Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Екологічний туризм

Читайте также:
  1. III. Основные цели и задачи развития туризма в Российской Федерации
  2. III. Управление системой туризма и туристской деятельности. Государственное регулирование туризма и туристской деятельности в Российской Федерации
  3. Quot;Развитие внутреннего и въездного туризма в Российской Федерации (2011 - 2016 годы)" по годам
  4. Toп-менеджер у туризмі
  5. АВТОМАТИЗРОВАННЫЕ СИСТЕМЫ УПРАВЛЕНИЯ В ТУРИЗМЕ И ГОСТИНИЧНОМ БИЗНЕСЕ
  6. Анимационные программы в туризме
  7. Безопасность отдельных видов экологического туризма
  8. Билет № 1. Экономическая эффективность туризма.
  9. Билет № 12. Состав и структура оборотного капитала предприятия туризма
  10. Билет № 15. Рынок труда и занятость в туризме

Екологічний туризм передбачає спілкування з природою, пізнання її об'єктів і явищ, активний відпочинок. Виник у 70-80 рр. ХХст. Від традиційного туризму, екотуризм відрізняється орієнтацією на природні об'єкти, відновним природокористуванням, меншою ресурсо- та енергоємність, гармонійним впливом на соціально-економічний розвиток місцевого населення та їхніх територій, залученням туристів до процесу активного екологічного пізнання.

В основу розвитку цього виду туризму покладено три принципи: - частина доходів, отриманих від обслуговування туристів, залишається на місцях і спрямовується на охорону природи;

- дотримання природоохоронних вимог є головною умовою діяльності туристських організацій;

- туристська поїздка переслідує природознавчі та краєзнавчі цілі.

Екологічний туризм ґрунтується на видах рекреаційної діяльності, які передбачають мінімальне втручання в навколишнє середовище, зорієнтовані на пізнання рослинного і тваринного світу, ознайомлення з унікальними об'єктами неживої природи.

Об'єктами екотуризму можуть бути як природні, так і культурні визначні місця та пам'ятки, ландшафти, де традиційна культура складає єдине ціле з довкіллям. Найбільш привабливі для екотуристів унікальні незаймані природні комплекси та об'єкти неживої природи. Тому найпридатніші для екологічного туризму природоохоронні території.

Зазвичай під час подорожі турист сподівається, з одного боку, отримати певні знання, а з іншого - відпочити на природі. Залежно від того, яка мета переважає, виділяють такі види екотуризму:

- науковий;

- пізнавальний;

- рекреаційний;

Велика роль у створенні концепції екологічного туризму належить Міжнародній комісії ООН із навколишнього середовища розвитку. У 1987 р. вона опублікувала доповідь «Наше спільне майбутнє», в якій було введене поняття «сталий розвиток», тобто розвиток суспільства на засадах невичерпного та відновного екологічно обґрунтованого природокористування, що забезпечує високу якість життя людей у ланцюзі поколінь.

Поворотним кроком людства до нової моделі розвитку цивілізації була Конференція ООН із навколишнього середовища розвитку в Ріо-де-Жанейро у 1992 році, де була прийнята глобальні програма економічного та соціального розвитку людства „Порядок денний на XXI сторіччя". Лейтмотивом цієї програми стала концепція сталого розвитку.

У туризмі принципи сталого розвитку були сформульовані Всесвітньою туристичною організацією (ВТО) та Всесвітньо радою з подорожей та туризму. Відповідно до цих принципів сталий розвиток у туризмі передбачає:

- невичерпне та відновне використання природного культурного потенціалу на засадах програмно-цільового підходу до розвитку туризму;

- перехід підприємств туризму на енерго- та ресурсозберігаючі технології;

- скорочення виробничих відходів;

- залучення місцевого населення до процесу прийняття рішень стосовно розвитку туризму;

- партнерство та взаємодія громадського та приватного секторів у питаннях розвитку туризму;

- сприяння соціально-економічному розвитку окремих територій.

Сьогодні екологічний туризм бурхливо розвивається. На черговому Всесвітньому конгресі з екологічного туризму, що відбувся у 1997 році в Бразилії, були наведені такі дані: близько 12% туристів в усьому світі надають перевагу «зеленим» турам; кількість екотуристів зростає надзвичайно високими темпами - 30% на рік.




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав