Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Міністерство освіти і науки України

Читайте также:
  1. Http://www.portal.rada.gov.ua/- офіційний сайт Верховної Ради України, містить всю вітчизняну нормативну базу, зі змінами та доповненнями.
  2. Http://www.portal.rada.gov.ua/- офіційний сайт Верховної Ради України, містить всю вітчизняну нормативну базу, зі змінами та доповненнями.
  3. III Школа человеческих отношений или науки о поведении.
  4. III.Перспективи розвитку фінансового ринку України.
  5. IV. Исследование текущего имиджа Российского образования и науки
  6. IV. Методология и теория исторической науки.
  7. VII. Антропологічний склад народів України
  8. А) Предмет науки истории и ее место в системе исторических наук
  9. Аварійно - рятувальні служби України.
  10. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України

“Cоціокультурні концепції західно-європейської соціології”

 

Ключові поняття та терміни:

• психологічний напрямок

• нелогічні закони

• натовп

• психологічний еволюціонізм

• усвідомлення роду

• соціальний розум

• соціальний клас

• соціальний простір

• соціальний статус

• соціальна мобільність

• соціальна стратифікація

• соціокультурна динаміка

• соціокультурний феномен

• соціальна взаємодія

• інтеракція

На початку XX століття теоретична думка в соціології звертається до загальних проблем історичного процесу. Вчені намагаються відшукати найбільш важливі закономірності минулої історії та сучасної цивілізації, пояснити причини культурних відмінностей окремих народів і країн. З'являються численні дослідження, в центрі яких виявляються питання, поставлені в свій час в західній філософії життя та філософії культури, - про рушійні сили історії, культурно-історичних типах і пр. Абстрактні утопічні картини майбутнього, які малювали мислителі минулого, поступаються місцем нової соціологічної дисципліни - футурології. З урахуванням величезного різноманіття соціально-філософських вчень про людської історії і культурі (на Заході міцно утвердилася наукова традиція розглядати історію людського суспільства як історію культури (історію культур) зупинимося лише на найбільш відомих і найбільш популярних, які можна умовно віднести до соціальної морфології світової історії.

Психологічний напрямок був кроком уперед як у логіко-методо-логічному плані, пов'язаному з розумінням і дослідженням феномену "соціальна реальність", так і в побудові теоретичної концепції суспільного розвитку.

Головними представниками західноєвропейської соціології культури

вважаються американський соціолог Ч. Кулі (1864-1929), У. Томас (1863-1947) і Д. Мід (1863-1931). Одним із ключових є поняття "визначення ситуації", тобто подібність сприйняття тієї чи іншої ситуації різними індивідами, збіг сенсу, який вкладають у свої дії вступають у взаємодію індивіди. У. Томас, який ввів визначення ситуації робить висновок, що, якщо ситуація визначається як реальна, вона реальна за своїми наслідками. Мета соціологічних досліджень культури У. Томас бачить у спробі зрозуміти, як суб'єктивний сенс перетворюється на об'єктивний чинник. Для цього потрібно розглядати й аналізувати світ у двуедином контексті: за допомогою об'єктивних, наукових понять (як це роблять соціологи), за допомогою індивідуальних думок самих діючих учасників визначення ситуації.

Ч. Кулі розглядає людину як культурне істота соціальної природи. Соціальна природа людини - це якийсь загальний для всього людства комплекс почуттів, установок, моральних норм, що складають універсальну духовне середовище людської діяльності. Ця соціальна природа виробляється в сім'ї, сусідських відносинах.

Д. Мід вважає, що соціальний процес являє собою процес вироблення та соціальних значень, постійного визначення і перевизначення ситуацій взаємодії їх учасниками. У ході перевизначення змінюється з точки зору індивіда об'єктивна середу соціальної діяльності. Межиндивидуальной взаємодія грунтується на жестах - діях, що припускають наявність деякого референта, тобто ідеї, на яку він вказує. Жест має вербальний сенс і може бути "виражений у мові, тому мова є головним конструюють фактором свідомості і носієм соціальної взаємодії. У ході межиндивидуального взаємодії відбувається обмін вербальними жестами, стає можливим прийняття ролі іншого або ролі узагальненого іншого, що гарантує соціальний характер дії.

Схожою установкою користується і концепція етнометодологіі (Г. Гарфінкель), яка виходить з того, що соціальне життя базується на неусвідомлюваних правилах. Соціальну стійкість, передбачуваність соціального життя підтримують стереотипні схеми, сценарії поведінки, укорінені і стали звичними. У літературі наводяться приклади експериментів, коли порушення звичних стереотипних очікуваних формул поведінки з боку одних учасників взаємодії викликало роздратування, агресію з боку інших.

Так, якщо людина у відповідь на ритуальне "Привіт, як справи" починав докладно розповідати про свої справи, його співрозмовник, зіткнувшись з несподіваним поведінкою, відчував психологічний дискомфорт і напругу.

У рамках розуміння соціології розробляється і т.зв. драматургічна концепція, згідно з якою суспільство є величезний театр, соціальну зіграність людей. Несвідомо ми, з'являючись на люди, намагаємося справити враження один на одного. Людська зіграність, на думку Е. Гофмана - провідного представника даної концепції, проявляється як одна велика символічна спільна акція, а суспільство - це ряд ситуацій, в яких люди взаємодіють, справляють враження і пояснюють себе собі та іншим.

Таким чином, соціологія культури передбачає безліч різних підходів до аналізу явищ культури, її структурних компонентів, ролі і значення. Різноманіття пояснень одних і тих же соціальних процесів служить створенню найбільш цілісного, гармонійного уявлення про соціокультурної реальності в її історичному та сучасному аспектах.

ПИТАННЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ:

1. Емпіричні дослідження функціонування культури в різних сферах життєдіяльності суспільства. Типологія культур:

- Аналіз соціокультурних процесів у німецькій соціологічній думці;

- Ідея циклічності в Тойнбі;

- Методологічна основа класифікації культур згідно концепцій культурно-історичного процесу.

2. Символічний інтеракціонізм:

- Поняття взаємодії в поглядах Томаса;

- Соціокультурні погляди Кулі;

- Соціокультурні погляди Міда.

3. Соціологічна думка на зламі ХІХ-ХХ ст.:

- соціологія Еміля Дюркгейма;

- система соціології Вільфреда Парето;

- розуміюча соціологія Макса Вебера.

- Культурно-аналітична концепція Зіммеля

4. Ціннісно-нормативний аспект аналізу культури і суспільства:

- Змістовні елементи культури за Парсонсом;

- Класифікація норм згідно Парсонса;

- Структура соціальної системи відповідно до теорії Парсонса;

5. Інтегральна соціокультурна концепція Сорокіна:

- Дослідження відносин індивідуальних поведінкових актів;

- Дослідження типів міжособистісної взаємодії;

- Чотири форми інтеграції культурних елементів.

Публікації:

 Колiнько М.В. Методологічний підхід Еміля Дюркгейма до проблеми кризи культури // Вісник Київського університету ім. Т.Г.Шевченка. Сер. Філософія. Політологія. – 1998.-Вип.28 – С.20-23.-0,3 др.арк.

 Колiнько М.В. Концепція кризи культури Пітіріма Сорокіна // Мультиверсум. Філософський альманах: Зб. наук. праць / Відп. ред. В.В.Лях. –К.: Укр.Центр духов. культури, 1998. Вип.З – С.166-177.-0,5 др.арк.

 Колинько М.В. Аспекты социально-философского анализа взаимосвязи культуры и социума в концепции Эмиля Дюркгейма // Вісник Донецького університету. Сер. Б.Гуманітарні науки. – 1998. - № 2. – С.276-280.-0,3 др.арк.

 Колінько М. В. Аномія – сутнісна характеристика кризи культури в концепції Е. Дюркгейма // Мультиверсум. Філософський альманах. Зб. наук. праць / Відп. Ред. В. В. Лях. – К. Укр. Центр духов. Культури, 2000. Вип 12 – С. 168 – 177.-0,5 др.арк.

 Колінько М. В. Витоки сучасних концепцій солідарності у соціальній філософії Е. Дюркгейма // Мультиверсум. Філософський альманах. Зб. наук. праць / відп. Ред. В. В. Лях. – К. Укр. Центр духов. культури, 2000. Вип 13 – С. 84 – 94.-0,5 др.арк.

 Колинько М.В. Творчество Х. Ортеги-и-Гассета и роль духовной элиты в обновлении общества // Міжнародна конференція "На шляху до відкритого суспільства". – Донецьк, 1993. – С. 123-125.-0,1 др.арк.

 Колинько М.В. Ценностно-типологический подход к анализу кризиса культуры в Украине // Доклады научно-практического семинара "Восток и Запад Украины: общее и особенное в формировании культуры и пути интеграции". – Донецк, 1994. – С.103-105.-0,1 др.арк.

 Колинько М.В. О роли культурных ценностей в формировании цивилизованного общества // Тезисы докладов на региональной конференции "Проблемы и перспективы формирования цивилизованного общества в Украине". – Донецк, 1995. – С.83-84.-0,1 др.арк.

 Колинько М.В. Концепция культуры Емиля Дюркгейма // Матеріали вузівської наукової конференції професорсько-викладацького складу за підсумками науково-дослідницької роботи. – Донецьк, 1997. – С. 14-16.-0,1 др.арк.

Теми рефератів, доповідей та контрольних робіт:

1. Розвиток емпіричних, демографічних і статистичних досліджень ХУІІ – поч. ХІХст.

2. Соціологічна концепція Еміля Дюркгейма.

3. Соціологія Макса Вебера.

4. Соціологічні ідеї Г.С. Сковороди

5. Теоретичні і світовідчуттєві основи соціології Е. Дюркгейма.

6. Соціологізм Е. Дюркгейма.

7. Ідея соціальної справедливості.

8. Синтез теорії та емпірії в соціологічному дослідженні.

9. Психологічні концепції у соціології

10. Психологічний еволюціонізм Л. У орда.

11. Погляди Ф. Гіддінгса і Ч.Кулі на розвиток суспільства.

12. Соціологія П. Сорокіна.

13. Суспільство і соціальна мобільність.

14. Вчення П. Сорокіна про соціокультурну динаміку.

15. Соціологічна концепція Е. Дюркгейма.

16. Індивід і суспільство як форма дихотомічних пар.

17. Самогубство як ознака змін у структурі суспільства.

18. М. Вебер і веберівський Ренесанс.

19. Образ суспільства у М. Вебера.

20. Господарська етика світових релігій.

21. Німецька соціологічна школа.

22. Внесок Ф. Тьонніса у розвиток соціології.

23. Конфлікт сучасної культури за Г. Зіммелем.

24. Суспільна думка і натовп за Г. Тардом.

25. Психологічний підхід до досліджень суспільства Ф.Гіддінгса.

26. Первинна група — основа формування ідеалів. (Ч.Кулі).

27. Теория социального действия в работах М. Вебера и Т. Парсонса

28. Теория М. Вебера и Т. Парсонса о социальных действиях, её влияние на общественно-политическую мысль.

29. Теория структурно-функционального анализа, социальных изменений и конфликтов.

30. Метод социального познания; концепция экономики, политики, религии, права.

 

 

Література:

1. Голосенко И. A. Питирим, Сорокин: судьба и труды. — Сыктывкар; Коми кн. изд., 1991.

2. Голосенко И. А. Социология Питирима Сорокина: Русский период деятельности. — Самара: Социол. центр "Социо", 1992.

3. Медушевский А. Н. Формирование социологической концепции П. Сорокина. //СОЦИС. —1991. — Л& 12.

4. Очерки по истории теоретической социологии XX столетия. — М: Наука, 1994.

5. Согомонов А. Ю. Забытая рукопись Питирима Сорокина. //СОЦИС. — 1988.—№4.

6. Сорокин П. А. Социология как наука (Человек, цивилизация, общество). — М, 1992.

7. Арон Р. Этапы развития социологической мысли. — М., 1993.

8. Гофман А. Б. Социология Э. Дюркгейма. — М., 1995.

9. Гофман А. Б. Сто лет спустя: коллоквиум посвященный Дюркгейму // СОЦИС. —1995. —№11.

10. Громов Й. А., Мецкович А. Ю., Семенов В. А. Западная теоретическая социология. — СПб., 1996.

11. Дюркгейм Э. О разделении общественного труда: метод социологии. — М., 1991.

12. Дюркгейм Э. Социология. Её предмет, метод, предназначение. — М, 1995.

13. Вебер Ы. Избранные произведения. — М., 1990.

14. Вебер М. Основные понятия стратификации // СОЦИС. —1994. —Л& 5.

15. Вебер Ы. Харизматическое государство // СОЦИС. —1988. — № 16. Гайденко П. П., Давыдов Ю. Н. История и рациональность; социология М. Вебера и веберовский Ренессанс. — М.,1991.

17. Давыдов Ю. Н. Эволюция теоретической социологии XX в.// СОЦИС. — 1995. —№8.

18. Давыдов Ю., Фрайер X. Критика учения М. Вебера с позиции правового неогегельянства. //СОЦИС. —1996. —№ 1.

19. Давыдов Ю. И. От национальной экономики к культурсоциологии // Вопросы философии. —1996. —№ 1.

20. Тёрнквист Р. Историко-эмпирическая западная социология. Теории, традиции, перспективы. — СПб., 1992.

21. Шпакова Р. Макс Вебер и Вернгер Зомбарт о западноевропейском капитализме. //СОЦИС. — 1992. —№ 12.

22. Давыдов Ю.Н. Эволюция теоретической социологии XX века // СОЦИС. — 1995. —№ 8.

23. Зиммель Г. Общение. Пример чистой или формальной социологии // СОЦИС. — 1984. —№ 2.

24. Ионин Л. Георг Зиммель — социолог. — М., 1981.

25. История социологии в Западной Европе и США. — М, 1993.

26. История социологии и история социальной мысли: общее и особенное // СОЦИС. —1996. —№10-11.

27. Ортега-и-Гассет X. Восстание масс. Эстетика. Философия культуры.— М., 1991.

28. Очерки по истории теоретической социологии XX столетия (от М. Вебера к Ю. Хабермасу, от Г. Зиммеля к постмодернизму). — М, 1994.

29. Семенов В. А. Массовая культура в современном мире. — СПб., 1991.

30. Шпакова Р. П. Фернанд Тённис "Забытый социолог" // СОЦИС. — / 995. № 12.

31. Хайдегер М. Исследовательская работа Вильгельма Дильтея и борьба за католическое мировоззрение в наши дни // Вопросы философии. -1995. — № 11.

32. Американская социологическая мысль. — М., 1994.

33. Беккер П., Босков А. Современная социологическая теория. — М., 1961.

34. История социологии в Западной Европе и США. — М., 1993.

35. Кули Ч. Социальная самостоятельность. Первичные группы / Американская социологическая мысль. — М., 1994.

36. Лебон Г. Психология народов и масс. — СПб., 1995.

37. Лебон Г. Психология социализма. — СПб., 1996.

38. Монсон Пер. Современная западная социология. — СПб., 1992.

39. Современная американская социология. — М, 1994.

40. Социологическая теория сегодня. — К., 1994.

41.Захарченко М.В., Погорілий О.І. Історії соціології. К., 1996

42. Ручка А.О., Тангер В.В. Курс історії теоретичної соціології. К.,1995

43. Соціологія: Курс лекцій. К., 1996

44. 1. А.А. Радугин К. А. Радугин «социология» второе издание перераб. и доп.

45. Ю.Г. Волков, В. И. Добренькая, В. Н. Нечипуренко А. В. Попов Социология

46. учебник для ВУЗов М.:- 2000 год.

47. Волков Ю.Т. Мостовая И.В. Социология М.: 1998г.

48. Маркович А. Дашко Ж Общая социология М.: 1998г.

49. Тосленко Е.Т. Социология М.:1994г.

50.Фролов С.С. Социология М.: 1998 год.

51.Волков Ю.Г., Мостовая И.В. Социология: Учебник для вузов / Под ред. В.И.Добренькова [Текст] / Ю.Г. Волков, И.В.Мостовая. Ростов н/Д, 2000.

52. Волков Ю.Г., Нечипуренко В.Н., Попов А.В., Самыгин С.И. Социология: Курс лекций: Учебное пособие [Текст] / Ю.Г.Волков. Ростов-на-Дону, 1999.

53. Волков Ю.Г., Нечипуренко В.Н., Самыгин С.И. Социология: история и современность [Текст] /Ю.Г.Волков, В.Н.Нечипуренко, С.И.Самыгин. Ростов н/Д, 1999.

54. Дмитриева Н.А., Акимова Л.И. Античное искусство [Текст] /Н.А.Дмитриева. М., 1988.

55. История социологии: Учеб. пособие [Текст] /Под ред. А.Н.Елсукова, Минск, 1997.

56.Кувакин В. Социализация гуманизма [Текст] / В.Кувакин. [Электронный ресурс].

57.Любимов Л.Д. Искусство Западной Европы [Текст] / Л.Д.Любимов. М., 1982.

58. Речкин Н.С. Стереотипы и процессы стереотипизации в школьном образовании [Текст] / Н.С.Речкин. Ростов на/Д, 2005.

59. Современный гуманизм: Проблемы и перспективы [Текст] /Под ред. А.С.Решетникова. Иркутск, 2004.

60. Сорокин П.А. Заметки социолога. Социологическая публицистика [Текст] / П.А.Сорокин. СПб, 2000.

61. Сорокин П.А. Человек. Цивилизация. Общество / Общ. ред., сост. и предисл. А.Ю.Согомонов: Пер. с англ. [Текст] /П.А.Сорокин, А.Ю.Согомонов. М., 1992.

62. Философия науки: Учебное пособие для аспирантов и соискателей [Текст] / Под ред. Т.П.Матяш. Ростов н/Д, 2006.

63. Хоруженко К.М. Культурология. Энциклопедический словарь [Текст] /К.М.Хоруженко. Ростов н/Д, 1997.

64. Заславская Т.И. Современное российское общество: Социальный механизм трансформации. - М., 2004.

65. Ковалев А.Д. Спор вокруг наследия Т. Парсонса // Социологические исследования. - №3. - 1985.

66. Левашов В.К. Гражданское общество и демократическое государство в России // Социологические исследования. - 2006. - №1. - С.19.

67. Парсонс Т. Система современных обществ. М., 1997.

68. Парсонс Т. О структуре социального действия. М., 2000.

69. Подход к анализу экономики в теории Т. Парсонса// Герценовские чтения. 2002. Кафедре социологии 10 лет. - СПб.: Изд-во РГПУ им. А.И. Герцена, 2002.

70. Стрельцов Н.Н., Общая теория действия Т. Парсонса (Некоторые итоги развития)// Вопросы философии, №1, 1983.

71. Судьбы теории Талкотта Парсонса в России// О структуре социального действия. - М., 2002.

72. T. Parsons. The Social System. London: Routledge and Kegan Paul, 1951.

73. T. Parsons. The Pount of View of the Author. In: M. Black (ed.) The Social Theories of Talcott Parsons. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall, 1961.

74. Schmid, Michael. The Concept of Сulture and Its Place within a Theory of Social Action. In: Munch, R., Smelsey N.J. Theory of Culture. Berkeley, Los Angeles, Oxford: Univ. of Calif. Pr., 1992.

75. Parsons, Talcott. The Action Frame of Reference and the General Theory of Action Systems. In: Hollander, Edwin P., and Raymond G. Hunt (eds.) Classic Contribution to Social Psychology. New York: Oxford University Press/London: Toronto, 1972.

76. Parsons, Talcott and Edward Shils. Values and Social Systems.

 

Таблиці:

 

 

 

 

 

Основні соціологічні погляди Тьонніса • соціологія вивчає суспільне життя; • суспільне життя складається з певних соціальних зв'язків; • не держава утримує єдність суспільства, а спільна воля людей жити разом; • тип соціального зв'язку визначається типом волі (природної, інстинктивної, розумової, раціональної); • історичний процес складається з двох протилежних віх спільного життя людей — спільнот, заснованих на соціальних зв'язках, реального органічного життя і природній волі, та суспільства, яке виступає механічним утворенням, посталим на волі розумовій, раціональній

 

 

 

 


 

Міністерство освіти і науки України




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.02 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав