Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЕЛЕМЕНТИ ЦИВІЛЬНИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН

Читайте также:
  1. Авторське право. Елементи правовідношення.
  2. ВИБРАНІ ЕЛЕМЕНТИ КАНОНІЧНОГО ПРАВА
  3. Види податково-процесуальних правовідносин
  4. Гроші, валютні цінності та цінні папери як об’єкти цивільних прав
  5. Домашня підготовка до заняття за темою: “s-елементи І та ІІ груп ПС та d-елементи І та ІІ груп ПС”.
  6. Економічна система, її сутність, цілі й основні структурні елементи
  7. Елементи збуту
  8. Елементи інтерфейсу вікон
  9. Елементи інтерфейсу користувача Excel
  10. Елементи методу бухгалтерського обліку

Правовідносини можуть виникати тільки між носіями цивільних процесуальних прав і обов’язків у процесі здійснення правосуддя.

Суб'єктами цивільного процесу можуть бути:

фізичні особи,

юридичні особи,

держава Україна,

іноземці,

особи без громадянства,

іноземні юридичні особи,

іноземні держави (їхні органи та посадові особи),

міжнародні організації, які мають право звертатися до судів України для захисту своїх прав, свобод чи інтересів

 

КЛАСИФІКАЦІЯ СУБ’ЄКТІВ ЦИВІЛЬНИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН ЗА ЇХ РОЛЛЮ, ЗАВДАННЯМИ І МЕТОЮ УЧАСТІ В ПРОЦЕСІ:

1) особи, які здійснюють правосуддя в цивільних справах. Це місцеві суди, апеляційні суди, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Верховний Суд України;

2) особи, які беруть участь у справі:

особи, які захищають свої права та інтереси, – позивач, відповідач, треті особи, заявники та заінтересовані особи у справах окремого провадження, заявники та боржники у справах наказного провадження. Ці суб’єкти мають матеріальний і процесуальний інтерес у справі;

особи, які захищають права та інтереси інших осіб, – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, прокурор, органи державної влади та місцевого самоврядування, представники. Вони не мають особистого інтересу на предмет спору (не мають матеріального інтересу, а мають лише процесуальний інтерес у справі), але їхні права обумовлюються компетенцією, якою вони наділяються залежно від виконуваних ними функцій та повноважень.

3) особи, які залучаються до участі у справі для сприяння у здійсненні правосуддя (мають назву – особи, які не беруть участі в справі або інші учасники процесу) – свідки, перекладачі, експерти, спеціалісти, особи, що надають правову допомогу, секретар судового засідання, судовий розпорядник. Вони не мають юридичного інтересу до процесу, в результаті чого не наділені правом впливати на його хід.

 

Цивільні процесуальні правовідносини виникають у процесі правоохоронної діяльності суду, в зв'язку з цим їх об’єкт тісно пов’язаний з об’єктом матеріальних правовідносин, з приводу якого виникає цивільне судочинство.

Об’єктом цивільних процесуальних правовідносин є процесуальні наслідки, на досягнення яких спрямовуються процесуальні права, обов’язки та дії суб’єктів.

 

Загальний об’єкт – це матеріально правовий спір чи інша вимога, що знаходиться на вирішенні суду.

Спеціальний об’єкт – це результат, який досягається в процесі здійснення конкретних правовідносин.

 

Зміст цивільних процесуальних правовідносин складають процесуальні права і обов’язки їх суб’єктів, а також дії з приводу їх реалізації.

Цивільні процесуальні права і обов’язки виникають і реалізуються по мірі руху процесу.

Види цивільних процесуальних прав та обов’язків:

загальні процесуальні права та обов’язки – такі права та обов’язки, якими наділені усі учасники процесу, незалежно від змісту юридичної заінтересованості

спеціальні права та обов’язки – це такі права та обов’язки, які визначаються залежно від процесуального статусу учасника процесу.

 


 

Цивільні процесуальні правовідносини – цесуспільні відносини, врегульовані нормами цивільного процесуального права, які складаються між судом та іншими учасниками процесуальної діяльності в процесі здійснення правосуддя по цивільним справам та при виконанні судових рішень.

Систему цивільних процесуальних правовідносин складають три елементи: суб’єкт, об’єкт і зміст. Особливістю правовідносин є те, що обов’язковим суб’єктом є суд. Саме з ним вступають у правовідносини всі інші суб’єкти.

Підставою виникнення правовідносин є юридичні факти, передумовами – правова норма (правові норми) та праводієздатність.

 

РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. //Відомості Верховної Ради України. – 2004. - №40. – Ст. 492.

2. С. Фурса, Є. Фурса, С. Щербак Цивільний процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар: У двох томах. – К.: Видавець Фурса С.Я.: КНТ, 2006 р.

3. Цивільний процесуальний кодекс України: Науково-практичний коментар /За загальною редакцією С.С. Бичкової. – К.: Атіка, 2008. – 840 с.

4. М.Й. Штефан Цивільне процесуальне право України. Академічний курс. – К. – 2005

5. Цивільне процесуальне право України: Підручник / Бичкова С.С., Бірюков І.А., Бобрик В.І., та ін.; За заг. ред. С.С. Бичкової. – К.: Атіка, 2009.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 44 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав