Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Етичні принципи

Читайте также:
  1. Uml; Основні теоретичні положення
  2. Uml; Основні теоретичні положення
  3. Антикорупційні принципи
  4. Арифметичні дії над послідовностями
  5. Біологічні принципи боротьби з трансмісійними та природно осередкованими захворювання. Воші
  6. Богословсько - юридичні принципи
  7. В основі здорового способу життя лежать соціальні і біологічні принципи.
  8. Вітамінні лікарські засоби. Антивітаміни. Гормональні препарати білкової та пептидної структури. Гормональні препарати стероїдної структури, їх синтетичні замінники і антагоністи.
  9. Всемирная сеть Интернет – принципиально новый этап развития массовой коммуникации
  10. ГЛАВА 2. Теоретичні основи харчування

- незалежність,

- об'єктивність,

- компетентність,

- конфіденційність,

- доброзич­ливість,

- платність послуг,

- відсутність самореклами,

Об'єктивність та незалежність

Аудитор повинен дотримуватися неупередженого ставлення до об'єкта дослідження, його висновок повинен ґрунтуватися на основі результатів дослідження, підтверджених аудитор­ськими доказами. Об’єктивність суджень.

Одним з факторів забезпечення умов об'єктивності є неза­лежність аудитора. Незалежність аудитора обумовлена його про­фесійною діяльністю та ґрунтується на відсутності матеріальної зацікавленості аудитора у результатах діяльності суб'єкта, що пе­ревіряється. Незалежність аудитора має правові, етичні та еко­номічні аспекти.

Доброзичливість

Аудитор зобов'язаний проявляти до клієнта доброзичливе ставлення, у спілкуванні з клієнтом дотримуватись спокійного й витриманого тону. Доброзичливість аудитора проявляється у по­вазі до замовника та колег у професійному спілкуванні, позитив­ному ставленні до критичних зауважень з приводу виконаної ро­боти, повазі до думки інших фахівців та урахуванні її в процесі дослідження.

Конфіденційність інформації

Аудитор повинен дотримуватись суворої конфіденційності всієї без винятку інформації, одержаної в процесі проведення аудиту.

Будь-яка інформація не може бути розголошена без спеціаль­ного дозволу клієнта. Єдиним винятком з даного правила є обо­в'язок аудитора (аудиторської фірми) надати за рішенням судових органів або з санкції прокурора конкретну інформацію (документацію), зазначену в рішенні суду (з санкції прокурора), відповідним судовим або правоохоронним органам.

Компетентність аудитора

Аудит виконується з відповідною професійною майстерністю особами, які мають відповідну фахову підготовку, досвід і компе­тентність у цій галузі.

Аудиторові необхідно мати спеціальні знання із загальних та спеціальних дисциплін, рівень яких підтверджується ква­ліфікаційним іспитом в Аудиторській палаті України, та мати практичний досвід роботи. Крім того аудитор має бути обізна­ним у всіх змінах Національних нормативів аудиту і супутніх до аудиту робіт, Кодексу професійної етики аудиторів України, а також українського законодавства. При проведенні аудиту слід дотримуватися обміркованого підходу до методики й техніки виконання як аудиту в цілому так і окремих аудиторських про­цедур. Компетентність аудитора є основним фактором, який за­безпечує обґрунтованість та доцільність вибору методики й тех­ніки аудиту в кожному конкретному випадку.

Платність послуг

Аудитор не має право безкоштовно надавати послуги і отримувати плату у вигляді комісійних, доходи не повинні залежить від обмеженою кількості клієнтів

Відсутність самореклами

Досягнення в інших сферах не повинні заважати проведенню аудиту

Методологічні принципи

Методологічні принципи включають:

- планування аудиту;

- обґрунтованість оцінки значущості аудиторських доказів, а також системи внутрішнього контролю;

- доцільність вибору методики і техніки аудиту, визначення критеріїв суттєвості й достовірності;

- дотримання методик оцінки ризиків та вибірко­вої перевірки даних;

- аналіз інформації та формування вис­новків;

- відповідальність за складений висновок;

- дотримання порядку документального оформлення;

- взаємодія аудиторів, обґрунтування використання результатів роботи іншого ауди­тора або експерта;

- повне інформування клієнта;

- контроль якості роботи аудитора.

Методологічні принципи можуть в окремих випадках мати рекомендуючий характер. Обов'язковість або рекомендуючий характер методологічних принципів регламентується тими кон­кретними нормативами аудиту, в яких описуються відповідні принципи.

Планування

Цей принцип слід віднести до обов'язкових. Метою плануван­ня аудиту є звернення уваги аудитора на найважливіші напрям­ки аудиту, на виявлення проблем, які слід перевірити найретельніше. З метою ефективного проведення аудиторської пе­ревірки аудиторові слід планувати свою роботу. Планування має ґрунтуватися на попередньому вивченні особливостей фінансо­во-господарської діяльності клієнта.

У планах потрібно передбачати:

• одержання знань про систему обліку клієнта, облікової політики і процедур внутрішнього контролю;

• очікуваний рівень довіри до системи внутрішнього контро­лю;

• визначення і програмування змісту, терміну проведення і розміру процедур перевірки, яку необхідно виконати;

• координацію всіх аудиторських робіт та послуг.

 

5. Види аудита

У МСА виділяють поняття зовнішній і внутрішній аудит, фінансовий і управлінський (операційний). Названі види аудиту мають різну мету і завдання.

Зовнішній аудит здійснюють незалежні аудитори (аудиторські фірми), зі сертифікатом аудитора, що дає їм право займатися аудиторською діяльністю, на підставі господарського договору укладеного з суб’єктами господарювання.

Замовниками зовнішнього аудиту можуть бути:

- держава в особі органів місцевого самоврядування, фонд держмайна при приватизації, управління по ЦП і фондовому ринку при емісії ЦП, податкова інспекція при ліквідації під-ва

- власник під-ва (дивіденди)

- інвестори

- банки

Зовнішній аудит не залежить від клієнта в матеріальному та організаційному плані. Замовник визначає об’єкти, цілі перевірки.

Згідно законодавству зовнішній аудит поділяють на обов’язковий та ініціативний.

Під обов'язковим аудитом розуміється аудит, що проводиться аудиторською фірмою (аудитором) у випадках, прямо передбачених чинним законодавством. Наприклад, аудит діяльності комерційних банків, страхових компаній, підприємств, які оприлюднюють фінансову звітність тощо

Ініціативний аудит - це аудит, що надається аудиторською фірмою (аудитором) на замовлення господарюючого суб'єкта згідно з укладеним договором та узгодженою програмою. При цьому замовник має право ініціювати проведення аудиту в будь-який час і будь-якою фірмою. (перед приходом нового бухгалтера)

Об’єкти обов'язкового аудиту:

1) фінансова звітність та консолідована фінансова звітність відкритих акціонерних товариств, підприємств - емітентів облігацій, професійних учасників ринку цінних паперів, фінансових установ та інших суб'єктів господарювання, звітність яких відповідно до законодавства України підлягає офіційному оприлюдненню, за винятком установ і організацій, що повністю утримуються за рахунок державного бюджету (ВАТ, ЗАТ, КБ, холдингові, страхові, трастові компанії, СП з іноземними інвестиціями);

2)зміна форми власності;

3) ліквідація підприємства;

4) емісія цінних паперів.

Проведення аудиту є обов'язковим також в інших випадках, передбачених законами України.

Внутрішній аудит виконують штатні працівники підприємства з метою надання допомоги керівництву в прийнятті управлінських рішень. У перелік функціональних обов'язків внутрішнього аудитора входять: перевірка фінансової звітності, обліку, первинних документів щодо фінансово-господарської діяльності суб'єктів господа­рювання; перевірка системи внутрішнього контролю за використан­ням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, оцінка економічної ефективності господарських операцій; складання і перевірка виконання бізнес-планів тощо.

Внутрішній аудит це складовий елемент СВК

Поділ обліку на фінансовий і управлінський відповідно пород­жує різновидність аудиту: фінансовий і управлінський (операцій­ний). Управлінський аудит є різновидністю внутрішнього аудиту і здійснюється з метою розробки рекомендацій щодо економії та ефективного використання ресурсів для досягнення кінцевого фінан­сового результату господарської діяльності підприємства, вдоско­налення чинної системи обліку і контролю за процесами виробниц­тва.

За способом організації аудиту можна виділити суцільний, вибірковий і комбінований аудит.

При суцільному аудиті підтверджуються статті звітності на підставі всіх документів і регістрів бухгалтерського обліку, в яких відображені факти господарювання, за весь період, що підлягає аудиту.

Вибірковий аудит передбачає підтвердження статей звітності на підставі певної частини документів, що відбираються за науково обгрунтованою схемою, за той чи інший період часу.

Комбінованим називають аудит, у ході якого одна частина статей звітності вивчається суцільно, а інша - вибірковим способом.




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав