Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Свідомість і мислення. Проблема ідеально

Читайте также:
  1. II.2. Глобальная демографическая проблема
  2. II.3. Глобальная продовольственная проблема
  3. III кисәк. Кешелекнең хәзерге глобаль проблемалары
  4. IV Позиция России в отношении двух концепций: проблема диалога
  5. А теперь хотелосьбы сказать о ПРОБЛЕМАХ ОБРАЗОВАНИЯ В РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ, В ТАВДИНСКОМ ГОРОДСКОМ ОКРУГЕ
  6. А) Проблема смертной казни
  7. Азақ-ң әлеу. экол.проблемалары табиғи орта-ң бұзылу процесі.
  8. Азақстан экономикасына шетелдік капиталды тарту проблемалары
  9. Азіргі заманғы ғаламдық экологиялық және экономикалық проблемалар, олардың Қазақстандағы ерекшеліктері
  10. Актуальность и проблематика детектирования NO, продуцируемого в организме. Спектральные свойства NO, требуемые аналитические параметры и выбор аналитического диапазона.

Київ – 2012

 

 

Зміст

 

Свідомість і мислення

Введення

Свідомість - це особливий стан, властиве тільки людині, у якому йому одночасно доступний і світ, і він сам. Свідомість миттєво пов'язує, співвідносить те, що чоловік побачив, почув, і те, що він відчув, подумав, пережив. Багато філософів визначають свідомість як диво з див світобудови, як великий милостивий дар людині, бо лише у свідомості він даний сам себе як "я", спрямоване до вершин духовного буття, піднесеної любові і дружби, співчуття і радості і т. д.

У свідомості дано не тільки всі знання про світ, але і вся біль світу. Не випадково, щоб угамувати біль (душову або фізичну), відключають на якийсь час свідомість за допомогою наркотиків, алкоголю і т.д. Саме тому, що у людини є свідомість, він здатний до душевного страждання; самогубство - чисто людський акт: тварини, не володіючи свідомістю, не знають і самогубства.

Мислення - це рух ідей, що розкриває суть речей. Його результатом є не образ, а деяка думка, ідея. Специфічним результатом мислення може виступити поняття - узагальнене відображення класу предметів в їх найбільш загальних і істотних особливостях.

Перш за все мислення є вищим пізнавальним процесом. Воно являє собою породження нового знання, активну форму творчого відображення і перетворення людиною дійсності. Мислення породжує такий результат, якого ні в самої дійсності, ні у суб'єкта на даний момент часу не існує. Мислення також можна розуміти як отримання нових знань, творче перетворення наявних уявлень.

Сенс проблеми свідомості.

Проблема свідомості - одна з найважчих і загадкових. Перед очима людини постає світ, розгортається видовище незліченних предметів, їх властивостей, подій і процесів; люди намагаються розгадати таємниці всесвіту, пояснити причини своїх переживань, викликаних зустріччю з красою або, навпаки, з потворним, зрозуміти сенс свого існування, відшукати витоки своїх думок і т. д. Свідомість є те незнищуване, вічне.

Пізнати, описати, визначити свідомість дуже важко, оскільки воно не існує як окремий предмет або річ. Нам все дано завдяки свідомості: воно неодмінно присутня в кожному нашому способі сприйняття, воно миттєво приводить у зв'язок, у співвіднесення наші відчуття, сприйняття, думки, почуття, причому без нашої на те згоди, а тим більше контролю. Свідомість не можна "витягнути" з цієї змістовної зв'язку, тому що поза нею воно не існує. Тому-то аж до XX ст. філософія займалася лише описом способу існування речей у свідомості, "розтягувало" у часі і просторі акт свідомості, виділяючи такі його "кроки", як відчуття, сприйняття, уявлення і так далі.

 

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав