Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сутність фінансів підприємств, їх функції і характеристика.

Читайте также:
  1. A. Моторні функції верхніх кінцівок
  2. I. Сутність ринку та її функції
  3. Австралия. Общая физико-географическая характеристика.
  4. Амплитудо-частотная характеристика. Показывает зависимость амплитуды от частоты.
  5. Баланс підприємства: сутність, мета складання, структура, взаємозв’язок з рахунками.
  6. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  7. Банківська система, її характеристика.
  8. Безробіття: сутність, види та соціально-економічні наслідки. Закон Оукена.
  9. Бенчмаркінг як альтернатива маркетингового дослідження: сутність, функції, види.
  10. Биогеоценоз и биоценоз. Их Характеристика. И 6й

Фінанси підприємств є базовою сферою всієї фінансової системи країни. Вони займають визначальне положення в цій системі, оскільки охоплюють найважливішу частину всіх грошових відносин у країні, а саме фінансові відносини в тій сфері суспільного відтворення, де створюється суспільний продукт, національне багатство й національний доход - основні джерела фінансових ресурсів країни. Тому від стану фінансів підприємств залежить можливість задоволення суспільних потреб, поліпшення фінансового стану країни.

Таким чином, роль фінансів підприємств полягає в такому:

1. Розподіляючи й перерозподіляючи національний доход і частину національного багатства на загальнодержавному рівні, фінанси підприємств забезпечують формування фінансових ресурсів країни, що використовуються для формування бюджету й державних позабюджетних фондів.

2. У ході розподілу й перерозподілу національного доходу та національного багатства на рівні підприємств вони забезпечують сферу матеріального виробництва необхідними фінансовими ресурсами для безперервного процесу розширеного відтворення.

3. На рівні виробничих колективів за допомогою фінансів підприємств формуються такі грошові фонди, як фонди оплати праці й матеріального стимулювання, здійснюються програми соціального розвитку колективів підприємств.

4. Важливою є роль фінансів підприємств у забезпеченні балансу в національному господарстві між матеріальними й грошовими фондами, призначеними для цілей споживання й накопичення. Від ступеня забезпечення такої збалансованості багато в чому залежать стабільність національної грошової одиниці, грошовий обіг, стан платіжно-розрахункової дисципліни та ін.

5. Фінанси підприємств можуть служити важливим інструментом державного регулювання економіки. З їх допомогою здійснюється регулювання розподілу виробленого продукту, забезпечується фінансування потреб розширеного відтворення на основі оптимального співвідношення між коштами, спрямованими на споживання, та коштами, спрямованими на накопичення. Фінанси підприємств можуть використовуватися для регулювання галузевих пропорцій у ринковій економіці, сприяти прискоренню розвитку окремих галузей економіки, створенню нових виробництв і сучасних технологій, прискоренню науково-технічного прогресу.

Фінанси підприємств являють собою сукупність економічних відносин, що виникають у процесі виробництва, розподілу й використання ВВП і частини національного багатства та пов'язаних з утворенням, розподілом і використанням валового доходу, грошових накопичень і фінансових ресурсів підприємств. Відносини, що визначають сутність даної категорії, мають грошову форму прояву.

Фінансові відносини, що визначають сутність даної категорії, прийнято характеризувати як грошові відносини, що виникають у процесі розширеного відтворення, а саме:

1) між підприємствами та іншими суб'єктами господарювання;

2) між підприємствами та бюджетною системою;

3) між підприємствами та фінансово-кредитною системою;

4) між підприємствами та організаціями вищого рівня;

5) усередині різних об'єднань підприємств;

6) усередині підприємства.

Фінансові відносини з іншими підприємствами й організаціями включають відносини з постачальниками, покупцями, будівельно-монтажними й транспортними організаціями, поштою, телеграфом, зовнішньоторговельними й іншими організаціями, митницею, підприємствами, установами, організаціями іноземних держав.

Відносини підприємств з бюджетною системою включають відносини підприємств із бюджетами різних рівнів, пов'язані з перерахуванням податків і зборів у ці бюджети, здійсненням фінансування з них, а також між підприємствами й державними цільовими централізованими фондами (Пенсійним, соціального страхування та ін.).

Відносини підприємств з фінансово-кредитною системою – це, насамперед, фінансові відносини підприємств з комерційними банками як у частині організації безготівкових розрахунків, так і стосовно одержання й погашення кредитів, а також сплати відсотків по них. Крім відносин підприємств з банками, у цю групу входять відносини підприємств зі страховими компаніями, що полягають у перерахуванні коштів на соціальне й медичне страхування, а також страхування майна підприємств.

Фінансові відносини підприємств з організаціями вищого рівня включають відносини з приводу формування й використання коштів централізованих грошових фондів, які в умовах ринкових відносин є об'єктивною необхідністю. Особливо це стосується фінансування інвестицій, поповнення обігових коштів, фінансування імпортних операцій, наукових досліджень, у тому числі й маркетингових.

Фінансово-промислові групи створюються, як правило, з метою об'єднання фінансових зусиль підприємств у напрямку розвитку й підтримки виробництва, одержання максимально можливого фінансового результату.

Фінансові відносини усередині підприємства включають відносини між окремими підрозділами підприємства (філіями, цехами, відділами, бригадами тощо), відносини з робітниками та службовцями, а також з акціонерами й інвесторами підприємства.

Фінанси підприємств виконують такі функції: розподільну, контрольну та функцію формування грошових фондів.

Під розподільною функцією фінансів підприємств варто розуміти забезпечення діяльності підприємств у процесі розподілу ВВП і національного багатства.

Під контрольною функцією фінансів підприємств варто розуміти внутрішньо властиву їм здатність об'єктивно відображати й тим самим контролювати стан економіки підприємства, галузі, усього національного господарства та активно впливати на їх діяльність. Фінанси підприємств за допомогою певних фінансових категорій (прибутку, рентабельності й ін.) реалізують властиву їм контрольну функцію. Так, розмір прибутку, рівень рентабельності виробництва визначають ступінь результативності господарської діяльності даного підприємства. Наявність позареалізаційних збитків і втрат свідчить про безгосподарність у роботі підприємства. К онтрольна функція сприяє вибору найбільш раціонального режиму виробництва й розподілу валового продукту та національного доходу (як частини ВВП) на підприємстві та у національному господарстві в цілому.




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав