Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Оклюзійне програмування функції жувальних м”язів та СНЩС.

Читайте также:
  1. A. Моторні функції верхніх кінцівок
  2. I. Сутність ринку та її функції
  3. Quot;Програмування. Частина III.
  4. Алгоритм розробки здоров’язбережувальних технологій у фізичному вихованні
  5. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  6. Бенчмаркінг як альтернатива маркетингового дослідження: сутність, функції, види.
  7. В.Г. Афанасьєв називає наступні основні управлінські функції: вироблення і ухвалення управлінського рішення; організація; регулювання і корегування; облік і контроль.
  8. Варіанти й аномалії жувальних м'язів
  9. Взаємозв’язок операційної функції з іншими функціями організації
  10. Визначення, функції та типи електронного архіву.

Початковим та кінцевим моментом любого артикуляційного процесу є центральне співвідношення щелеп - розположення щелеп в трьох взаємно перпендикулярних площинах, при якому суглобові головки знаходяться в крайньому задньоверхньому серединно-саггітальному положенні в суглобових ямках, з якого нижня щелепа може вільно виконувати бокові рухи, а при відкриванні та закриванні рота в межах 2 см. між центральними різцями, може вільно обертатися навколо термінальної шарнірної осі, що проходить через суглобові голівки. Ця траєкторія руху нижньої щелепи є “термінальною дугою відкривання та закривання роту”. При подальшому відкриванні роту починається поступальний рух голівок разом з дисками вперед і вниз по задньому схилу суглобових горбів до встановлення суглобових голівок на їх вершинах.

Центральне співвідношення щелеп - єдине положення нижньої щелепи, яке можна багаторазово відтворити і яке дає можливість визначати центральну оклюзію. Воно обмежується анатомічною формою СНЩС, тоді, як центральна оклюзія стабілізується оклюзійними контактами бокових зубів. Оклюзійним аналогом центрального співвідношення щелеп є задня контактна позиція нижньої щелепи - оклюзійні контакти зубів в положенні центрального співвідношення щелеп. Після досягнення початкового контакту жувальних зубів в центральному співвідношенні щелеп, нижня щелепа виконує рух вперед і вверх в центральну оклюзію, де відбувається максимальний фісурно-горбковий контакт. Цей ковзаючий рух визначається, як “ковзання по центру“ і в нормі відбувається в серединно-сагітальній площині, без бокових зміщень при одночасному двосторонньому контакті схилів горбків бокових зубів.

Ковзання по центру, як і ексцентричні початкові та кінцеві рухи нижньої щелепи направляється оклюзійною поверхнею зубів. Її рельєф характеризується анатомічними особливостями, що генетично пристосовані до функції.

Стабільне вертикальне та трансверзальне положення нижньої щелепи забезпечують оклюзійні контакти зубів, що запобігають зміщенню нижньої щелепи, здійснюючи " оклюзійний захист скронево-нижньощелепного суглобу ".

Оклюзійні поверхні зубів впливають на характер рухів нижньої щелепи. Контакти зубних рядів, викликаючи напруження в пародонті при змиканні, через центральну нервову систему програмують роботу жувальних м'язів. У всіх випадках оклюзійного контакту жувальні поверхні зубів направляють рухи нижньої щелепи, а суглоби відіграють пасивну роль.

При змиканні зубів положення нижньої щелепи визначається результую-чою силою, що виникає при взаємодії поверхонь зубів верхньої та нижньої щелеп. Саме вона визначає положення елементів суглоба при змиканні зубів.

Такий процес функціонування зубо-щелепної системи відповідно з характером оклюзійних контактів, визначається як "оклюзійне програмування".

При відсутності контакту між зубами верхньої та нижньої щелепи рухи останньої направляються артикулюючими поверхнями суглобів та пропріо-рецепторними нервово-м'язевими механізмами.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 56 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав