

Другою за значенням у системі міжнародних фінансових інституцій, є група Світового банку. Світовий банк ― це багатостороння кредитна організація, до складу якої входять п’ять тісно пов’язаних між собою установ системи ООН: Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Міжнародну асоціація розвитку (МАР), Міжнародна фінансова корпорація (МФК), Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (БАГІ) і спеціалізована структура – Міжнародний центр щодо врегулювання інвестиційних суперечок (МЦВІС).

Серцевиною групи є МБРР, який почав функціонувати в 1946 р. Джерелами ресурсів банку є: статутний капітал, залучені кошти через випуск облігаційних позик, резервний фонд.

Кредитування здійснюється у двох формах:

─ системні позики (надаються урядам окремих країн під програми макроекономічної стабілізації та інституційні зміни);

─ інвестиційні кредити (видаються під конкретні інвестиційні проекти).

Позики МБРР звичайно не перевищують 30% вартості прокредитованих проектів, які в основному стосуються розвитку інфраструктури (транспорт, зв’язок, енергетика тощо). У 1990 р. МБРР створив Глобальний екологічний фонд, який став міжнародною фінансовою інституцією для вирішення сучасних екологічних проблем.

Інші організації, що входять до групи Світового банку, спеціалізуються на певних напрямках діяльності.

Регіональні фінансові інституції також відіграють важливу роль у регулюванні світогосподарських зв’язків між країнами. Серед них виділяють Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), який розпочав свою діяльність на першій стадії економічної інтеграції країн Європейського економічного співтовариства у 1959 р. Метою його створення є сприяння збалансованому та стабільному розвитку спільного ринку, а саме:

─ надання некомерційних позик і гарантій для поліпшення фінансування в усіх секторах економіки;

─ підтримка проектів розвитку відсталих регіонів;

─ забезпечення модернізації та конверсії підприємств;

─ сприяння розвитку нових видів діяльності тощо.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) також відома міжнародна організація, яка виникла у 1990р. До задекларованих ним цілей належить сприяння країнам Центральної та Східної Європи у розвитку національної економіки, шляхом надання кредитів для фінансування інвестиційних проектів у державному та приватному секторах і забезпечення гарантій їхньої реалізації. ЄБРР поєднує риси міжнародної організації, інвестиційного та комерційного банку.

Україна стала членом ЄБРР у серпні 1992р. Процес співпраці України з цією організацією характеризується не лише широким діапазоном галузей та напрямів діяльності, а й досить позитивною динамікою щодо кількості проектів та обсягів фінансування. В Україні ЄБРР підтримує низку програм щодо розвитку малого та середнього бізнесу, інфраструктури та атомної електроенергетики.

Окрім вищеназваних міжнародних фінансових інституцій у центрі уваги світової спільноти опинилися, завдяки своїй ролі у вирішенні проблем платіжного дисбалансу та комерційного боргу, дві неформальні організації: Паризький та Лондонський клуби кредиторів.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав