Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Лекція 4: Форми та правила вітань, представлень та рекомендувань.

Читайте также:
  1. Cтенограмма из лекции 4 правила,лектор Руслана абу Ибрахима,подробный разбор о запрете фото и видео.
  2. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  3. I. Правила ведения дневника
  4. I. Правила оформления отчета по практике
  5. I. Правила оформления отчета по практике
  6. I. Правила терминов
  7. I. Предпосылки формирования философии НВ.
  8. I. Прочтите слова и объясните правила чтения буквы е
  9. I. Сопровождение перехода на новый образовательный уровень (обучение в школе) Уровень сформированности познавательной деятельности и отдельных её компонентов
  10. II. Компетенции, формируемые в результате освоения учебной дисциплины

 

Вітання має особливий вплив на сприйняття особи, перше представлення накладає відбиток на майбутнє ставлення.

Існує дві основні форми вітань:

— вербальні;

— невербальні.

Вербальні вітання. Можуть звучати наступним чином: “Добрий день!”, “Добридень!”, “Доброго здоров’я!”, “Вітаю!”, “Здрастуйте!” і т.д. Використовуючи вербальну форму привітання, необхідно завжди дотримуватись наступних правил:

1. якщо з Вами привітались в певній формі, відповідь має бути синонімічною, але не ідентичною;

2. будь-яке вербальне вітання має супроводжуватись поглядом і невеликою посмішкою.

Невербальні вітання. Вітання, які здійснюються без допомоги мовного апарату, як-то: рухи головою, уклін, потискання рук, вітання рукою, поцілунок руки, обійми, вітання з використанням головного убору.

Уклін. Найчастіше використовується, коли необхідно одночасно привітатись з великою кількістю осіб, коли зібрання є достатньо великим. Як правило, на всіх прийняттях особисто вітаються з господарем і господинею, а до решти аудиторії вітаються через уклін. У разі запізнення або раннього від’їзду також вітаються та прощаються через уклін. Уклін: руку на серце, уклін, погляд. Якщо уклін відбувається під час ходи і руки зайняті, то уклін виконується головою.

Потискання руки. При цьому виді невербального вітання особливої ваги набуває відстань (особа не повинна тягнутись, щоб привітатись з вами, і в той же час ви не повинні займати її життєвий простір). Допускаються вітання через потискання руки не тільки між чоловіками, але й між жінками, і між жінками та чоловіками. Але жінки завжди вітаються тільки кінцівками пальців.

У вітаннях між чоловіками діє правило старшинства: першим вітається особа старша за віком, посадою, титулом, рангом. У вітаннях між жінками діє те ж саме правило за виключенням фактору віку — вік не враховується. У вітаннях між чоловіками і жінками ініціатива вітання завжди залишається за жінкою.

Подружні пари. На офіційних заходах дружина має знаходитись праворуч від свого чоловіка, оскільки за традицією злива завжди знаходилась холодна зброя. Вітання відбувається за наступною схемою: першими вітаються жінки (ініціатива вітання за господинею); потім синхронно господиня вітається з гостем, а гостя з господарем, останніми вітаються чоловіки (ініціатива знову ж таки за господарем). Після церемонії вітання господиня супроводжує гостя, а господар гостю. В більшості випадків чоловіки мають пропустити першими до приміщення жінок, а потім зайти самі. Проте існують випадки, коли цього правила не додержуються, наприклад, в разі якщо жінки не знають подальшої дороги.

Вітатись через потискання руки дозволяться, порівнявшись умовної лінії вітання. При необхідності уникнути вітання, особа має тримати в правій руці будь-який зайвий предмет. Особи, не представлені одна одній, не мають права вітатись через потискання руки.

Вітання в приміщенні. Коли до приміщення, де сидять чоловіки, заходить чоловік, перші мають при піднятись або імітувати при вставання, так само відбувається, коли чоловік виходить. Коли до приміщення, де знаходяться чоловіки, заходить жінка, чоловіки мають встати і привітатись. Якщо жінка заходить до приміщення, наповненого жінками, останні лише імітують при вставання. Коли чоловік заходить до приміщення, де знаходяться жінки, останні залишаються на своїх місцях і не встають вітаючись.

Заходячи в термінових справах до керівника в кабінет, не потрібно стукати, але зайшовши до кабінету, необхідно спитати, чи вчасно або доречно. Ініціатива вітання щодо відвідувача належить керівнику. Класично він має при піднятись і привітатись з чоловіком, а що стосується жінки, то — встати і вийти їй на зустріч.

Вітання рукою. Є доречним з великою кількістю осіб. Як правило, виконується правою рукою.

Поцілунок. В деяких країнах прийнято вітатись через поцілунок — слов’янські країни, Арабський Схід і т.д. У Великобританії також у ХV ст. існував звичай поцілунком вітатись з господарями та їх дітьми.

Сьогодні така форма припустима лише:

— за наявності тривалих і міцних дружніх стосунках між сторонами;

— в країнах, де це вважається частиною етикету;

— у вигляді імітації поцілунку.

Обійми. Як вид привітання є логічним продовженням потискання руки або поцілунку. Допустимі лише при давніх дружніх стосунках між сторонами. Здійснюються у вигляді потискання ліктя або плеча.

Поцілунок руки. Як правило, на офіційних заходах руку цілують коронованим та духовним особам. Особливості: такий вид вітання припустимий у відносно закритому приміщенні; він ініціюється тією особою, якій цілуватимуть руку; відбувається або на початку або по закінченню заходу, але не під час; супроводжується іншими невербальними елементами (цілуючи руку духовній особі необхідно стояти на правій нозі, але тільки в тому разі, якщо ви з нею однієї віри); цілують праву руку, за винятком жінок коронованих осіб, яким цілують ліву руку. Поцілунок руки — це лише імітація поцілунку, потім необхідно впіймати погляд особи.

Вітання за допомогою капелюху. Існує тільки між чоловіками на відкритому просторі, або у випадку, коли інша форма вітання є недоречною.

Правило перчатки. Жінки, вітаючись одна з одною, мають обов’язково знімати перчатку, привілеєм не знімати перчатку в жодному випадку володіють лише короновані особи жіночої статі. Вітаючись з чоловіками, жінки можуть не знімати перчаток. Чоловіки у привітанні між собою, а тим більше з жінкою завжди знімають перчатки.

Форми представлень.

Функції особи, що представляє незнайомих людей одне одному, виконує господиня або господар, іноді спеціально вповноважений упорядник. Непредставлені особи не мають права вітатись і спілкуватись. за загальним правилом жінці представляють чоловіка, а не навпаки. Старшому за посадою, рангом, віком представляють молодшого. Представитись самостійно має право лише чоловік, і лише у виняткових випадках. Рекомендування може відбуватись в очній і заочній формі. Перша форма більш популярна, До ПІБ додається коротка характеристика з переліком достоїнств, вказівкою на рід занять, образ життя і т.д. Друга використовується, коли немає можливості звернутись до першої форми, іноді у формі надсилання візитної картки.

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 69 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав