Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сутність і ф-її фінансового ринку

Читайте также:
  1. ATL та BTL на сучасному ринку маркетингових комунікацій
  2. I. Сутність ринку та її функції
  3. III.Перспективи розвитку фінансового ринку України.
  4. Алгоритм розрахунку показників фінансового стану підприємств
  5. АНАЛІЗ ВАЛЮТНОГО РИНКУ ТА ОПЕРАЦІЙ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ
  6. Аналіз власне ринку
  7. Аналіз ринку
  8. Аналіз ринку: незалежний автосервіс.
  9. Аналіз фінансового стану позичальника
  10. Асиметрія розвитку фінансового сектора

Призначення фінансового ринку полягає в забезпеченні належних умов для залучення підприємствами необхідних коштів і передача тимчасово вільних фінансових ресурсів. Роль фінансового ринку стосовно двох інших суб’єктів фінансових відносин держави і фізичних осіб дещо інша. Держава використовує фінансовий ринок в основному для формування своїх доходів у вигляді позик,хоча деякою мірою приймає участь і у формуванні його ресурсного потенціалу. Таким чином,держава частіше виступає в ролі покупця фінансових ресурсів,ніж у ролі продавця. Фізичні особи навпаки частіше надають у борг (продають) тимчасово вільні грошові кошти ніж самі позичають їх, хоча споживчий кредит у сучасних умовах також досить розповсюджений. Таким чином, фінансовий ринок – це грошові відносини,що складаються в процесі купівлі-продажу фінансових активів під впливом попиту та пропозиції; це механізм купівлі-продажу різноманітних фінансових інструментів (фінансових активів).

Мета функціонування фінансового ринку – забезпечити національне господарство країни фінансовими ресурсами для ефективного економічного зростання та досягнення певного рівня життя всіх членів суспільства. Він включає всю сукупність грошових ресурсів країни,що знаходяться в постійному русі та обсяг яких визначається попитом та пропозицією з боку різних суб’єктів.

Функції:

1)активна мобілізація тимчасово вільного капіталу з різноманітних джерел. Цей вільний капітал, що знаходиться у формі суспільних заощаджень (грошових та ін. фін ресурсів населення, під-ств, державних органів),невитрачених на поточне споживання і реальне інвестування,залучається через механізм фінансового ринку окремими його учасниками для наступного ефективного його використання в економіці країни.

2) ефективний розподіл закумульованого вільного капіталу між численними його місцевими споживачами. Механізм функціонування фін ринку забезпечує виявлення обсягу й структури попиту та окремі фінансові активи і своєчасне його задоволення в розрізі всіх категорій споживачів,які тимчасово потребують залучення капіталу із зовнішніх джерел.

3) визначення найбільш ефективного напрямку використання капіталу в інвестиційній сфері. Задовольняючи значний обсяг і широке коло інвестиційних потреб суб’єктів господарювання,механізм фінансового ринку через систему ціноутворення на окремі фінансові інструменти виявляє найбільш ефективні сфери й напрямки інвестиційних потоків з позиції забезпечення високого рівня дохідності використовуваного в цілях капіталу.

4) формування ринкових цін на окремі фін інструменти,що найбільш об’єктивно відображають співвідношення яке складається між її пропозицією та попитом, ринковий механізм ціноутворення дозволяє врахувати поточне співвідношення попиту та пропозиції по різноманітних фін інструментах,що формує відповідний рівень цін на них.

5) надання кваліфікованого посередництва,як продавцям так і покупцям фін інструментів. У системі фін ринку діють різноманітні фін посередники (дилери,брокери,трейдери,страхові брокери,валютні брокери та ін..),які спеціалізуються на надані посередницьких послуг у певних секторах фін ринку.

6)Формування умов для мінімізації фінансового й комерційного ризиків у межах ринкової системи. Фінансовий ринок сформував свій власний механізм страхування цінового ризику.

7)прискорення оборотності капіталу,що сприяє активізації економічних процесів. Забезпечуючи мобілізацію розподілу та ефективне використання вільного капіталу,задоволення в найкоротший термін потреби в ньому окремих суб’єктів фін ринок сприяє прискоренню оборотності використовуваного капіталу,кожен створює додатковий прибуток і приріст нац. Доходу в цілому.


12. Структура фінансового ринку

Сучасна систематизація фін рин виділяє різні їх види у відповідності з такими ознаками )

--За видами фін інструментів що обертаються на ФР: кредитний, валютний, фондовий, страховий, золота.

За періодом обігу фін активів: грошей, капіталу;За організаційними формами фун-ння: організований(біржовий), неорганізований(поза бірж);За регіональною ознакою: місцевий, регіональний, національний, світовий.;

За терміновістю реалізацій умов угод: ринок з негайною реалізацією умов угод(спот), з реалізацією умов угод в майбутньому періоді(строковий);За умовами обігу фін інструментів: первинний, вторинний.

Кредитний ринок - це механізм купівлі-продажу вільних кредит ресурсів і окремих фін інструментів що їх обслуговують, обіг яких здійснюється на умовах терміновості, зворотності, платності, інколи гарантованості.

Валютний ринок - механізм купівлі-продажу іноземної валюти і фін інст. Що обслуговують операції з нею. Дозволяє задовольнити потреби суб’єктів господарювання в іноземній валюті для здійснення зовнішньо економ операцій, забезпечити мінімізацію пов’язаних з цими операціями фін ризиків, установити реальний валютний курс за окремими видами іноземної валюти.

Фондовий ринок(цінних паперів) – механізм куп-прод різних видів цінних паперів, емітованих під-ствами, різними фін інститутами та державою. Функціонування цього ринку дозволяє впорядкувати і підвищити ефективність багатьох економ процесів і в першу чергу процесу інвестування тимчасово вільних фін ресурсів.

Страховий ринок – механізм куп-прод страхового захисту в формі різних страхових продуктів які пропонуються страховими компаніями. Суб’єкти цього ринку що здійснюють пропозицію страхового захисту сприяють акумуляції й ефективному перерозподілу капіталу використовуючи накопичувані кошти в інвестиційних цілях

Ринок золота та інш дорогоцінних металів – мех. Куп-прод дорогоцінних металів і в пршу чергу золота. На цьому ринку здійснюються операції страхування фін активів забезпечення резервування цих активів для придбання необхідної валюти в процесі міжнородних розрахунків, здійснення фін спекулятивних угод, цей ринок задовольняє також потреби в промислово-побутовому споживанні цих металів

----За періодом обігу фінансових активів (інструментів) виділяють такі види фінансових ринків:

Ринок грошей – мех. Куп-прож фін інструм і фін послуг усіх раніше розглянутих видів фін ринків з терміном обігу до 1 року. Функ-вання цього короткострокового сектора фін ринків дозволяє під-ствам вирішувати проблеми поповнення нестачі грош активів для забезпечення поточної платоспроможності, а також ефективного їх використання за наявності тимчасово вільно залишку.

Ринок капіталу – мех. Куп-прод ринкових фін інструментів з терміном обігу більше 1 року. Функ-ння ринку капіталу дозволяє під-ствам вирішувати проблеми формування інвестиційних ресурсів для реалізації реальних інвестиційних проектів а також ефективного фін інвестування.

-За організаційною структурою: 1)організований(біржовий) ринок-представлений системою фондових і валютних бірж. На цьому ринку забезпечується концентрація попиту та пропозиції в одному місці, встановлюється найбільш об’єктивна система цін на окремі фін інструменти й послуги, проводиться перевірка фінансового стану емітентів основних видів цінних паперів, що допускаються до торгів. Процедура торгів носить відкритий характер. Гарантується виконання укладених угод.

2) неорганізований(позабіржовий) ринок-являє собою різновид фін ринку на якому здійснюється купівля-продаж фін. Інструментів угоди за якими не реєструються на біржі. Цей ринок х-ється більш високим рівнем фін ризику(оскільки фін інструменти, що обертаються на ньому не проходили процедуру перевірки на біржах або були в процесі лістингу відхилені), більш низьким рівнем юридичної захищеності покупців, меншим рівнем їх поточної інформованості тощо. Водночас цей ринок забезпечує обіг широкої номенклатури фін інструментів, задовольняє потреби окремих інвесторів у фін інструментах з високим рівнем ризику які відповідно приносять більш високий рівень доходу(або значні збитки); більшою мірою забезпечує таємницю здійснення окремих угод.

За регіональною ознакою: 1)Місцевий фін ринок-представлений в основному операціями комерційних банків, страхових компаній, неорганіз торговців з цінними паперами з їх контрагентами-місцевими суб’єктами господарювання та населенням.

2)Регіональний фін ринок – ф-ціонує в масштабах області або республіки і поряд з місцевими неорганізованими ринками включ систему регіональних фондових і валютних бірж.

3) національний фін ринок включ всю систему фін ринків країни, усі їх види та організаційні форми.

4)світовий фін ринок є складовою частиною світової фін системи; в нього інтегровані нац. фін ринки країн з відкритою економікою. Збільшення обсягу операцій на світовому фін ринку х-зує процес його глобалізації, що забезпечує розширення доступу продавців і покупців фін інструментів до операцій на ринках інших країн.

---За терміновістю реалізації угод: 1) ринок з негайною реалізацією умов угод х-зує ринок фін інструментів укладені угоди на якому здійснюються в обумовлений короткий період часу(як правило впродовж 24год)

2)ринок з реалізацією умов угод у майбутньому періоді(ф’ючерний. Опціонний і т д) – предметом обігу на цьому ринку є як правило фондові валютні і товарні деривативи(похідні цінні папери)

---За умовами обігу фін інструментів: 1) Первинний ринок – ринок цінних паперів, на якому здійснюється первинне розміщення їх емісії. Це розміщення зазвичай організує андерайтер – інвестиційний дилер, який самостійно або з групою інших андерайтерів купує весь або основний обсяг емітованих цінних паперів(акцій. Облігацій і т д) з метою наступного їх продажу інвестором дрібними партіями.

2)вторинний ринок – х-зує фондовий ринок де постійно обертаються цінні папери раніше продані на первинному ринку.

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав