Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Визначення компетенції різних судів системи здійснюється

Читайте также:
  1. B. Симпато-адреналової системи
  2. GPS-системи
  3. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  4. Адаптація нервово-м’язової системи до аеробних навантажень
  5. адміністративних судів в Україні
  6. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  7. Аналіз сутності та динаміка розвитку людини на різних етапах її життєвого шляху
  8. Банківське кредитування здійснюється із застосуванням таких позичкових рахунків: простий, спеціальний, контокорентний (поточний рахунок з овердрафтом).
  9. Банківські системи зарубіжних країн, особливості їх побудови та функціонування
  10. Банкіри озвучили топ-10 проблем фінансової системи України

залежно від:

виконуваних ними функцій,

предмету справи,

суб’єктів розгляду,

території, на яку поширюється юрисдикція певного суду.

 

У зв’язку з цим підсудність у теорії цивільного процесу поділяється на кілька видів.

 
 

 

 


ФУНКЦІОНАЛЬНА

РОДОВА

ТЕРИТОРІАЛЬНА

 

ФУНКЦІОНАЛЬНА ПІДСУДНІСТЬ визначає компетенцію окремих ланок судової системи України на підставі виконуваних ними функцій.

Згідно з правилами цієї підсудності

місцеві суди є судами першої інстанції і виконують функцію розгляду і вирішення справ по суті.

апеляційні суди є судами другої інстанції і виконують функцію перегляду справ у апеляційному порядку

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ є судом третьої інстанції і виконує функцію перегляду справ у касаційному порядку.

Верховний Суд України є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції і виконує функцію перегляду судових рішень після їх перегляду у касаційному порядку з підстав, визначених законом.

 

Рішення, ухвали суду, судовий наказ переглядаються у зв’язку з нововиявленими обставинами судом, який ухвалив рішення, постановив ухвалу, видав наказ.

Скарга на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця під час виконання судового рішення подається до суду, який видав виконавчий документ.

Заява про відновлення втраченого судового провадження подається до суду, який ухвалив рішення по суті справи або постановив ухвалу про закриття провадження у справі.

 

Р ОДОВА ПІДСУДНІСТЬ – це розмежування компетенції між судами з розгляду та вирішення цивільних справ у першій інстанції залежно від суб’єктного складу справи.

Цивільним процесуальним законодавством встановлені такі правила родової підсудності (ст. 107, 108, 111 ЦПК України):

Усі справи, що підлягають вирішенню у порядку цивільного судочинства, розглядаються районними, районними у містах, міськими та міськрайонними судами;

Підсудність цивільних справ, у яких однією із сторін є суд або суддя цього суду, визначається ухвалою судді суду вищої інстанції без виклику сторін;

Підсудність цивільних справ, у яких однією із сторін є Верховний Суд України або суддя цього суду, визначається за загальними правилами підсудності;

Підсудність справ за участю громадян України, якщо обидві сторони проживають за її межами, за клопотанням позивача визначається ухвалою судді ВСУ;

Підсудність справи про розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем чи особою без громадянства, які проживають за межами України, визначається ухвалою судді ВСУ.

ТЕРІТОРІАЛЬНА ПІДСУДНІСТЬце розмежування справ, що належать до цивільної юрисдикції, між окремими судами в середині кожної ланки судової системи в залежності від території, на яку поширюється юрисдикція кожного із цих судів.

Процесуальні норми, які регламентують порядок визначення територіальної підсудності, забезпечують можливість безпомилково вирішити у кожному конкретному випадку питання про місце розгляду цивільної справи, тобто із судів однакової компетенції визначити саме той, який уповноважений розглянути дану цивільну справу.

ВИДИ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ПІДСУДНОСТІ:

загальна

альтернативна

за зв’язком справ

виключна

 

ЗАГАЛЬНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ПІДСУДНІСТЬ. За загальним правилом (ст. 109 ЦПК України) цивільні справи розглядаються місцевим судом за місцем проживання відповідача-фізичної особи або за місцем знаходження відповідача-юридичної особи. Місце проживання чи місцезнаходження відповідача встановлюється позивачем в позовній заяві. Якщо не зміг визначити, то ч.9 ст. 110 ЦПК - альтернативна територіальна підсудність.

Поняття місця проживання фо – ч.1. ст. 29 ЦК України.

+ ст. 3 ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Місцем проживання фізичної особи у віці до 14 років є місце проживання її батьків, усиновлювачів, опікуна, місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров’я, в якому вона проживає.

Місцем проживання недієздатних осіб над вважається місце проживання їх законних представників.

Місцезнаходження юо - ст. 93 ЦК України. Стаття 93. Місцезнаходження юридичної особи

1. Місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення
діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне
керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться
керівництво) та здійснення управління і обліку.

 

адресне бюро й органи внутрішніх справ

Державне підприємство інформаційно-ресурсний центр

 

Справа розглядається судом, якому вона була підсудна на момент прийняття її до провадженя. Наступна зміна обставин, які обумовлюють підсудність (якщо відповідач змінить місце прожвання), не є підставою для передачі справи в інший суд.

АЛЬТЕРНАТИВНА ПІДСУДНІСТЬ. За правилами альтернативної підсудності (підсудність справ за вибором позивача (ст. 110 ЦПК України)) по деяким справам підсудність може визначатися за волевиявленням позивача. Але позивач обирає тільки серед тих судів, які визначені у правовій нормі (наприклад, позови про стягнення аліментів, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред'являтися за місцем проживання (знаходження) відповідача, а також за місцем проживання позивача).

 

ПІДСУДНІСТЬ КІЛЬКОХ ВИМОГ, ПОВ’ЯЗАНИХ МІЖ СОБОЮ. (ст. 113 ЦПК України). Ознакою пов’язаності між собою цивільних справ є їх матеріально-правовий або процесуальний зв’язок – за предметом або підставами позову, участю одних і тих же сторін, можливості зарахування зустрічних вимог. Якщо співвідповідачі проживають в різних місцях по відношенню до відповідача, то такі позови підсудні за місцем проживання або місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивча.

Зустрічний позов незалежно від його підсудності пред’являється в суді за місцем розгляду первісного позову. Оскільки сутність зустрічного позову передбачає його безпосередній зв’язок із первісним, необхідність їх сумісного розгляду, то на зустрічний позов не поширюється правило виключної територіальної підсудності.

Фактично до правил підсудності за зв’язком справ належить і положення про те, що треті особи із самостійними вимогами пред’являють позов до суду, який розглядає відповідний спір.

 

ВИКЛЮЧНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ПІДСУДНІСТЬ. Як виключення із загальних правил територіальної підсудності, для деяких категорій справ законом встановлена особлива підсудність (виключна). Вона визначається вказівкою законодавця про розгляд і вирішення окремих категорій справ лише прямо передбаченими у законі судами. Виключною така підсудність називається тому, що виключається можливість застосування інших правил територіальної підсудності.

Необхідність встановлення виключної територіальної підсудності пов’язана із забезпеченням кращих умов для справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду і вирішення цивільних справ, а також виконання судового рішення.

При об’єднанні в одне провадження кількох позовних вимог, коли хоча б на одну із яких поширюється правило виключної територіальної підсудності, мають застосовуватися положення ст. 114 ЦПК України.

Для більшості справ окремого провадження закон встановлює виключну територіальну підсудність (ст. ст. 236, 242, 251, 257 та ін. ЦПК України.)

Стаття 236. Підсудність

 

1. Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи,
у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи
недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а
якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або
психіатричному закладі, - за місцезнаходженням цього закладу.

Стаття 242. Підсудність

 

1. Заява неповнолітньої особи, яка досягла шістнадцятирічного
віку, про надання їй повної цивільної дієздатності у випадках,
встановлених Цивільним кодексом України (435-15), за відсутності
згоди батьків (усиновлювачів) або піклувальника подається до суду
за місцем її проживання.

 

Стаття 251. Підсудність

 

1. Заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка
не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування,
подається до суду за місцем їх проживання.

 

Стаття 257. Підсудність

 

1. Заява фізичної особи про встановлення факту, що має
юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

 

ПЕРЕЛІК ТАКИХ СПРАВ ВИКЛЮЧНОЇ ПІДСУДНОСТІ:

1) Позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.2) Позови про зняття арешту з майна пред’являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини.3) Позови кредиторів спадкодавця, що подаються до прийняття спадщини спадкоємцями, пред'являються за місцезнаходженням спадкового майна або основної його частини.4) Позови до перевізників, що виникають з договорів перевезення вантажів, пасажирів, багажу, пошти, пред'являються за місцезнаходженням перевізника. 3. НАСЛІДКИ ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ПРО ПІДСУДНІСТЬ. ЗМІНА ПІДСУДНОСТІ

 

Коли суддя, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, встановить, що справа не підсудна цьому суду, заява повертається позивачеві для подання до належного суду, про що постановляється ухвала. Ухвала суду разом із заявою та всіма додатками до неї надсилаються позивачеві.

Ухвала про повернення заяви може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду. Також оскаржується ухвала суду першої інстанції про відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності.

 

Під час провадження у справі до судового розгляду або під час судового розгляду можуть з’ясуватися або виникнути обставини, що будуть свідчити про необхідність передачі справи до іншого суду для її розгляду і вирішення.

 

Підстави для передачі справи з одного суду до іншого:

1) задоволено клопотання відповідача, місце проживання якого раніше не було відоме, про передачу справи за місцем його проживання або місцезнаходженням;2) після відкриття провадження у справі і до початку судового розгляду виявилося, що заяву було прийнято з порушенням правил підсудності;3) після задоволення відводів (самовідводів) неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи; 4) ліквідовано суд, який розглядав справу. Забороняється передавати до іншого суду справу, яка розглядається судом, за винятком випадків, зазначених вище.

 

Розгляд судом справи з порушенням правил територіальної підсудності сам по собі не є підставою для відміни рішення. Це пояснюється тим, що формальне дотримання судом правил підсудності після закінчення підготовки справи дорозгляду і початку її судового розгляду по суті приведе до невиправданої тяганини і додаткових матеріальних витрат.

Стаття 117 ЦПК України встановлює імперативне правило про недопустимість спорів про підсудність. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 116 ЦПК України, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана (навіть, якщо суд вважає, що справа надіслана йому з порушенням правил підсудності).

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 72 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав