Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Кубізм. Абстракціонізм.

 

 

Виконала:

студентка

3 курсу 4 групи

агрономічного факультету

Черепанова В.В.

Керівник:

Волошан М.М.

 

Харків 2014

Кубізм

Кубізм (Cubism), модерністська течія в живопису (і в меншій мірі в скульптурі) 1-й чверті 20 століття. Його виникнення відносять до 1907 і пов'язують з творчістю Пікассо і Брака, зокрема з картиною Пікассо "Авиньонскі дівиці", на якій зображені деформовані, вульгаризовані фігури, а перспектива і світлотінь відсутні.

Кубізм означав повний розрив з реалістичним зображенням натури, переважали в європейській живопису з часів Ренесансу. Мета Пікассо і Брака - конструювання об'ємної форми на площині, розчленування її на геометричні елементи. Обидва художника тяжіли до простих, відчутним формам, нехитрим сюжетам, що особливо характерно для раннього періоду Кубізму, так званого "​​сезанновского" ​​(1907-1909 рр.), Сформованого під впливом африканської скульптури та робіт Сезанна. Потужні обсяги як би укладаються на полотно, колір підсилює об'єм (Пікассо "Три жінки", 1909 р).

Наступний період (1910-1912 рр.) Називають "аналітичним": предмет дробиться на дрібні грані, які чітко відокремлюються один від одного, предметна форма як би розпливається на полотні, кольору як такого практично немає (Шлюб "На честь І.С. Баха ", 1912 г.). В останньому, відомому як "синтетичний" Кубізм, картини перетворюються в барвисті, площинні панно (Пікассо "Харчевня", 1913-1914 рр.), Форми стають більш декоративними, в малюнок вводяться літерні трафарети і різні наклейки, що утворюють колажі. У цій манері разом з Браком і Пікассо пише Хуан Гріс. 1-а світова війна поклала край співпраці Брака і Пікассо, проте їх творчість мала великий вплив на інші течії, в тому числі на футуризм, орфизм, пуризм і вортіцізм.

Художники кубізму: Пікассо, Брак, Хуан Гріс

Пікассо Пабло (Picasso, Pablo) (1881-1973 рр.), Французький художник, іспанець за походженням. Скульптор, графік, живописець, кераміст і дизайнер, найбільш знаменитий, багатогранний і плідний серед сучасників. З 1900 по 1904 рр. Пікассо живе поперемінно в Парижі і Барселоні. В цей час, відоме як "блакитний період", об'єктами його творчості були бідняки, ізгої суспільства. Переважна настрій цих картин - злегка сентиментальна меланхолія, виражена похмурими холодними ефірними відтінками блакитного і зеленого.

Період з 1905 по 1907 Р. відомий як "рожевий період": художник віддавав перевагу рожево-золотистому і рожево-сірому тонам, а персонажами були мандрівні комедіанти, танцівники і акробати; картини цього періоду пройняті духом трагічного самотності знедолених.

Від експериментів з кольором і передачі настрою він звернувся до аналізу форми і разом з Браком, якого зустрів в 1907 р, стає родоначальником кубізму - мистецького спрямування, отвергавшего традиції натуралізму і зображально-пізнавальну функцію мистецтва.

У 1920-х рр. Пікассо пише деякі зі своїх найбільш відомих, класичних робіт, почасти навіяних враженнями від поїздки в Італію. В цей час він продовжує експериментувати, виявляючи близькість з сюрреалізмом. Починаючи з 1925 р Пікассо створює виразні роботи, написані в різкій, несамовитою манері. Кульмінацією стала найвідоміша живописна робота художника - "Герніка", (1937 г.), що відбила жах і мерзоту війни.

Скульптурні твори Пікассо також свідчать про мощі його непересічної фантазії, а як графік (рисувальник, офортист, літограф, ліногравёр і дизайнер в дягилевських "Російських сезонах") він вважається одним з великих художників 20 століття. Роботи Пікассо емоційні, багато з них, незважаючи на песимістичну тональність пройняті пристрасною вірою в життя. Мало хто з його сучасників володів такою здатністю представляти за допомогою образотворчих засобів жорстокість і дурість в настільки оголеному вигляді або захват всеперемагаючої любові.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав