Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Малі підприємства мають переваги та недоліки.

Читайте также:
  1. II. Види законів про кримінальну відповідальність, мають зворотну дію в часі.
  2. III. Закони про кримінальну відповідальність, не мають зворотну дію в часі.
  3. Аналіз зовнішньої діяльності підприємства на основі системного підходу
  4. Аналіз кількісного та якісного складу персоналу підприємства
  5. АНАЛІЗ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
  6. Аналіз небезпеки підприємства
  7. Аналіз основних економічних та фінансових показників діяльності підприємства
  8. Аналіз основних показників виробничо-господарської діяльності підприємства
  9. Аналітична оцінка рівня економічної безпеки підприємства.
  10. Баланс підприємства: сутність, мета складання, структура, взаємозв’язок з рахунками.

Переваги: гнучкість, адаптація до місцевих умов, шанси на матеріальний успіх та можливість швидкої реалізації власної бізнес-ідеї, спрощена організаційна структура малого підприємства, більш оперативне освоєння випуску нової продукції малими партіями, невисокі експлуатаційні витрати, більш висока оборотність капіталу, можливість успішного виживання при умові правильного вибору ринкової ніші та інструментів маркетингу.

Малий бізнес є важливим знаряддям боротьби з безробіттям.

Недоліки: фінансові труднощі, некомпетентність менеджерів-підприємців, підвищена чутливість до економічних змін, проблеми залучення додаткових службовців, обмежені можливості зберігання великих складських запасів, невисокий ступінь виживання фірми на початковому етапі створення суб'єкта, недостатність експортного потенціалу, підвищена особиста відповідальність керівника-підприємця, високий ступінь ризику при освоєнні проекту, невпевненість партнерів по бізнесу при укладанні договорів з незнайомою малою фірмою.

Для активізації розвитку підприємництва в Україні та підвищення його ролі в суспільстві слід забезпечити реалізацію організаційно-правових, фінансово-економічних та соціально-психологічних завдань.

Організаційно-правові, у свою чергу, можна розділити на правові та організаційні; фінансово-економічні — на економічні, фінансові та ресурсні.

Завдання правового характеру: створення нових та удосконалення чинних нормативно-правових актів сприяння підприємницькій діяльності, удосконалення організаційно-правового та податкового державного регулювання і контролю.

Організаційні:послідовне державне планування розвитку і підтримки підприємництва, шляхом розроблення загальнодержавних і регіональних програм, створення єдиної системи реєстрації та легалізації суб'єктів підприємництва, спрощення і здешевлення порядку відкриття фірми.

Економічні: поліпшення загального стану економіки і зростання обсягів вітчизняного виробництва, підвищення надійності і стабільності національної грошової одиниці.

Фінансові: удосконалення системи фінансування, кредитування, страхування, реформа оподаткування, різноманітність форм фінансово-кредитної підтримки малого бізнесу.

Ресурсні: можливість формування капіталу для отримання матеріально-технічних ресурсів, доступність науково-технічного та інформаційного потенціалу, використання природного багатства, розвиток ринку нерухомості та лізингу.

Соціальні: реалізація соціально-економічних програм, соціальне партнерство підприємництва з державними структурами та органами виконавчої влади, проведення спонсорської та благодійної діяльності, підвищення соціально-етичної відповідальності підприємця у суспільстві, пропагування культури бізнесу.

1.4. Свобода у здійсненні підприємницької діяльності

 

Деякі права підприємців гарантуються з боку центральних та виконавчих органів державної влади.

Держава гарантує:

- рівні права всім підприємцям незалежно від обраних ними організаційних форм підприємництва;

- рівні права та рівні можливості для залучення і використання матеріально-технічних, фінансових, трудових, інформаційних, природних ресурсів;

- забезпечення підприємців матеріально-технічними та іншими ресурсами, що централізовано розподіляються державою, здійснюється з метою виконання підприємцями поставок, робіт чи послуг для державних потреб;

- недоторканість майна, захист майнових прав підприємців. Вилучення державою або органами місцевого самоврядування у підприємців основних і оборотних фондів, іншого майна допускається на підставах і в порядку, передбачених чинним законодавством.

Держава забезпечує суб'єктам підприємництва рівні правові та економічні умови господарювання, сприяє розвитку ринку, здійснюючи його регулювання за допомогою економічних законів і стимулів, реалізує антимонопольні заходи. За сприянням державних органів забезпечуються пільгові умови підприємцям, які впроваджують прогресивні технології, створюють нові робочі місця, використовують працю громадян, що потребують соціального захисту. Особлива увага концентрується на стимулюванні розвитку малого і середнього бізнесу.

Держава гарантує дотримання прав і законних інтересів підприємницьких структур, які мають право з власної ініціативи приймати будь-які рішення, що не суперечать законодавству України.

Втручання в господарську та іншу діяльність підприємців з боку державних, громадських і кооперативних органів, політичних партій і рухів не допускається. Державні органи і службові особи можуть втручатись у діяльність суб'єктів підприємництва тільки відповідно до своєї компетенції. Збитки, завдані підприємцю внаслідок порушення громадянами чи юридичними особами, органами державної влади чи органами місцевого самоврядування його майнових прав, відшкодовуються підприємцю відповідно до Господарського кодексу України та інших законів.

Підприємець або громадянин, який працює у підприємця по найму, у передбачених законах випадках може бути залучений до виконання в робочий час державних або громадських обов'язків, з відшкодуванням підприємцю відповідних збитків органом, який приймає таке рішення. Спори про відшкодування збитків вирішуються судом.

 

1.5. Особистість підприємця та його ділові якості

 

Бізнес провадять ділові люди, зацікавлені в примноженні капіталу, у першу чергу власного. Водночас, через податкові відрахування поповнюється державна скарбниця і задовольняються потреби всього суспільства. Виконує цю операцію людина, яка хоче і може у запропонованих господарчо-моральних і правових умовах здійснювати підприємницьку діяльність. Це — людина справи.

Бізнес вимагає від учасника постійного напруження вольових, психологічних і професійних здібностей особистості. Він дає можливість заробити більше, ніж на державному підприємстві. Але завжди присутній ризик втратити власні заощадження та час. Успішно вести справи спроможний лише один з десяти. І причини тут не лише фінансові, але й особистісні (психологічні).

Деяким людям провадження бізнесу просто не рекомендується, оскільки вони не мають досвіду, не розуміються на маркетингу, менеджменті, податковій системі, фінансових операціях, оформленні бухгалтерських звітів, рекламі та миттєво пускають гроші «на вітер». Багато хто розуміє, що саме діловій людині призначено розвивати економіку, від якої залежить добробут всього суспільства.

Серед початківців — кваліфіковані наукові співробітники, частина «директорського корпусу», ті, хто не мав на державних підприємствах перспектив службової кар'єри, не зміг реалізувати свої здібності, а та­кож колишні працівники політичних і молодіжних організацій. Вони завжди бажали волі, відчували в собі силу, чекали на можливість виявити самостійність, ініціативу, створити власну справу. Не всі, безперечно, запрацювали на повну силу, не всі досягли бажаних результатів, але багато хто вже має авторитет серед підприємницьких кіл завдяки успішному господарюванню.

Ділова людина змушена набувати нових знань, вмінь і навичок. До них, в першу чергу, слід віднести:

- оволодіння новою термінологією, правилами партнерських і маркетингових відносин, комерційним мисленням;

- уміння розумно ризикувати, швидко приймати своєчасні управлінські рішення, «робити гроші» чесним шляхом і вигідно вкладати їх у перспективну справу;

- надбання впливових знайомств, престижних і надійних клієнтів та партнерів;

- формування позитивного іміджу, віри в успіх своєї діяльності, в її користь для себе, близьких, суспільства;

- оволодіння мистецтвом стосунків з владними структурами, засобами масової інформації, партнерами, клієнтами, громадськістю, найнятим персоналом;

- виховання в собі ділової етики, об'єктивного сприйняття й оцінки критики;

- готовність «тримати удар», уміння керувати своїми емоціями, перемагати стрес і діяти цілеспрямовано та наполегливо.

Справжній підприємець — це людина оптимістична, завжди вірить у кінцевий успіх свого бізнесу, активна, освічена, компетентна, винахідлива, ерудована, упевнена в собі, вимоглива до себе, має авторитет та «ділову хватку», ініціативна, цілеспрямована, кмітлива, принципова, стійка у поглядах, незалежна і самостійна, наполеглива, володіє етикетом і правилами ринкових відносин.

Підприємця бачать як людину, що має логічне мислення, комерційний склад розуму і боїться не великих витрат, а невеликих прибутків, не шкодує коштів на розвиток системи комунікацій, володіє гострим відчуттям новатора і не втрачає можливість використати перспективну ідею, перетворює на реальність принцип «сьогодні — ідея, завтра —капітал», володіє інформацією і добре орієнтується в ситуації на ринку власної продукції (послуг). Він повинен знати сучасну економічну та правову реальність і знаходити в ній передумови для розвитку своєї справи. Діловій людині необхідні знання психології партнерських відносин, комунікабельність, вміння «захопити» клієнтів і «робити гроші», розумно керуючи ними.

Підприємництво означає не тільки організацію конкретної сфери господарювання, але й пошук ринкової ніші, адміністративну та фінансову діяльність. А це вимагає знань, інтуїції, настирливості, витриманості, готовності приймати управлінські рішення та розв'язувати проблеми.

Крім того, можна згадати ще й такі якості підприємця: розуміння своїх сильних та слабких сторін, здатність керувати та спроможність особистим прикладом повести за собою людей, вміння відчувати зміни споживчого попиту та кон'юнктури ринку, вміння розбиратись в людях, намагання постійно розвивати свою справу, стриманість, практичність. Врешті, підприємцю просто не обійтись без міцного здоров'я, він має бути психологічно стійким до можливих тимчасових негараздів, яких у бізнесі просто не уникнути.

Формування дієздатного підприємницького корпусу підвищує його роль у суспільстві, оскільки головне завдання — створення матеріальних благ, пожвавлення економічних процесів, вирішення соціальних проблем. Справжні підприємці можуть прославитись хорошими справами, досягти успіху, збагатитись.

 

 

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ І КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

 

1.Визначте поняття терміну «підприємець», «підприємництво» з точки зору еволюційного підходу?

2.Що таке підприємництво згідно з чинним законодавством України?

3.Розкрийте зміст підприємництва як особливої форми економічної активності.

4.Які цілі має підприємницька діяльність?

5.Охарактеризуйте підприємництво як певний стиль і тип господарської поведінки.

6.Які цілі має підприємницька діяльність?

7.Перерахуйте функції підприємницької діяльності.

8.Назвіть основні рушійні сили розвитку підприємництва.

9.Які схожі риси та розбіжності у поняттях «бізнес», «підприємництво»?

10.Назвіть суб'єкти підприємницької діяльності. Які категорії громадян не допускаються до підприємницької діяльності згідно з чинним законодавством України?

11.Перерахуйте об'єкти підприємницької діяльності.

12.Яку роль відіграє підприємництво в суспільстві?

13.Які тенденції спостерігаються у розвитку підприємництва в Україні?

14.Поясніть функції та роль малого підприємництва в суспільстві.

15.Які переваги та недоліки притаманні малим підприємствам?

16.Запропонуйте заходи активізації розвитку підприємництва в Україні.

17.Які права мають суб'єкти підприємницької діяльності?

18.Які права гарантуються з боку держави?

19.Перерахуйте ділові якості сучасного підприємця.

1. Назвіть основні види підприємницької діяльності. Які критерії (фактори) необхідно враховувати при виборі найбільш прийнятного виду підприємництва?

2. Охарактеризуйте форми та види виробничої підприємницької діяльності.

3. Визначте способи відношення підприємця-виробника до споживача.

4. Побудуйте загальну схему виробничого підприємництва та поясніть механізм відносин між учасниками.

5. Чим обумовлена необхідність розвитку інноваційного підприємництва в Україні?

6. Побудуйте принципову схему інноваційного підприємництва та поясніть механізм відносин між учасниками.

7. Які тенденції спостерігаються у розвитку інноваційного підприємництва у країнах з розвинутими ринковими відносинами?

8. Визначте фактори, які впливають на розвиток інноваційного підприємництва.

9. Назвіть види технопаркових структур та охарактеризуйте їх.

10.Дайте визначення комерційного підприємництва. Яку роль відіграє комерція в активізації економічних процесів?

11.Назвіть основні функції (елементи) комерційної діяльності торговельних і підприємств.

12.Розкрийте типову схему комерційного підприємництва.

13.Що потрібно враховувати при укладанні комерційної угоди?

14.Що Вам відомо про торгово-промислову палату як специфічну організаційну форму у комерційному підприємництві?

15.Які Ви можете запропонувати напрямки розвитку підприємництва у сфері торгівлі України?

16.У чому полягають переваги франчайзингу?

17.Для чого потрібні посередники? Назвіть та охарактеризуйте види посередників.

18.Хто такий мерчандайзер і які функції він виконує?

19.Розкрийте схему посередницького підприємництва.

20.Що слід враховувати при виборі посередника?

21.Поясніть механізм здійснення фінансового та кредитного підприємництва.

22.Назвіть фінансових посередників депозитного та контрактного типу

23.Що таке комерційний банк, інвестиційний фонд, інвестиційна компанія, фондова біржа? Визначте їхні особливості.

23.Назвіть види страхування, у яких здійснюється підприємницька діяльність.

24.Розкрийте схему здійснення підприємницької діяльності у сфері страхування.

25.Що таке бізнес-консалтинг? Перерахуйте послуги з бізнес-консалтингу.

26.Чому в сучасних умовах зростає попит на послуги консалтингових фірм? Що дає підприємцям використання послуг консультантів?

27.Охарактеризуйте типи консультаційних організацій, які функціонують на ринку України.

28.Назвіть критерії (фактори) вибору клієнтом консалтингової фірми.

29.Поясніть типову модель процесу консультування.

30.Назвіть найбільш пріоритетні і перспективні напрямки у розвитку консалтингового ринку України.

31.Сутність та особливості інжинірингу як виду підприємництва.

32.Розкрийте сутність фермерського господарства.

33.Хто може бути членами фермерського господарства?

34.Які повноваження має голова фермерського господарства?

35.Які права та обов'язки має фермерське господарство та його члени?

36.Що може входити до складу майна фермерського господарства?

37.Розкрийте особливості діяльності фермерського господарства.

38.У яких випадках припиняється діяльність фермерського

1. Що таке ділова етика?

2.Перерахуйте моральні принципи ведення бізнесу, які були розроблені і використовувались ще на початку XX століття російськими підприємцями?

3.Назвіть сучасні морально-етичні норми цивілізованого підприємця.

4.Розкрийте принципи адвокатської етики.

5.Вкажіть норми етики згідно з кодексом консультанта.

6.У чому полягає зміст кодексу професійної етики страховиків України?

7.Поясніть правила професійної етики в рекламі.

8.Перед якими соціальними групами, суб'єктами несе відповідальність підприємництво?

9.Які етичні проблеми існують у підприємницькій діяльності?

10.Які складові входять до поняття «етикет підприємця»?

11. Поясніть зв'язок підприємництва з навколишнім природним середовищем.

12. За порушення законодавства про рекламу передбачено стягнення штрафів Які права мають споживачі?

13.У яких.випадках підприємці несуть відповідальність при порушенні законодавства про захист прав споживачів?

14.Що мається на увазі під зловживанням монопольним становищем?

15.Які дії вважаються недобросовісною конкуренцією?

16.Що таке недобросовісна реклама?

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 59 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.014 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав