Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 1. Интеллектуальная собственность как право на

Читайте также:
  1. F) До прекращения дела обвиняемому должно быть разъяснено право возражать против такого основания.
  2. Gl] Тема 9.Законность и правопорядок. Мировой правопорядок
  3. I . Понятие и признаки правовых норм.
  4. I. Нормативно-правовые акты
  5. I. Нормативно-правовые акты
  6. I. Нормативно-правовые документы, регламентирующие деятельность учителя информатики
  7. I. Нормативные правовые акты
  8. I. Понятие, признаки и предпосылки правовых отношений.
  9. I. Понятие, признаки и предпосылки правовых отношений.
  10. I. Правовой обычай.

Порівняльна характеристика традиційної та розвивальної технологій навчання

  Традиційне (пояспювальио- ілюст ративне) навчання Розвивальне навчання
Мета формування знань, умінь, навичок навчання способам навчальної діяльності
Характер мотивації зовнішня, засобами оцінки, змагання, заохочення, покарання внутрішня, з опорою на пізнавальний інтерес, внутрішні потреби особистості
Стиль спілкування авторитарний стиль, примушення діловий, демократичний стиль спілкування
Методи навчання пояснювально- ілюст ративний; дія за зразком: формування понять від конкретного до загального логіка наукового пізнання: від загального до конкретного; розв'язання навчальних задач
Можливість саморозвитку самостійними є тільки домашні завдання та самостійні роботи на уроках, але вони не несуть розвивальної функції. Оскільки є переважно репродуктивними задача вчителя полягає у пробудженні інстинкту самовдосконалення, активної самостійної діяльності
Формування відповідальної' о ставлення до навчання полягає в усвідомленні учнем поставленої вчителем задачі та активності у виконанні команд націленість на розвиток рефлексії, потягу до знань та творчого підходу до розв'язання навчальних задач
Форми навчання фронтальні колективні, групові

Очевидно, що за системою Ельконіна-Давидова викладан­ня курсу „Природознавство" відрізняється від традиційного.

Взаємодія сторін навчального процесу.

По способам взаємодії учасників навчального процесу в системі розвивального навчання надаються певні рекомендації.

1. Традиційний для сучасної школи варіант дидактичного спілкування “вчитель – учень” використовується лише для визначення проблеми.

2. Робота у парі “учень-учень”. Вона особливо важлива у сфері самоконтролю і самооцінки.

3. Групова робота, якій вчитель виступає у ролі консультанти. Поступово колективні дії сприяють індивідуальну рішення навчальних задач.

4. Міжгрупова взаємодія, яка організується під час узагальнення, висунення загальних закономірностей, при формуванні фундаментальних положень, які необхідні для наступного етапу роботи.

5. Обговорення певної задачі учнем вдома з батьками, а на поточному уроці – розповідь в класі про це, точки зору учнів за проблемою.

6. Індивідуальна робота учня, до якої входить опанування прийомами самостійного пошуку знань вирішення проблеми творчих завдань.

Дії вчителя в навчальному процесі традиційної школі подібні провіднику по незнайомій місцевості. В розвиваючий школі акцент переміщується особистісну навчальну діяльність учнів, а головним завданням вчителя стає допомога в навчанні учням.

 

Об'єктами інтеграції та розділами програ­ми там виступають способи дослідження: моделювання, спос­тереження, досліди. Викладення матеріалу відбувається дедук­тивно, програма передбачає узагальнення матеріалу.

Об'єктом вивчення виступають способи побудови цілісної картини світу, способи здобуття знань про природу. У курсі вивчаються такі фундаментальні поняття: сила, час, взаємодія, система, розвиток.

Зміст програми передбачає на першому етапі роботу з чут­тєво багатим матеріалом, що розширює досвід відчуттів; на на­ступному етапі ~ створення первісної картини світу (від абст­рактних понять). У процесі вивчення курсу учнями засвоюєть­ся низка понять, що передбачені освітнім стандартом.

Основною навчальною задачею виступає відкриття експе­рименту як способу перевірки гіпотези.

У процесі навчання виступають пріоритетними такі мето­ди: рішення навчальних задач, моделювання, дискусії, дослід, експеримент.

Основні форми навчання: колективні та групові.

Особливості методики в цій системі спираються на організацію цілеспрямованої навчальної діяльності.

Цілеспрямована навчальна діяльність (ЦНД) відрізняється від інших видів навчальної діяльності саме тим, що спрямована на одержання на зовнішніх, а внутрішніх результатів, на досягнення теоретичного рівня мислення. ЦНД – особлива форма активності дитини, яка спрямована на зміну самого себе як суб’єкту навчання.

Методика навчання будується на проблематизації. Вчитель не тільки повідомляє дітям висновки науки, але по можливості веде їх шляхом відкриття, пропонує спостерігати за діалектним прямуванням мислення до істини, робить їх співучасниками наукового пошуку.

Навчальна задача в технології розвивального навчання схожа на проблемну ситуацію. Це незнання, зіткнення з чимсь новим, невідомим а вирішення навчальної задачі полягає в тому, щоб знайти загальний спосіб дії, принцип вирішення певного класу аналогічних задач.

При застосуванні розвивального навчання якість та об’єм роботи, яка здійснена учнем, оцінюється не з позиції її відповідності суб’єктивному уявленню вчителя про посильність, доступність знання учню, а з позиції суб’єктивних можливостей учня. Оцінка повинна відображати персональний його розвиток, досконалість навчальної діяльності. Тому, якщо учень працює на межі своїх можливостей, він неодмінно заслуговує вищої оцінки, навіть якщо з погляду можливостей іншого учня це посередній результат. Темпи розвитку особистості глибоко індивідуальні і завдання вчителя – не надати всім певний рівень знань, умінь, навичок, а розвивати мислення у кожного учня особисто.

Тема 1. Интеллектуальная собственность как право на




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав