Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Рак передміхурової залози.

Рак передмiхурової залози (РПЗ) - одне з найчастiших злоякiсних новоутворень у чоловiкiв середнього i похилого вiку. Вiн посiдає 1-2 мiсце у структурi захворюваностi i 2-3 мiсце у структурi смертностi вiд онкологiчних хвороб серед чоловiкiв у бiльшостi розвинених країн. Бiльш нiж 8О% хворих складають особи у вiцi понад 65 рокiв. На цей час у США РПЗ - це сама розповсюджена форма злоякiсних пухлин у чоловiкiв; у 1996 роцi виявлено ЗI7000 нових хворих, померло - 414ОО. Імовiрнiсть розвитку мiкроскопiчного РПЗ на протязi життя складає З0%, а ймовiрнiсть летального кiнця - 3%. Великий вплив на

захворюванiсть має географiчне положення i расова приналежнiсть. Найбiльш висока захворюванiсть, понад 100 на 100000 населення, констатована серед чоловiкiв чорної раси у США, причому у них РПЗ розвивається у молодому вiцi. Низька захворюванiсть спостерiгається у краінах Азiї та Африки, де вона у десятки разiн нижча, нiж у Пiвнiчнiй Америцi i Пiвнiчнiй Європi. В Українi у 2005 р. дорiвнювала в абсолютних числах - 5607 чоловiк або 25,8 випадкiв на 100 тис. чоловiчого населення. В структурi онкологiчної захворюваностi РПЗ складає 2-4%, а серед злоякiсних захворювань у чоловiкiв - 8-12%. Крiм вiку, важливим фактором ризику розвитку РПЗ є спадковiсть.

При наявностi раку простати у кровного родича ризик пiдвищується у 2-З рази, бiля 9% випадкiв РПЗ обумовлено генетичними причинами. Помiчена залежнiсть мiж захворюванiстю i зниженням їжi, багатої на твариннi жири. Фактором ризику є надмiрна вага тiла. Незважаючи на успiхи у дiагностицi i лiкуваннi РПЗ, за останнi роки проблема цього захворювання залишається досить важливою i нерозв’язаною до кiнця.

Хоч етiологiя цiєт хвороби повнiстю не вивчена, але вже 200 рокiв тому було вiдомо, що збiльшення простати i поява в нiй пухлин залежить вiд гормональних впливiв. Про це свiдчать клiнiчнi спостереження i результати експериментальних дослiджень.

У хворих на рак П3 зафiксовано пiдвищення вмiсту андрогенiв, а кастрацiя i лiкування естрогенами дає позитивний лiкувальний ефект. Окремi дослiдники виявляли в епiтелiальних клiтинах у хворих на рак простати вiрусоподiбнi частинки. Достовiрно показано, що бiльш нiж 50% пухлин простати мiстять вiрус папiломи людини. Обговорюється питання про пiдвищений ризик у осiб, що мають контакт iз кадмiєм, працiвникiв атомних електростанцiй.

Гiстологiчна класифiкацiя

Розрiзняють такi гiстологiчнi форми РПЗ:

1. аденокарцинома - бiля 70%

2. перехiдноклiтинний рак - 1%

З. плоскоклiтинний рак - 2%

4. недиференцiйонаний рак - 16%

5. некласифiконаний рак - 2%

С - гiстопатологiчна градацiя

ОХ - ступiнь диференцiацiї не може бути визначений

01 - високий ступiнь диференцiацiї

02 - середнiй ступiнь диференцiацiї

ОЗ - низький ступiнь диференцiацiї

04 - недиференцiйована пухлина




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав