Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Характеристики і класифікація антивірусних програм

Читайте также:
  1. D) программа
  2. I этап. Ознакомление с добровольческой программой
  3. I)Однофакторный дисперсионный анализ (выполняется с применением программы «Однофакторный дисперсионный анализ» надстройки «Анализ данных» пакета Microsoft Excel).
  4. I. Клинико - эпидемиологические характеристики геморрагических лихорадок и геморрагической лихорадки с почечным синдромом.
  5. I. Обоснование соответствия решаемой проблемы и целей Программы приоритетным задачам социально-экономического развития Российской Федерации
  6. I. ПРИКЛАДНОЕ ПРОГРАМНОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ
  7. I. ПРОГРАМА КУРСУ
  8. I. Программирование на CF Pascal
  9. I. Рабочая программа дисциплины
  10. I. Сущность общественного мнения, его характеристики и проблемы изучения.

Антивірусними називаються програми, призначені для виявлення і видалення комп’ютерних вірусів і захисту даних від руйнування. Розрізняють такі різновиди антивірусних програм:

1. фільтри, або «вартові»;

2. детектори;

3. доктори, або поліфаги;

4. ревізори;

5. імунізатори, або вакцини.

Фільтри (монітори)

Фільтр, або «вартовий» — це резидентна програма, що контролює небезпечні дії, характерні для вірусних програм, і запитує підтвердження на їх виконання. До таких дій належать:

· спроби зміни com- і exe-файлів;

· зміна атрибутів файлів;

· прямий запис на диск;

· записування у завантажувальні сектори диска;

· форматування диска.

При спробі якої-небудь програми вчинити зазначені дії «вартовий» посилає користувачу повідомлення і пропонує заборонити або дозволити відповідну дію. Програми-фільтри дуже корисні, оскільки здатні знайти вірус на найранішій стадії його існування ще до розмноження. Проте вони не «лікують» файли і диски. Для знищення вірусів слід застосувати інші програми, наприклад, лікарі. До недоліків програм-«вартових» можна віднести їх «настирливість» (наприклад, вони постійно видають попередження щодо будь-якої спроби копіювання виконуваного файла), а також можливі конфлікти з іншим програмним забезпеченням.

Детектори (сканери)

Детектори забезпечують пошук і виявлення вірусів в оперативній пам’яті і на зовнішніх носіях. Розрізняють детектори універсальні і спеціалізовані.

Універсальні детектори у своїй роботі використовують перевірку незмінності файлів шляхом обчислення і порівняння з еталоном контрольної суми. Недолік універсальних детекторів пов’язаний з неможливістю зміни вмісту.

Спеціалізовані детектори виконують пошук відомих вірусів за їх сигнатурою (повторюваною ділянкою коду). Недолік таких детекторів полягає в тому, що вони не здатні виявляти усі відомі віруси.

Детектор, що надає можливість виявляти кілька вірусів, називають полідетектором.

Лікарі (поліфаги)

Лікарем називають антивірусну програму, за допомогою якої можна виявляти і знешкоджувати («лікувати») віруси, тобто видаляти з файла тіло програми вірусу, повертаючи файли у вихідний стан. При знешкодженні вірусів середовище існування може відновлюватися або не відновлюватися. Програми-лікарі, що надають можливість відшукувати і знешкоджувати багато вірусів, називають поліфагами. До них належать досить поширені програми Doctor Web, Norton AntiVirus, Kaspersky Antivirus та ін.




Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 54 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав