Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Державний кредит і державний борг

Читайте также:
  1. B012300 - Әлеуметтік педагогика және өзін - өзі тану» мамандығы, 3 курс, 3кредит қ/б
  2. Fitch предупредил США о том, что страна вновь рискуют потерять высший кредитный рейтинг
  3. II категория. Проблемные кредитные организации
  4. II Кредиты и другие заемные средства
  5. VI. Кредитная деятельность банка
  6. А) в межах кредитового залишку на рахунку;
  7. Автоматизація внутрішньо банківських розрахункових, кредитних і депозитних операцій.
  8. Азиатско-Тихоокеанский Банк выпустил аккредитивы в юанях
  9. Аккредитацию организаций, управляющих имущественными правами на коллективной основе.
  10. Аккредитивымогут быть двух видов: покрытые (депонированные) и непокрытые (гарантированные).

Як економічна категорія державний кредит – сукупність економічних відносин між державою в особі органів влади і управління, з одного боку, і резидентами (фізичними й юридичними особами) та нерезидентами (у тому числі іноземними державами й міжнародними фінансовими інститутами), з іншого, при яких держава традиційно виступає у ролі позичальника, кредитора або гаранта.

Матеріально-речовим втіленням державного кредиту є рух позичкового капіталу в результаті вторинного перерозподілу ВВП. Кошти, які мобілізуються за допомогою державного кредиту, не формують окремого фонду, а перерозподіляються, як правило, через бюджет.

За юридично-правовим статусом державний кредит можна трактувати як врегульований нормами права механізм залучення додаткових коштів державою або сукупність особливих фінансових правовідносин, передбачених нормативно-правовими актами, що обумовлюються політико-економічними прерогативами держави у процесі залучення нею тимчасово вільних коштів на засадах добровільності, зворотності, платності й терміновості.

У традиційному розумінні державний кредит виникає як реакція на бюджетні дефіцити, зумовлені неекономним, нераціональним використанням коштів або додатковими державними видатками, що перевищують обсяг державних доходів і зумовлені економічними, соціальними й політичними причинами.

Поняття державного кредиту тісно пов’язане з поняттям державного боргу. Фактично можна сказати, що державний борг є неминучим і закономірним наслідком застосування державного кредиту. Державний борг як економічна категорія визначає економічні відносини, що виникають між державою як позичальницею та її кредиторами (резидентами і нерезидентами) з приводу перерозподілу частини вартості ВВП на умовах терміновості, платності й зворотності.

За умовами залучення коштів розрізняють внутрішній і зовнішній державний борг.

Внутрішній державний борг – це строкові боргові зобов'язання Уряду України в грошовій формі, що виникли в результаті запозичень на внутрішньому ринку. Державний борг можна класифікувати за типом кредитора і за типом боргового зобов'язання. Внутрішній державний борг за типом кредитора можна представити у вигляді заборгованості перед:

· юридичними і фізичними особами;

· банківськими установами й іншими органами управління.

За типом боргового зобов'язання внутрішній борг держави поділяється на заборгованість за:

· довгостроковими облігаціями;

· середньостроковими облігаціями;

· короткостроковими облігаціями і векселями;

· кредитами, отриманими на фінансування дефіциту бюджету;

· відсотками, нарахованими по кредитах, отриманих на фінансування дефіциту бюджету.

До складу внутрішнього державного боргу входять:

¨ позики Уряду України;

¨ позики, що здійснені при безумовній гарантії Уряду України для забезпечення фінансування загальнодержавних програм.

Внутрішній державний борг України включає заборгованість минулих років і заборгованість, яка виникає щорічно за новими борговими зобов'язаннями Уряду України. Внутрішній державний борг формується в результаті випуску державних цінних паперів, одержання кредитів і виникнення інших боргових зобов'язань.

Зовнішній державний борг – це строкові боргові зобов'язання Уряду України, що виникли в результаті запозичень держави на зовнішньому ринку.

Зовнішній державний борг класифікується за типом кредитора і за типом боргового зобов'язання. За типом кредитора зовнішній борг держави поділяється на заборгованість із:

· позик, отриманих від міжнародних фінансових організацій;

· позик, наданих іноземними державами;

· позик, наданих під гарантії Уряду України;

· позик, наданих іноземними комерційними банками;

· позик, наданих іншими категоріями кредиторів.

Зовнішній борг за типом боргового зобов'язання класифікується як заборгованість за:

· довгостроковими облігаціями;

· середньостроковими облігаціями;

· короткостроковими облігаціями і векселями;

· позиками, не віднесеними до перерахованих вище категорій.

Зовнішній державний борг складається з:

¨ позик на фінансування дефіциту Державного бюджету і погашення зовнішнього державного боргу;

¨ позик на підтримку національної валюти;

¨ позик на фінансування інвестиційних і інституційних проектів;

¨ гарантій іноземним контрагентам щодо виконання контрактних зобов'язань у зв'язку з некомерційними ризиками;

¨ державних гарантій, що надаються Кабінетом Міністрів України для кредитування проектів, фінансування яких передбачено Державним бюджетом України.

До позик, що спрямовуються на фінансування Державного бюджету України і погашення зовнішнього державного боргу, відносяться:

§ позики Світового Банку на структурну перебудову фінансового сектора;

§ позики на реформування державного управління;

§ інші позики.

У зв'язку з обмеженістю валютних ресурсів України і наявністю негативного сальдо платіжного балансу, Україна здійснює запозичення у МВФ із метою підтримки курсу національної валюти. Розпорядником фінансових ресурсів, отриманих від МВФ по лінії «Розширеного фінансування», виступає НБУ.

Позики на фінансування інвестиційних та інституційних проектів надаються Світовим Банком з метою:

· розвитку вугільної промисловості, енергетики, системи теплопостачання, енергозбереження, водопостачання;

· надання технічної допомоги державним установам у сфері приватизації;

· реалізації інвестиційних проектів муніципальної інфраструктури;

· поліпшення сільськогосподарського виробництва, модернізацію технологій, що застосовуються в сільському господарстві;

· інше

Кредити під гарантії Уряду надають Світовий Банк і ЄБРР. Позичальниками по таких кредитах можуть бути державні банки, державні адміністрації, державні підприємства. Так, НБУ під гарантію Уряду отримав дві кредитні лінії на фінансування малого і середнього бізнесу.

За формою залучення коштів державний борг поділяється на державні запозичення і державні гарантії.

Державне запозичення – це залучення Україною в особі КМУ через Міністерство фінансів України коштів, майна і майнових прав, що передбачає прийняття зобов'язань у відношенні коштів на умовах строковості і платності. Розрізняють внутрішні і зовнішні державні запозичення.

Внутрішнє запозичення – це державне запозичення, що здійснюється шляхом укладання угод з резидентами України про позики і випуск державних цінних паперів, розміщуваних на внутрішньому ринку.

Зовнішнє запозичення – державне запозичення, що здійснюється шляхом укладання угод з нерезидентами України про позики і випуск державних цінних паперів, розміщуваних на зовнішньому ринку.

Державна гарантія – це зобов'язання України в особі КМУ, що діє через Міністерство фінансів України, в цілому або частково здійснити платежі на користь кредитора у випадку невиконання позичальником зобов'язань по поверненню коштів на умовах платності й зворотності. Розрізняють два види державних гарантій: внутрішню і зовнішню.

Внутрішня державна гарантія – це гарантія Уряду України по зобов'язаннях позичальника, що виникла перед резидентами України.

Зовнішня державна гарантія – це гарантія Уряду України по зобов'язаннях позичальника, що виникла перед нерезидентами України.

При наданні державних гарантій виникає потенційний державний борг, що стає реальним в умовах відшкодування кредитору суми зобов'язань позичальника, по яких держава виступала гарантом.

Залежно від терміну залучення коштів розрізняють:

· короткостроковий державний борг (з терміном погашення до 1 року);

· середньостроковий державний борг (з терміном погашення від 1 до 5 років);

· довгостроковий державний борг (з терміном погашення від 5 років і більше).

Основними причинами виникнення й зростання державного боргу України є:

1. Дефіцит Державного бюджету України.

До 1995 року покриття дефіциту Державного бюджету здійснювалося шляхом прямої емісії НБУ, що призвело до знецінення грошових заощаджень населення і суб'єктів підприємницької діяльності, розвитку гіперінфляції в Україні. Це спонукало Уряд перейти до фінансування дефіциту бюджету за рахунок неемісійних джерел, що спричинило розвиток ринку державних боргових зобов'язань.

З 1996 року погашення дефіциту бюджету стало здійснюватися переважно за рахунок зовнішніх і внутрішніх запозичень держави. Для фінансування дефіциту Державного бюджету України залучаються кошти Світового Банку, Європейського Союзу, Японії, США та інших кредиторів.

Умовою надання іноземних кредитів є реалізація Україною проектів реформування економіки і виконання програми макроекономічної стабілізації в країні.

2. Дефіцит платіжного балансу України.

Всі операції між резидентами країни (включаючи споживачів, підприємців і державні установи) і нерезидентами знаходять своє відображення в платіжному балансі держави. Платіжний баланс складається з балансу поточних операцій (до якого відноситься торгівельний баланс і баланс товарів і послуг), балансу руху капіталу та офіційних резервів держави.

Дефіцит балансу поточних операцій свідчить, що надходження від українського експорту товарів і послуг не покривають витрат по імпорту. Дефіцит балансу поточних операцій може бути покритий у результаті:

· залучення іноземних кредитів;

· відмовлення від власності на деякі активи на користь нерезидентів і тієї частини імпорту, що держава не здатна профінансувати за рахунок зовнішніх надходжень.

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 52 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав