Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Масова інформація

Читайте также:
  1. Вихідна інформація
  2. Інформаційне забезпечення виборів і передвиборна інформація.
  3. Інформація
  4. Інформація та її види
  5. Інформація щодо аудиторського висновку
  6. Масова комунікація в сучасному суспільстві
  7. Навести значення понять інформаційне забезпечення та інформаційна система менеджменту персоналу, інформація та данні.
  8. Стратегічна інформація: види та джерела
  9. Яка інформація не потрапляє в буфер обміну?

Термін інформація походить від лат.слова "informatio" - "повідомлення, виклад, деякі відомості, сукупність даних". Інформація - це посередник між журналістом і аудиторією, це «інструмент», яким оперують журналісти всіх рангів. Саме єство журналістики полягає в пошуку, зборі, обробці, інтерпретації і розповсюдженні інформації. Інформація - "результат віддзеркалення різноманіття дійсності, таке знання, яке потрібне і у якого є споживач".

Є. Прохоров виділяє три розуміння терміну "інформація" в журналістиці. У вузькому розумінні цим терміном позначається інформація події: інформаційні жанри взагалі, інформаційна замітка, хроніка (сукупність коротких некоментованих повідомлень). В широкому розумінні інформація - це вся сукупність відомостей, які несе журналістика аудиторії: будь-які опубліковані в ЗМІ твори, їх місце на смузі або в сітці мовлення, характер заголовка газетної публікації і розмірі шрифту, інтонації диктора або коментатора. Тобто до інформації події додається коментована інформація, а до змістовного рівня - формальний рівень. Третє розуміння - спеціальне. Інформація розглядається як нове знання. Хронікальна замітка, що містить важливу новину, при такому підході може бути більш інформативна, ніж розгорнена стаття з банальним змістом.

Журналістика має справу з "масовою інформацією". Необхідно розібратися, чому інструментом журналістики є масова інформація, яке значення закладено у визначення «масова». Тут необхідно зробити невеликий відступ. У вітчизняній теорії журналістики прийнято ставити знак рівності між масою і аудиторією (Е. Прохоров). Проте, в світовій науці ще на зорі зародження комунікативістики, в 30-е р. ХХ ст. "масу" визначали як "спонтанно виникаюче колективне угрупування", що вимагає певної організації, у тому числі і за допомогою ЗМІ (Р. Блумер). Протиставлялося безликій «масі» поняття «публіки». Під «публікою» розумілася сукупність індивідів, які на відміну від маси як такої, усвідомлюють свої інтереси, активно включені в процес їх реалізації і володіють своєю думкою, яку прилюдно висловлюють. Звідси пішов англійський вислів "public opinion", що позначає не громадську думку в цілому, як часто його перекладають у нас, а думка публіки, тобто активної частини мас.

Масова інформація, на відміну від спеціалізованої інформації, "має загальне значення і загальнодоступна", вона грає "роль духовного мосту між представниками різних соціальних спільнот". Масова інформація передбачає: по-перше спрямованість на масу за відсутності безпосереднього контакту, незалежно від величини і просторової розосередженості аудиторії; по-друге, відповідність інформаційним потребам маси; по-третє доступність аудиторії в змістовному і фінансовому плані; по-четверте, можливість одночасного отримання всією масою; по-п'яте, прагнення до створення єдиної позиції маси з життєво важливих питань; по-шосте відвертість для участі в роботі ЗМІ всіх охочих представників маси.

Масова інформація задовольняє ряд життєво важливих потреб сучасного суспільства. Основною серед них є потреба у формуванні масової свідомості. Під масовою свідомістю розуміється сукупність уявлень різних соціальних груп про явища навколишньої дійсності, що зачіпають їх інтереси. По образному висловлюванню Р. Лазутіної, масова свідомість грає роль "камери еталонів" при засвоєнні інформації, яка тільки поступає. Цю провідну потребу задовольняють публікації, що зачіпають глобальні, загальні питання політичного, економічного, етичного характеру. За відсутності таких масова свідомість формуватиметься під впливом інших текстів - бульварної, нігілістичної, екстремістської журналістики.

Потреба в прийомі і оперативному розповсюдженні відомостей про суспільно значущі зміни дійсності задовольняється за допомогою новинних, інформаційних матеріалів, що розповідають про події, що відбуваються, та проблеми, що виникають.

Існує потреба в самовизначенні громадської думки. Позитивному або негативному реагуванню суспільства на зміни умов існування сприяють аналітичні тексти, коментарі, що містять різні думки про події, що відбуваються.

Потребу в розповсюдженні рішень, що приймаються державними управлінськими інститутами з метою спонукати маси до відповідних практичних дій, обслуговують публікації, що містять інформацію про рішення інститутів управління - як інформаційні, так і аналітичні.

Підтримка потрібного життєвого тонусу суспільства (такого психофізичного стану людей, при якому у разі потреби легко виникає і реалізується готовність до дій), на думку Р. Лазутіної здійснюється за рахунок текстів розважального характеру. Проте слід відмітити, що через різні причини - політичного, економічного характеру, в залежності від конкретного державного устрою, ляльководи, що стоять за ЗМІ, за допомогою маніпулятивної пропаганди можуть підтримувати в суспільстві як настрої помилкового оптимізму, ідилічного незнання, так і нагнітати істерію, атмосферу страху і пригніченості.

Потреба в підтримці необхідного рівня міжгрупових контактів, який сприяє узгодженості суспільних практичних дій, знаходить віддзеркалення в публікаціях, які затверджують специфічні групові цінності – національні, професійні, вікові і т.д.

Довідкові, рекламні і епістолярні матеріали в ЗМІ служать для задоволення ще однієї потреби в наданні допомоги членам суспільства при виникненні у них проблем ділового або приватного характеру.

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 217 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав