Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Види страхування підприємницької діяльності

Читайте также:
  1. Автотранспортне страхування
  2. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  3. Аналіз зовнішньоекономічної діяльності підприємства
  4. Аналіз зовнішньої діяльності підприємства на основі системного підходу
  5. Аналіз маркетингової діяльності підприємства
  6. Аналіз основних економічних та фінансових показників діяльності підприємства
  7. Аналіз основних показників виробничо-господарської діяльності підприємства
  8. Аналіз фінансової діяльності ломбардів.
  9. Аудит витрат діяльності
  10. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Як правило, проводиться комплексне страхування промислових підприємств, до складу включаються такі види страхування:

- страхування майна організацій (підприємств), тобто основних і оборотних активів;

- страхування фінансових ризиків у частині прямих втрат доходу;

- страхування цивільної відповідальності за невиконання договірних зобов'язань, якість виробленої продукції й забруднення навколишнього середовища;

- особисте страхування працівників підприємства, пов'язане з виконанням трудових обов'язків і соціальним захистом.

Ці види страхування характеризують специфіку пакетного страхування промислових підприємств і великих торговельних, обслуговуючих організацій. Це насамперед страхування нерухомого майна, що відображає великомасштабність діяльності й наявність комплексу матеріальних об'єктів виробничого призначення.

По-друге, майнові збитки є однією з основних причин зупинки виробництва й, відповідно, втрати прибутку, тому в промисловому страхуванні значна частина коштів припадає на страхування прибутку.

По-третє, галузь "Страхування цивільної відповідальності" представлена конкретними страховими ризиками. Це види страхування, що належать до ризиків відповідальності за якість вироблених товарів, здійснюваних робіт, послуг і за експлуатацію небезпечних об'єктів. В основному вони відображають специфіку конкретної галузі або певної сфери бізнесу й за рівнем вияву, розподілу негативних наслідків характеризуються як галузеві й багатобічні ризики.

По-четверте, за галуззю "Особисте страхування" до пакета промислового страхування включаються тільки види страхування, пов'язані з охороною й поліпшенням праці працівників.

Наступним напрямом промислового страхування є страхування цивільної відповідальності організацій, передусім страхування відповідальності великих промислових організацій, що експлуатують небезпечні об'єкти.

Необхідність і значення промислового страхування зростають із розширенням обсягів виробництва, укрупненням організацій, підприємств, диверсифікованістю фінансової діяльності й з прагненням підвищити прибутковість виробничо-господарських і фінансових операцій.

Страхування фінансових ризиків ефективно впливає на керування грошовими потоками, тому що рівномірність відрахувань страхових платежів і надалі зустрічний потік коштів у формі страхового відшкодування внаслідок страхових випадків не спричиняють дестабілізації фінансового циклу підприємства.

За укладання договорів страхування підприємницької діяльності здійснюється пакетне страхування, що забезпечує зниження страхових тарифів і, відповідно, розмірів страхових внесків. Це дає можливість скоротити витрати організації порівняно зі звичайним страхуванням окремих ризиків.

З позицій фінансових результатів у разі настання страхових подій суми збитків повністю відшкодовуються страховими компаніями, не погіршуючи основних результатів діяльності, і ризик втрати фінансової стабільності значно знижується. За фінансовими наслідками промислові ризики належать до найнебезпечніших, утворюючи безпосередню небезпеку банкрутства підприємства. Водночас за страхування забезпечуються комплексний захист майнових, фінансових інтересів організацій, підприємств, перенесення основної частки відповідальності на страховика й збереження платоспроможності в майбутніх періодах.

 

Контрольні запитання

1. Що являє собою сфера стахування підприємницької діяльності?

2. Дайте визначення поняття промислового страхування.

3. Перерахуйте види страхування підприємницької діяльності.

4. Які переваги пакетного страхування підприємницької діяльності?

 

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав