Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Оклюзійні концепції.

Читайте также:
  1. Історія України як наука: предмет, методологія, джерела, основні концепції.
  2. Сутність та розвиток маркетингової концепції.
  3. Сучаснi зарубiжнi дuдактuчнi концепції.

Двостороння "захистна" оклюзія: в центральній оклюзії моляри та премоляри максимально навантажені, захищають від надмірного навантаження передні зуби. В передній оклюзії в контакті різці справа та зліва, бокові зуби роз’єднані. В боковій оклюзії (правій чи лівій) контакти зубів робочої сторони, а на балансуючій стороні - дезоклюзія зубів.

Оклюзія "захищена іклами" - різновидність двосторонньої "захисної" оклюзії, при якій в боковій оклюзії (правій чи лівій) в контакті ікла (праві чи ліві), а всі решта зуби поза контактом.

Оклюзія "групових" контактів - різновидність двосторонньої "захисної” оклюзії, при якій ікла та декілька бокових зубів робочої сторони мають контакти в боковій оклюзії, на балансуючій стороні - дезоклюзія зубів.

Ці три оклюзійні концепції відповідають інтактним зубним рядам дорослого та можуть бути визначені як " оклюзійна норма ".

Збалансована оклюзія -- оклюзія, при якій зуби при всіх рухах нижньої щелепи мають рівномірний контакт як на робочій, так і на балансуючій стороні. Така оклюзія повинна створюватися при протезуванні беззубих щелеп.

Прийнятна оклюзія -- оклюзія, при якій існують відхилення від "оклюзійної норми", але наявна адаптація зубо-щелепної системи до цих відхилень, немає дисфункційних розладів, оклюзія естетично задовільняє хворого і не потребує лікування.

Неприйнятна оклюзія -- оклюзія, що має відхилення від "оклюзійної норми" при наявності симптомів порушення функції та недостотної адаптації зубощелепної системи; при цьому виявляються структурні та функціональні порушення, може бути показане лікування.

"Ідеальна" оклюзія має ідеалізовані характеристики, рідко зустрічається, використовується з метою порівняння з існуючими оклюзіями.

"Лінгвалізована" оклюзія пропонується рядом авторів для постановки штучних зубів знімних протезів при повній відсутності зубів, а також для створення оклюзійних контактів при виготовленні протезів на імплантатах. При цьому передбачається контакт піднебінних горбів молярів та других верхніх премолярів з ямками нижніх одноіменних зубів по принципу " пестик - ступка", а решта горбів цих зубів поза контактом з антагоністами.

Таким чином, оклюзійні контакти зміщені язично, що забезпечує безперебійні бокові рухи нижньої щелепи при жуванні, розподіляє жувальний тиск по центру альвеолярного паростка, покращує стабілізацію протезів.

 

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 181 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав