Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 11. Денежный рынок и банковская система. Кредитно-денежная политика

Читайте также:
  1. Emerging Science, фондовый рынок и Internet
  2. II. Современный мир и внешняя политика Российской Федерации
  3. II. Современный мир и внешняя политика Российской Федерации
  4. IV. Эндокринная система.
  5. Lt;variant>политика, технология, общество, структура
  6. V. Товарная политика. Брендинг
  7. V. Церковь и политика
  8. Автоматическая политика (политика встроенных стабилизаторов) основана на обеспечении налоговой системой бюджетных поступлений в зависимости от уровня экономической активности.
  9. Аграрная политика.
  10. Административно-командная экономическая система.

4. Рожко М.М, Неспрядько В.П. Ортопедична стоматологія. Київ, „Книга-плюс”, 2003

5. Трезубов В.Н., Штейнгарт М.З., Мишнев Л.М. „Ортопедическая стоматология. Прикладное материаловедение". Санкт-Петербург. СпецЛит. 2001.

6. Гаврилов Е.И., Оксман И.М. Ортопедична стоматологія. Медицина, 1978, с.3-8.

7. Криштаб С.И. Ортопедична стоматологія. Київ, “Вища школа”, 1986, с.1-4

 


Еластичні відбиткові матеріали. Характерна їх особливість — це здатність під час твердіння переходити в еластичний гумоподібний стан. У такому стані матеріал відбитка під дією навантаження може деформуватися, але після зняття навантаження він знову набуває попередньої форми. Завдяки еластичності відбитки з таких мас легко виводяться з ротової порожнини цілими, вони вирізняються великою точністю. Спрощується і відливка моделей.

Усадка деяких відбиткових матеріалів, %

(А.П. Воронов і співавт.)

 

Матеріал Зразу ж після твердіння Через 30 хв Через 1 добу
Гіпс 0,3 0,28 0,28
Цинкоксидевгенолові 0,26
альгінатні 0,6 Значна
Силіконові 0,05 1,38
Тіоколові 0,05 0,13

 

Гідроколоїдні маси на основі агар-агару багатора­зового використання. Агар-агар добувають із морських

водоростей. Це безбарвний або забарвлений у жовтува­тий колір продукт, який випускається у вигляді плас­тин, крупки, пластівців, порошку. Добре розчиняється у воді, утворюючи густі компактні гелі, які плавлять­ся за температури 80 — 85 °С. Стоматологічні матеріали містять агар-агар із молекулярною масою 150 000. Для поліпшення утворення гелю і збільшення міцності маси до агар-агару додають борат натрію, гіпс, сульфат каль­цію, крейду, тальк, ацетат целюлози, віск, оксид цин­ку. Додають і антисептичні речовини (бензонафтол, ал-кілбензоати та ін). Під час нагрівання до температури 45 — 48 °С маси набувають пластичності, а під час охо­лодження — еластичності. Ці маси застосовують для одержання відбитків із гіпсової моделі при виготовлен­ні дублюючих вогнетривких моделей у бюгельному про­тезуванні.

Промисловість випускає дублюючі відбиткові матері­али. "Дентакол" використовують для дублювання вогне­тривких моделей. За температури плавлення (75—85 °С) утворюється в'язка рідина, якою заливають модель у спеціальній кюветі. Під час охолодження до температу­ри 37—42 °С вона структурується з утворенням елас­тичного гелю.

Гелін-дублікатна маса — це колоїдна система, яка складається з агару, етиленгліколю і води. Застосову­ється для відливки негативних форм (відбитків) при одноетапному виготовленні суцільнолитих бюгельних протезів на вогнетривких моделях. Температура плав­лення становить 70 і 80 °С, температура гелеутворен-ня - не вище ніж 35 °С. Повторні нагрівання і охо­лодження гідроколоїдних мас призводять до зниження їх еластичності й роблять матеріал більш жорстким. Тому для одержання якісного відбитка необхідно дотри­муватися режиму розігрівання матеріалу. Під час три­валого або недостатнього кип'ятіння утворюється зер­ниста структура відбитка. Гідроколоїдні маси нестійкі, з часом гель старіє, і на поверхні відбитка починає ви­ділятися рідина, яка заповнює простір між колоїдними частинками маси. Водночас гель зменшується в об'ємі, зберігаючи свою форму. Тому моделі необхідно відли­вати зразу ж після одержання відбитка.

Альгінатні відбиткові маси на основі натрієвої солі альгінатної кислоти застосовують одноразово. Сирови­ною для одержання альгінатної кислоти служать мор­ські водорості. Натрієва сіль альгінатної кислоти — це білий порошок, який у воді набухає, утворюючи коло­їдну систему (гель). Для надання гелю еластичності, жорсткості та зменшення його клейкості в альгінат на­трію вводять:

1. Зшивальні агенти — малорозчинні у воді солі ба­рію, кальцію, свинцю і стронцію (Ва504, ВаС03, Са304, Рв503, Зг304), які з'єднують ("зшивають") лінійні мак­ромолекули полівалентними катіонами по карбоксиль­ним групам з утворенням сітчастої просторової струк­тури.

2. Регулятори швидкості структурування (тринатрію фосфат, карбонат натрію, етиленгліколь), які регулю­ють плавність процесу гелеутворення.

3. Наповнювачі (біла сажа, діоксйд силіцію, діато­міт), які забезпечують одержання маси потрібної кон­систенції, підвищення механічної міцності і зменшення усадки.

В альгінат натрію вводять також індикатори, які змінюють свій колір залежно від ступеня структуру­вання відбиткової маси, а також речовини, які коригу­ють смак і колір маси. Відбиток рекомендується про­мити в проточній воді і перед відливкою моделі поміс­тити його на 3 — 5 хв у 2% розчин сульфату натрію або алюмінієвих галунів. Модель слід відливати негайно, бо через 15 — 20 хв усадка досягає недопустимої межі (понад 1,5%). Для зменшення усадки відбиток деякий час зберігають у посудині з насиченими парами води Альгінатні маси не щільно прилипають до країв від­биткових ложок після переходу в гель. Тому для відбит­ків застосовують відбиткові ложки з отворами діамет­ром 2 — 3 мм, які розміщені рівномірно по всій поверхні ложки (іноді застосовують стандартні неперфоровані ложки, на дноіла краї яких наклеюють стрічки липко­го пластиру)Д Альгінатні відбиткові маси мають такі переваги: 1) прості в приготуванні; 2) легко вводяться в ротову порожнину; 3) чітко передають рельєф тка­нин протезного поля; 4) дозволяють вивести з ротової порожнини цілий відбиток; 5) можуть застосовуватися для зняття зліпків нахилених зубів, при віялоподібно­му їх розходженні, пародонтопатіях; 6) текучість маси дозволяє при мінімальному тиску одержати відбиток із найменшими деталями поверхні зубів і слизової оболон­ки ротової порожнини. Завдяки добрій еластичності ма­са розширюється при видаленні з ротової порожнини, проходить через стовщення на зубах, їх нахил, інші ви­ступи. Обминувши ці перешкоди, альгінатна маса набу­ває форми, яку мала в ротовій порожнині.

Недоліки альгінатних відбиткових мас такі:

1. Альгінатні матеріали при переході з пластичного ста­ну в еластичний швидко зменшують свій об'єм за рахунок ущільнення макромолекул, що супроводжу­ється виділенням рідини (синерезис), яка сповільнює твердіння гіпсу і порушує чистоту поверхні моделі.

2. Альгінатний відбиток на повітрі висихає і значно зменшує свій об'єм, стає непридатним для відливки моделі.

3. Альгінатні матеріали мають низьку механічну міц­ність.

4. Повторне застосування їх неможливе.

5. Альгінатні маси не прилипають до матеріалу відбит-кової ложки.

6. Під час відливки моделей альгінатний відбиток тре­ба заповнювати тільки текучою масою, здатною віль­но затікати в заглиблення відбитка. Якщо маса тисне на відбиток, може виникнути деформація найбільш тонких його ділянок.

7. Не виявляють термостійкості, тому виготовлення мо­делей із застосуванням легкоплавких сплавів немож­ливе.

 

 

Тема 11. Денежный рынок и банковская система. Кредитно-денежная политика

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 38 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав