Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Феритові фазообертачі

Читайте также:
  1. Феритові вентилі

Феритовий фазообертач складається з лінії передачі (хвилеводної, коаксіальної або полоскової), що містить намагнічений ферит. Управління фазою високочастотних коливань здійснюється шляхом зміни підмагнічуючого

 

Рис. 7.10. Коммутатор на основі циркулятора: а — коммутатор на два направления; б — антенный переключатель.

 

поля і, внаслідок цього, зміни магнітної проникності фериту, що веде до зміни електричної довжини фазообертача.

За принципом дії ферритові фазообертачі діляться на взаємні і невзаємні. Феритовий фазообертач називається взаємним, якщо його параметри не змінюються при зміні напрямку розповсюдження електромагнітної енергії, і навзаємним, - якщо його параметри міняються.

1. Невзаємні фазообертачі, або секції диференціального фазового зсуву для хвиль протилежного напрямку розповсюдження використовують зазвичай ефект незворотного фазового зсуву в поперечно- або поздовжньо-намагнічених феритах (див. § 7.1). Якщо в прямокутному хвилеводі (рис. 7.4) поміщена ферритовая пластина, подмагніченная зовнішнім магнітним полем , поперечним до напряму розповсюдження електромагнітної енергії, то хвилі в хвилеводы мають різні коефіцієнти розповсюдження при розпосюдженні в протилежних напрямках, як це випливає з (7.3). Часто невзаємні фазообертачі застосовуються для отримання фіксованого диференціального фазового зсуву, наприклад або . В цьому випадку для створення зовнішнього магнітного поля замість соленоіду використовується компактний постійний магніт.

Такі невзаємні фазообертачі найчастіше використовуються в фазових циркуляторах і здатні витримувати високий рівень потужності порядку Вт в імпульсному режимі.

На МХ і ДМХ застосовують феритові фазообертачы на коаксіальних або полоскових лініях. В коаксіальних фазообертачах обов'язковою умовою є часткове заповнення лінії діелектриком, так як при цьому спотворюється структура однорідного поперечного поля лінії і з'являється поздовжня складова магнітного поля, що є, як розглядалося вище, необхідною умовою при побудові фазовращателя з поперечним магнітним полем. Розріз коаксіального фазообертача з феритом і діелектриком показаний на рис. 7.11.

Розглянуті вище фазообертачі вимагають чималих зовнішніх полів, а це викликає необхідність застосування громіздких електромагнітів, що призводить до збільшення ваги і малій швидкодії

.

Рис. 7.11. Січення коаксіадально- Рис. 7.12. Феритовий фазообертач з

го фазообертача: магнітною пам'яттю:

1 — ферит; 2 — діелектрик, а — конструкція; б - петля гістерезісу.

 

Для зменшення ваги і підвищення швидкодії були створені невзаємні феритові фазообертачі, що використовують ферритові зразки у вигляді то-роїдів з прямокутною петлею гістерезису, відомі також і під назвою - феритові фазообертачі з внутрішньої магнітною пам'яттю (рис. 7.12, а). В основі їх конструкції лежить набір феритових тороїдів 1, одягнутих на діелектричну втулку 2 і поміщених в прямокутний хвилевід 3. Уздовж осі діелектричної втулки проходить металевий провідник 4. Струм, проходячи по провіднику, створює кругове магнітів поле, яке намагнічує феритові тороїди в азимутному напрямку.

Як відомо, феритовий матеріал, що має прямокутну петлю гістрезіса, володіє двома станами намагніченості (рис. 7.12, б). Струм намагнічення може перевести ферит в стан А або С. Після виключення струму магнітів поле залишається в стані або - . Ці два залишкових стани створюють режим роботи фазообертача. Заміна соленоїда провідником значно зменшує постійну часу ланцюга управління фазовим зрушенням. Завдяки застосуванню феритів тороїдальної форми і використанню провідника зі струмом в якості магнітної системи, з'явилася можливість зосередити магнітне поле в малому обсязі. Це дало можливість побудувати феритові фазообертачі з малою вагою і габаритами, що володіють великим швидкодією, що є необхідною умовою для їх використання в багатоелементних фазованих антенних решітках.

2. Взаємні фазообертачі. Для створення феритового фазообертача, в якому вносиме зрушення не залежить від напрямку руху хвилі, можна використовувати властивості круглого хвилеводу з поздовжньо намагніченим феритом. Як уже зазначалося вище, при поширенні в такий системі лінейнополярізованной хвилі відбуватиметься обертання площини поляризації і зміна фази цієї хвилі.

Якщо в хвилеводі розташовані два однаковх феритових стрижня (один за одним), намагнічених в протилежних напрямках, то результуючий кут повороту площини поляризації буде дорівнює нулю. Дійсно, якщо після проходження першого зразка площину поляризації хвилі повернеться на деякий кут за годинниковою стрілкою то після другого зразка, вона повернеться на той же кут, але стрілкою в зворотному напрямку, тобто повний оберт площини поляризації дорівнює нулю, незалежно від величини намагніченості, тоді як повний зсув фази дорівнює подвійному значенню фазового зсуву, створюваного одним зразком. Змінюючи величину підмагнічуючого поля, можна регулювати фазовий зсув, зберігаючи незмінною площину поляризації і незалежність фазового зсуву від напрямку руху хвилі.

На рис. 7.13 показаний взаємний фазовращатель, що містить котушку подмагничивания з двох секцій, в яких витки намотані в протилежних напрямках. Розглянутий взаємний фазовращатель виконаний з одним феритовим стрижнем, як показано на малюнку.




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав